Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι άμυνες της ΕΤΕ, τα long funds και οι νέοι πρωταγωνιστές από...

Οι άμυνες της ΕΤΕ, τα long funds και οι νέοι πρωταγωνιστές από την ενέργεια

Εξαιρετική συνεχίζει να είναι η πορεία του χρηματιστηρίου το μήνα Νοέμβριο, καθώς ήδη ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται άνω του 5,60%, ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 10,30%, ενώ υπάρχουν μετοχές (Intralot) με άνοδο ακόμη και 37,50%. Χθες, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται ξανά ανοδικά και σε υψηλά αρκετών μηνών και τη Wall Street σε αργία λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών, το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο κράτησε όλα τα κεκτημένα, αλλά έκλεισε στο κομβικό τεχνικό όριο των 1.260 μονάδων, επίπεδο που αν κατοχυρωθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα ανοίξει το δρόμο για υψηλότερα.

Η αγορά πλέον ποντάρει στο road show της προσεχούς Δευτέρας και Τρίτης στο Λονδίνο όπου ο όμιλος ΕΧΑΕ σε συνεργασία με τη Morgan Stanley θα παρουσιάσουν 36 εισηγμένες του Χ.Α., ενώ θα μιλήσει στους ξένους επενδυτές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η εκδήλωση στο Λονδίνο γίνεται σε εξαιρετικό timing για το Χ.Α., μετά το άκρως επιτυχημένο placement της Εθνικής αλλά και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, ύστερα από 13 χρόνια παραμονής σε καθεστώς junk. Παράλληλα, θυμίζουμε πως την επόμενη Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου αναμένεται ο οίκος Fitch να δώσει και αυτός με τη σειρά του την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας.

Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα από την Εθνική

Το πιο ξεκάθαρο χαρακτηριστικό που δείχνει την αλλαγή πλεύσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι η εντυπωσιακή και πέρα από κάθε πρόβλεψη αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς άμα της επαναφοράς των μετοχών του placement στην Εθνική Τράπεζα την Τετάρτη. Δεν εμφανίστηκαν τακτικές ξεπουλήματος, ούτε άλλες τυχοδιωκτικού τύπου πρακτικές, ενώ απορροφήθηκαν με ευκολία οι κραδασμοί σε βαθμό εντυπωσιακό.

Όπως σημειώνουν αναλυτές – μολονότι δεν υπάρχει αντίστοιχο ακριβές παράδειγμα με το παρελθόν ώστε να γίνουν άμεσες συγκρίσεις – το γεγονός ότι υπήρχε ένα premium περίπου 20% στη μετοχή της Εθνικής συγκριτικά με τις τιμές του placement και παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία δεν έσπευσε να κατοχυρώσει περίπου το 1 ευρώ ανά μετοχή, είναι κάτι απολύτως αξιοσημείωτο.

Αυτό που φάνηκε από τη συμπεριφορά της Εθνικής ήταν ότι η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών που μπήκαν στο placement ήταν μακροχρόνιας στόχευσης και όχι κερδοσκοπικής ή καιροσκοπικής λογικής. Υπάρχει δηλαδή μια αξιοσημείωτη ποιοτική αναβάθμιση του «μωσαϊκού» των μετόχων της Εθνικής, καθώς φεύγουμε από την εποχή των hedge funds και πάμε στη λογική των long funds.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ποιοτική διαφοροποίηση και μια αλλαγή σελίδας που ασφαλώς συνδέεται με το timing που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, ο τραπεζικός κλάδος αλλά και το χρηματιστήριο. Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής πλέον αλλά με τρεις αναβαθμίσεις από αναγνωρισμένους οίκους έχει ήδη επιστρέψει έχοντας καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο τραπεζικός κλάδος επιστρέφει για τα καλά έχοντας καθαρίσει με τα κόκκινα δάνεια και όλα τα υπόλοιπα τοξικά της προηγούμενης 12ετίας, έβγαλε καθαρά κέρδη πάνω από 3 δισ. ευρώ το 9μηνο, ετοιμάζεται να δώσει μέρισμα, ενώ «καθαρίζει» και με τις μετοχικές εκκρεμότητες αναφορικά με την… ομηρία των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αλλάξει ρότα κατά τη διάρκεια του 2023, έχοντας πλήρως αναβαθμισμένο προφίλ, παρουσιάζοντας τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως αν εξαιρεθούν εκτός σύγκρισης πληθωριστικές οικονομίες. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται άνω του 35% φέτος, με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει άνω του 65%, ενώ ο μέσος τζίρος συναλλαγών είναι κατά 45% υψηλότερος έναντι του 2022.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