don't even ask

don't even ask

spot_img

Οι ζημιές της ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Λάκων προειδοποιεί, με 8% το ομόλογο της Εθνικής, μέχρι Παρασκευή για Optima, παρτίδα για γερούς σκακιστές (Intralot), προς κορυφή η Lidl και η απογείωση της ΚΡΙ-ΚΡΙ

*Διορθώνουν τα mega caps στην Wall Street, και ένεκα των υψηλών επιτοκίων αλλά και της αβεβαιότητας για πόσο θα τα κρατήσει κοντά σε αυτά τα επίπεδα η Fed. Όταν ο Jamie Dimon δεν αποκλείει τον κίνδυνο/ενδεχόμενο ενός worst case scenario για 7%, πως να κρατηθεί ένας seller σε μετοχές των Amazon, Tesla, Nvidia, Apple e.t.c και συνεχίζει να πουλάει. Αφήνω ασχολίαστο το γεγονός πως, οι δηλώσεις του ισχυρότερου τραπεζίτη στον πλανήτη έγιναν στους Times of India, στην διάρκεια επενδυτικού συνεδρίου της JPMC στην Βομβάη της Ινδίας. Όλο και εγγύτερα προς τις ΗΠΑ-παρά την Κίνα- η πολύφερνη. Ούτε στο Bollywood αυτά… Και όμως σε αυτή την φάση της αγοράς, contrarian αναλυτές αρχίζουν και στρέφονται σε old school χαρτιά, προσβλέποντας σε “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας των ΗΠΑ, επάνοδο παραδοσιακών κλάδων.

*Σε χαμηλό 3 μηνών ο S&P500, αργά χθες το απόγευμα. Πάντως, μέχρι τώρα στην Wall Street δεν ανησυχούν από το ενδεχόμενο μίας επανάληψης της κόντρας Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων για τον Ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Πάνω και από το 4,55% το US10Y- την Δευτέρα- για πρώτη φορά από το 2007. Λίγο πάνω και από το 2,8% το αντίστοιχο γερμανικό, για πρώτη φορά από το 2011. Έχουν τη σημασία τους: “Μακρά και εγκάρδια” η συνάντηση Μελόνι-Μακρόν, στην Αιώνια Πόλη. Η Λέγκα (κυβερνητικός εταίρος στη Ρώμη) κατηγορεί τη Γερμανία για αποσταθεροποίηση στο μεταναστευτικό.

*Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο- ο πρώτος απολογισμός από τις καταστροφές λόγω Daniel. Έσπευσε η διοίκηση της Εθνικής να αξιοποιήσει την συγκυρία και την Δευτέρα έδωσε mandate σε Morgan Stanley, Citi, Goldman Sachs, Barclays, Societe Generale και Nomura για την έκδοση Tier2 ομολόγου. Την αμέσως επομένη, χθες Τρίτη “άνοιξε το βιβλίο” για το 10,5ετές και σε 4ώρες “έκλεισε”. Οι προσφορές στα 1,4 plus δισ. αντλήθηκαν 500 εκατ. με “τιμολόγηση” στο 8% από 8,375% αρχικά. Η υπερκάλυψη περιόρισε το κόστος. Και μιας ο λόγος για κόστη, μια χαρά τα σημειώνει ο Βασίλης Γούλας. Χθες μεσημέρι, όταν το bund ήταν στο 2,75% από τα ελάχιστα κρατικά ομόλογα με μείωση της απόδοσης ήταν του ελληνικού. Έβγαλε και τη νέα σειρά- δεύτερη-λαϊκών εντόκων ο ΟΔΔΗΧ. Σήμερα η δημοπρασία μέχρι αύριο οι εγγραφές. Μία παρατήρηση μετά από αναφορές γνωστών, που ενδιαφέρθηκαν να εγγραφούν. Απλοποιήστε κι άλλο την διαδικασία, οι τράπεζες έχουν όλα τα στοιχεία, η μεταφορά μπορεί να γίνεται αυτόματα. Κάπως έτσι- κάπως…- κάνει ο βελγικός…ΟΔΔΗΧ και μαζεύει 15 και 20 δισ. από τους καταθέτες. Το επισήμανε κι ο Moody’s, αναβαθμίζοντας τελευταία το εγχώριο banking, είναι οι υψηλές καταθέσεις που αντισταθμίζουν τα όποια μειονεκτήματα.

