Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟι καινοτομίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο διαδικτυακό συνέδριο EUandU

Οι καινοτομίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο διαδικτυακό συνέδριο EUandU

Στις καινοτομίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αποτελούν σημαντικές πρωτοβουλίες διεθνώς, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο διαδικτυακό συνέδριο EUandU με θέμα «Επιστήμη και καινοτομία στην καθημερινή ζωή». Συγκεκριμένα, αρχικά μίλησε για τον τρόπο διαδικασίας του εμβολιασμού που γίνεται είτε μέσω ψηφιακών καναλιών, emvolio.gov.gr ή άυλη συνταγογράφηση είτε μέσω φυσικών καναλιών, παρουσία σε φαρμακεία ή ΚΕΠ. «Ηθελημένα επιλέξαμε να μη χρησιμοποιήσουμε τηλεφωνικό κέντρο γιατί διαγνώσαμε ότι ο όγκος της ζήτησης θα είναι πολύ μεγαλύτερος από την κλίμακα της προσφοράς», σημείωσε.
Επίσης, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για τον πενταψήφιο αριθμό 13033 με τα γραπτά μηνύματα για τις μετακινήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και για τη στρατηγική για το 5G με την ίδρυση του ταμείου «ΦΑΙΣΤΟΣ» και την παραχώρηση δωρεάν κάποιων συχνοτήτων σε πανεπιστήμια ή start ups για να αναπτύξουν προϊόντα. «Παίρνουμε πρωτοβουλίες που μας ξεχωρίζουν ως χώρα. Θα μπορούσα να πω ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα το 2020, ως χώρα, στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού ήταν η ταχύτητα», τόνισε.
Σχετικά με το brain drain, ο υπουργός επεσήμανε ότι «είναι εθνικός στόχος να μπορέσουμε μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων που έφυγαν ή και Ευρωπαίων πολιτών να έρθουν στην χώρα μας και να μπορέσουν μέσα από τη χώρα μας να δουλεύουν από απόσταση. Αυτό που χρειάζεται να προσθέσουμε είναι όλα εκείνα τα κίνητρα και πολιτικές αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τη χώρα πιο θελκτική σε τέτοιου είδους επιλογές. Η μετάβαση σε ένα καθεστώς μερικής ή πλήρους τηλεργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελμάτων που έχουν σχέση με τις υπηρεσίες θα επιτρέψει σε χώρες όπως η δική μας να προσφέρει σε πολίτες άλλων χωρών μέσα από ένα συγκεκριμένα πλαίσιο να παρέχουν υπηρεσίες».
Όπως, μάλιστα, ανακοίνωσε, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει μία συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία θα απευθύνεται σε κάποιον που θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Σε μία σελίδα ή σε ένα σημεία θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες για το τι χρειάζεται κάποιος να κάνει βήμα-βήμα ό,τι αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, τη φορολογία, την ενοικίαση σπιτιού κ.ά., ενώ και τα ΚΕΠ θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και στα αγγλικά. «Έχει έρθει η ώρα να γίνουν αλλαγές για να προσελκύσουμε ψηφιακούς νομάδες» είπε ο κ. Πιερρακάκης. Για το θέμα της τεχνολογικής επανάστασης και το πώς θα μπορέσουν να την ακολουθούσουν οι πολίτες, υπογράμμισε ότι «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πώς μπορούμε, χρησιμοποιώντας εκτενή προγράμματα γνώσεων και δεξιοτήτων, να καλύψουμε τα κενά και να τρέξουμε πιο γρήγορα προς τα εμπρός. Η πρόκληση είναι να μπορέσουμε να στοχεύουμε σε κατηγορίες του πληθυσμού, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι με γρήγορες παρεμβάσεις μπορούν θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή οι στρατεύσιμοι πώς κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας να παίρνουν πιστοποιημένες δεξιότητες. Μπορούμε να διαλέξουμε συγκεκριμένα πεδία δεξιοτήτων, που μπορούν να έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία και να δούμε πρόοδο πολύ γρήγορα σε αυτόν τον τομέα».
Καταλήγοντας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για τη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού λέγοντας ότι «τα 448 projects ακουμπούν όλους τους τομείς όπως οικονομία, παιδεία, μεταφορές κ.ά., «κυρίως, όμως αφορούν, στην αλλαγή στην αλληλεπίδραση του πολίτη με το κράτος».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