Τάραξε για τα καλά τα… νερά στην ελληνική αγορά χθες η δημοσίευση της έκθεσης της γαλλικής Societe Generale που χαρακτήρισε ως «δίκαιη» την πιθανότητα η ελληνική οικονομία να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα στις 21 Απριλίου από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Μάλιστα, η γαλλική τράπεζα δηλώνει ότι προτιμά τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, εν αναμονή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και της ύπαρξης πολιτικού ρίσκου στην Ιταλία.
Σε ό,τι αφορά τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος θα δημοσιοποιήσει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα στις 27 Ιανουαρίου, η γαλλική τράπεζα αναμένει ότι θα υπάρξει αναβάθμιση σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, από ΒΒ με θετικές προοπτικές, ενώ εκτιμά ότι ο Standard & Poor’s «μπορεί να κάνει την έκπληξη στις 21 Απριλίου και να αναβαθμίσει σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας τη χώρα, ακόμη και πριν πραγματοποιηθούν οι γενικές εκλογές».
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Οι κρίσιμες ημερομηνίες που θα δημοσιεύσουν «κρίση» για την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν ως εξής:
Η Fitch, η οποία σήμερα αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ με θετικές προοπτικές θα ανοίξει το χορό των φετινών αξιολογήσεων σε 17 ημέρας, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ενώ θα επανέλθει τόσο στις 9 Ιουνίου όσο και την 1η Δεκεμβρίου του ‘23.
Η Standard & Poor’s που δίνει αξιολόγηση ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές (δηλαδή ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), θα επαναξιολογήσει την Ελλάδα την 21η Απριλίου και την 20η Οκτωβρίου.
Η Moody’s η οποία τοποθετεί την Ελλάδα στο Ba3 με σταθερές προοπτικές και πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση αυτή στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου.
Τέλος, η DBRS, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ (high), έχει προγραμματίσει reviews για τις 10 Μαρτίου και 8 Σεπτεμβρίου.
Θυμίζουμε πως η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει υποβαθμιστεί, πέφτοντας στη μικρή… λίμνη των παγκοσμίων επενδυτικών κεφαλαίων, οπότε μια αλλαγή και μια ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, θα «σφραγίσει» την επιστροφή της χώρας στη μεγάλη κατηγορία. Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Θα αναβαθμίσει όλα τα assets της χώρας, θα συμβάλει σε αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και πολλά επενδυτικά κεφάλαια που λόγω καταστατικού αποκλείουν την (υποβαθμισμένη) Ελλάδα από τη φαρέτρα τους, θα επανέλθουν. Θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στις αγορές και θα διευρύνει τις πηγές άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων, ενώ θα μειωθεί το κόστος δανεισμού του δημοσίου.
Πολύ ευεργετικά θα λειτουργήσει μια ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και στον τραπεζικό κλάδο που είναι ο πρώτος και ο πιο «ευαίσθητος» δείκτης σε κεφαλαιώδεις – θετικές ή αρνητικές – αλλαγές του οικονομικού και επενδυτικού status quo.