*Θα μείνω λίγο στα της τραπεζικής: όπως έχει πει-καιρό τώρα- η DeA, στις 25-26 Οκτωβρίου η ΕΚΤ συνεδριάζει στην Αθήνα. Προεξοφλώ πως, όλα θα τα έχει στην “πένα” ο κεντρικός μας, οικοδεσπότης γαρ. Ανακοινώσεις δεν θα γίνουν μεν- μόνο στην Φρανκφούρτη- αλλά ενδέχεται ανήμερα Αγίου Δημητρίου (26/10) να εορτάζεται η δεύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας-στις 20 του μηνός- από την Standard & Poor’s. Στο ενδεχόμενο “καρέ” αναβάθμισης έχει αναφερθεί ο Βασίλης Γούλας, επίσης καιρό πριν, μην τα επαναλαμβάνω. Τι θα σήμαινε η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα; θα θυμίσω μόνο ετούτο, η Standard & Poor’s ήταν ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης που πρώτος υποβάθμισε το χρέος των ΗΠΑ. Αξιόπιστη πηγή της DeA θεωρεί ότι, στην “συνεδρίαση των Αθηνών” θα τεθεί/συζητηθεί το ζήτημα των αντοχών της ευρωπαϊκής οικονομίας σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον. Θα το θέσει-πιθανότατα- ο Φρανσουά ντε Γκαλό προειδοποιώντας πως, η σφικτή νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να τσακίσει την ευρωπαϊκή οικονομία, επιχειρήσεις-επαγγελματίες-ιδιώτες.

*Ξεκινούν σήμερα-διαρκούν μέχρι και την Παρασκευή οι εγγραφές για την αμκ της Optima Bank. Εύρος διάθεσης 6,4-7,2 ευρώ, το “καμπανάκι” εισαγωγής την Τετάρτη. Μία μέρα πριν η ενημέρωση των συντακτών από τον επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννο Κοντόπουλο. Θα ριψοκινδυνεύσω την εκτίμηση μου για την αμκ της τράπεζας- πρώτη εισαγωγή στο ΧΑ μετά από 17χρόνια. Θεωρώ εφικτή μία υπερκάλυψη κατά 2,5 έως 3 φορές. Για να δούμε, θα πέσει μέσα η στήλη.

*Την Δευτέρα το γεύμα ενημέρωσης των συντακτών από την διοίκηση της Aegean, για το χειμερινό πρόγραμμα αλλά και τους νέους προορισμούς της εισηγμένης. Ευτύχης Βασιλάκης-Δημήτρης Γερογιάννης έχουν να πουν πολλά, θα ερωτηθούν από τα warrants μέχρι…Ινδία. Όλα στην εντέλεια (στο Milos/του Ξενοδοχείου-της Intrakat/Κολοκοτρώνη) η Μαρίνα Σπυριδάκη και το team της. Κουβέντα για Aegean, και μου έλεγε γνωστός πως μόνο από το 1,4% της Eurobank και τα warrants θα μπορούσε το Δημόσιο να βάλει στο “ταμείο” γύρω στα 200 εκατ. Άμεσα ζεστά το 1 / 4 των πρώτων χρηματοδοτικών αναγκών για την αποκατάσταση των ζημιών λόγω Daniel.      

*Λέγαμε χθες για το μεγάλο πακέτο των 800 χιλιάδων μετοχών στον ΟΠΑΠ. Στα 15,92 ευρώ, αξίας 12,7 εκατ. άλλαξε χέρια την Δευτέρα. Ακολούθησαν κι άλλα μία μέρα μετά, ξεχώρισε όμως χθες Τρίτη για 526 χιλ. τμχ στα 15,82 ευρώ, αξίας 8,32 ευρώ. Στα 15,98 ευρώ το χαρτί.

*Πουλάει λένε η Fidelity στην Autohellas, και μάλιστα μέσω 3 θυγατρικών της funds.  Θα το αντιστρέψω, ποιος μαζεύει την προσφορά της, από τα 12,40 ευρώ; εδώ σας θέλω. Γιατί εάν αγοραστής είναι το hyper fund, που μου είπαν, τότε…

*ΟΚ στην ΔΕΗ αγόραζε η Goldman Sachs, βγήκε και ανακοίνωση για το νέο υψηλότερο ποσοστό της. Το ερώτημα είναι ποιος αγόραζε χθες έως τα 9,90 ευρώ, για έτερο αμερικανικό σπίτι έλεγαν οι χρηματιστές. Με έδρα στο ίδιο…τετράγωνο με την Goldman Sachs. Εάν υποψιαστώ, πως προς το τέλος Σεπτεμβρίου και από σαφώς χαμηλότερες τιμές έχουν ξαναρχίσει να τοποθετούνται οι Αμερικανοί, τότε… και δεν νομίζω να πρόκειται για…Αμερικανάκια. Τώρα, που έχουμε και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πάλαι ποτέ άνθρωπο της Goldman Sachs…βρε τι ζούμε.

