Την εξειδίκευση των μέτρων για το ρεύμα έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Κατ΄ αρχήν ο υπουργός περιέγραψε την εικόνα της αγοράς και το πώς διαμορφώνονται οι τιμές. Όπως είπε:
Η αγορά είναι ελεύθερη και σε έκτακτες μόνο περιπτώσεις γίνονται παρεμβάσεις.
Οι τιμές διαμορφώνονται από το πόσες ΑΠΕ έχει το σύστημα. Όσο περισσότερες έχει το σύστημα τόσο περισσότερο πέφτουν οι τιμές. Κυρίως όμως αφορά αυτό τις νέες ΑΠΕ. Πέρυσι εμείς βάλαμε 2 γιγαβατ.
Για το λιγνίτη ή το θερμικό σύστημα οι τιμές διαμορφώνονται από δυο τιμές. Από τιμές πρώτων υλών και από ρύπους. Ενδεικτικά το φυσικό αέριο έχουν διπλασιαστεί, και οι τιμές των ρύπων τριπλασιαστεί,
Επίσης οι καιρικές συνθήκες παίζουν το ρόλο τους. Τόσο στη διαδικασία απόδοσης των μονάδων ΑΠΕ, αλλά και τη ζήτηση. Το χειμώνα η ζήτηση ανεβαίνει όπως και το καλοκαίρι που φτάνουν έως και τ 8-9000 μεγαβατ.
Επίσης υπάρχουν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα λεγόμενα ΥΚΩ που προσπαθούμε να τα απομειώσουμε.
Τι έχουμε κάνει;
Έχουμε εισάγει τα διαφορετικού χρώματος τιμολόγια, όπου ο καταναλωτής μπορεί να αρχίζει να κατανοεί το τι συμβαίνει στην αγορά.
Η επιλογή του εξαρτάται από το ενεργειακό προφίλ του κάθε καταναλωτή και από τη διάθεσή του να αναλάβει ρίσκο.
Παράλληλα ενισχύσαμε τα κοινωνικά τιμολόγια. Επίσης είναι σημαντικό το ότι φέραμε τα τιμολόγια “Γαία” για τους αγρότες. Αυτή τη στιγμή συμφέρει να μπουν στο “Γάια” ‘χθες”!!! Να μπουν μέχρι τέλος Ιουλίου. Τους εξασφαλίζει τιμές προ κρίσης από 9=11 λεπτά. Δε θα τις βρουν στην αγορά τους επόμενους μήνες. Τους παροτρύνω να μπουν. Θυμίζω ότι μπορούν για να μπουν στο ενώ λόγω τιμολόγιο να κάνουν και μια ευνοϊκή ρύθμιση.
Επίσης μέτρα πήραμε για τις ρευματοκλοπές που επιβαρύνουν τους καταναλωτές, τερματίσαμε τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ, ενώ τρέχουμε πρόγραμμα το πρόγραμμα Απόλλων που θα μειώσει το κόστος για ευάλωτους, δήμους κτλ. Επίσης πήραμε μέτρα για τα βιομηχανικά PPAs. Επίσης κάναμε δυο επιτυχημένους διαγωνισμούς για αποθήκευση και μέχρι τέλος του μήνα θα παρουσιάσουμε σχετικό Ν/Σ το σχετικό Νομοσχέδιο.
Οι τιμές
Στον Ιανουάριο ήταν περίπου 14 λεπτά/κιλοβατώρα. Στη συνέχεια είχαμε πτώση τιμές μέχρι και τα 11 λεπτά στα πράσινα και τον Ιούλιο πήγαμε όπως τον Ιανουάριο. Μεσοσταθμική τιμή επταμήνου ήταν στα 13 λεπτά, σημαντικά κάτω από την περίοδο που νομοθετήσαμε τη νέα δομή αγοράς.
Αυτό που ήλθε ήταν ένας συνδυασμός. Ένας καύσωνας μη συνηθισμένος και για όλη την περιοχή. Αυξημένη ζήτηση με την Ουκρανία να έχει κατεστραμμένες υποδομές. Επίσης οι διασυνδέσεις των ανατολικών χωρών της ΕΕ έχουν πιο αδύναμες διασυνδέσεις. Αποτέλεσμα είναι να έχει η Αυστρία τιμές 100 ευρώ όταν η Ουγγαρία τη νύχτα αν έχει 800 ευρώ. γιατί γεμίζουν τα καλώδια δηλαδή γίνεται αποσύζευξη των αγορών, Έτσι παύει να εισάγει φθηνή ενέργεια από τη Δυτική Ευρώπη η Ανατολική και μάλιστα πιέζονται και οι τιμές στην περιοχή μας.
Η διάρκεια… εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μερικές μέρες ακόμη. Στα futures οι τιμές, (αν το εκτιμούν σωστά) δείχνουν ότι θα έχουμε τον Αύγουστο αποκλιμάκωση.
Εμείς προς ώρας έχουμε κάποιες μικρές εξαγωγές.
Η αντίδραση
Ο μηχανισμός επιβολής πλαφόν έχει τελειώσει από το τέλος Ιουνίου. Ο νέος κανονισμός έχει κάποιες προβλέψεις αλλά είναι με όρους δύσκολους,. Πχ προβλέπει να έχουμε τρεις μήνες κρίσης, δηλαδή, να τον ενεργοποιήσουμε από τον Οκτώβρη. Δεν μπορούμε όμως να μένουμε αδρανείς, ειδικά όταν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη,
Γιαυτό αποφασίσαμε μετά τη χθεσινή σύσκεψη να αντιδράσουμε με τρεις κινήσεις
Το πρώτο είναι η επαναφορά τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Αυτός ο φόρος θα επιβληθεί για τουλάχιστον δύο μήνες, το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί. Δεν το ανακοινώνουμε το ακριβές ύψος όπως και των επιδοτήσεων γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο.
Το δεύτερο μέτρο αφορά επιδότηση των νοικοκυριών για τον Αύγουστο. Θέλουμε όμως να έχουμε εικόνα. Ταυτόχρονα θα ενσωματώσουμε την νέα οδηγία για τον έκτακτο κανονισμό. Με δεδομένο ότι υπάρχει σχετική αναφορά θα βάλουμε έκτακτη πρόνοια για περιπτώσεις στρεβλώσεων.