Τα πάνω – κάτω σε μεγάλα νηολόγια της Ευρώπης φέρνει η υιοθέτηση, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της όγδοης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην οποία περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για το oil price cap.
Το νηολόγιο της Μάλτας από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και χθες είχε απωλέσει 63 δεξαμενόπλοια, ενώ το νηολόγιο της Κύπρου είχε απωλέσει το 21% του στόλου των δεξαμενόπλοιων του.
Η ίδια περίπου κατάσταση επικρατεί και στο Ελληνικό νηολόγιο πλοίων, το οποίο χάνει και αυτό ένα ισχυρό μερίδιο από τον στόλο των δεξαμενόπλοιων του.
Μεγάλοι κερδισμένοι τα νηολόγια της Λιβερίας και των Νήσων Μάρσαλ, προς τα οποία έχει μετακινηθεί το σύνολο σχεδόν των δεξαμενόπλοιων που έσπευσαν να υποστείλουν τις σημαίες της Μάλτας, της Κύπρου και της Ελλάδας μετά τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Ρωσία.
Παρατηρητές της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι η νεότερη δέσμη απαγορεύσεων που αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις 5 Δεκεμβρίου κατά της Ρωσίας, θα δώσει το “τελειωτικό” χτύπημα στα ευρωπαϊκά νηολόγια, ενώ εκτιμούν ότι οι απώλειες δεν θα περιοριστούν μόνο στα δεξαμενόπλοια, αλλά θα επεκταθούν και στα πλοία μεταφοράς ξηρού και χύδην φορτίου.
Μάλτα και Κύπρος ασκούν σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις ναυτιλίες και τις οικονομίες των δύο κρατών τα μέτρα της.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη των δύο νηολογίων, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έλαβε υπόψη της καμιά από τις επισημάνσεις μας για τον ιδιαίτερα έντονο αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι κυρώσεις αυτές στην ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία».
Άλλοι Ευρωπαίοι ναυτιλιακοί παράγοντες αναρωτιούνται πως γίνεται να μπορούν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πλοία που είναι εγγεγραμμένα στα νηολόγια των Νήσων Μάρσαλ και της Λιβερίας τα οποία, όπως όλος ο ναυτιλιακός κόσμος γνωρίζει, συνδέονται με τις ΗΠΑ και δεν μπορούν τα ευρωπαϊκά.
Πίσω από τις κινήσεις αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένου μάλιστα πως είχε εγκαίρως ενημερωθεί για τις επιπτώσεις των κυρώσεων της, αρκετοί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν σκοπιμότητες τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, δεν μπορούν ακόμη να χαρτογραφήσουν.