*Dead Cat Bounce…η χθεσινή ανοδική διόρθωση για EpsilonNet (12,44%), Ελγέκα (9,41%),  Alumil (8,37%); Μπα δε νομίζω, η μεν EpsilonNet ανακοίνωσε καλά μεγέθη 6μηνου χθες, στα 11,5 εκατ. τα κέρδη. Η δε Alumil είναι εταιρεία “διαμάντι” στον κλάδο της, μπορεί να το…τράβηξε λίγο ο Γιώργος Μυλωνάς, αλλά η εισηγμένη είναι τόσο μπροστά και εξωστρεφής, που δεν…

*Για την Ελγέκα, ήταν η επιβεβαίωση του “δίκαιου και εύλογου” τιμήματος (των 0,566/μτχ) που προσφέρει για την ΔΠ η πλευρά Κατσιώτη. Μία απορία την έχω, τι στο καλό έλεγξε και πιστοποίησε η Deloitte για να αποκτήσει η Εθνική το 7,5% του μ.κ της EpsilonNet. Και με option για επιπλέον 7,5%, μάλιστα… 

*Αυτά είναι, στα 112,97 εκατ. οι πωλήσεις της ΚΡΙ-ΚΡΙ στο 6μηνο, από 83,38 εκατ. το αντίστοιχο του 2022. Κέρδη 21,9 από 4,06 εκατ. Η διοίκηση Τσινάβου βλέπει πωλήσεις πάνω από 200 εκατ. για φέτος. Ξεπέρασαν- για πρώτη φορά- τα 50 εκατ. οι πωλήσεις (γιαουρτιού) εκτός Ελλάδος. Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο οι κύριες 2 αγορές, ανεβαίνουν Σουηδία, Αυστρία, Βέλγιο.

*Για την ΑΒ Βασιλόπουλος ότι είχε να πει η DeA τα είπε πριν την ενημέρωση στο Βαρούλκο. Μπορεί ο Νίκος Λαβίδας να επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις- του το αναγνωρίσαμε όλοι του ceo της αλυσίδας- αλλά οι ζημιές-ζημιές και τα προβλήματα-προβλήματα με διάρκεια. Είπε και το αμίμητο: με τέτοια αποτελέσματα όχι στο Βαρούλκο του Λαζάρου αλλά στα σουβλατζίδικα του Ισθμού έπρεπε να γίνει… Το πως η Lidl μπορεί να γίνει Νο1 και στην ελληνική αγορά είναι γνωστό. Παρασκήνιο έχει αποκαλύψει η στήλη.

*Αύξηση κερδών 43% για την Profile, εκτός συνόρων κοιτάζει για νέα εξαγορά η εισηγμένη του Χαράλαμπου Στασινόπουλου.

*Παρτίδα για γερούς σκακιστές στην Intralot: και εξηγούμαι, στην πρώτη δημοπρασία με πωλητές και με 30 χιλ. τμχ στα 0,62 ευρώ. Αλλά στην δεύτερη με 1,570 εκατ. ( ! ) στα 0,65 ευρώ, ΚΑΙ με ανεκτέλεστο 150 χιλ. τμχ. Οι “οπαδοί” του χαρτιού, απ’ ότι μαθαίνω, δεν δίνουν “λέπι”. “Το καράβι στρίβει σιγά-σιγά, σε λίγο θα φανεί η Γη της Επαγγελίας…” μου έλεγε παλιός “καγκελιστής”. Συνήθως πέφτει μέσα. Πάντως, κοινή εκτίμηση είναι ότι η Intralot είναι ήδη προς το exit από την κατηγορία επιτήρησης.

*Και με αυτό κλείνω για σήμερα: ElvalHalcor στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στο συν, έως τα 1,82 ευρώ και με την δημοπρασία- στο τέλος- “πατητή” στα 1,762 ευρώ με μείον 0,90%, τι επιμονή και αυτή, σχεδόν μέρα παρά μέρα το ίδιο πρόγραμμα εντολών βάζουν;    

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask