Ο Μάρτιος είναι ο μήνας δημοσίευσης της 1ης εκτίμησης για την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά το 4ο τρίμηνο του 2022 και κατά συνέπεια για το σύνολο της χρονιάς. Αυτή τη φορά, η ανακοίνωση -η οποία θα γίνει στις 7 Μαρτίου- έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Θα αποτυπωθεί ο οριστικός τρόπος καταγραφής των επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Στο 3ο τρίμηνο, καταγράφηκε ρυθμός ανάπτυξης μικρότερος του αναμενόμενου -στην περιοχή του 2,8%- κατεβάζοντας αισθητά τον μέσο όρο της χρονιάς στο 9μηνο. Υπήρξαν ενστάσεις για τον τρόπο αποτύπωσης των επιδοτήσεων καθώς, ενώ από την μια το σύνολο του ποσού -και μάλιστα αναδρομικά από τις αρχές του 2022- λειτούργησε μειωτικά για τον ρυθμό ανάπτυξης (όπως προβλέπεται άλλωστε βάσει της σχετικής μεθοδολογίας), από την άλλη εκτιμάται ότι δεν έχει υπολογιστεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των επιδοτήσεων δεν χρηματοδοτήθηκε με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού αλλά με χρήματα που απέδωσαν οι εταιρείες στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αν το ποσό που κατέβαλαν οι εταιρείες προσμετρηθεί στα έσοδα -επίσης θεωρείται λογικό και αναμενόμενο- τότε το ΑΕΠ θα επανυπολογιστεί από τις αρχές του χρόνου.
Το μεγάλο βάρος όμως θα πέσει στο 3ο τρίμηνο και φυσικά στο 4ο που είχαμε και τις μεγαλύτερες χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια και τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις (σ.σ μόνο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο διατέθηκαν πάνω από 2 δις. ευρώ). Αν αλλάξει ο τρόπος αποτύπωσης των επιδοτήσεων, τότε το ΑΕΠ συνολικά για το 2022 μπορεί να αναπτυχθεί (σε πραγματικούς όρους) με ρυθμό μεγαλύτερο από 5,5% προσφέροντας ακόμη μια «θετική είδηση» στις αγορές.