don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι…αργίες των επενδυτών, η υποαπόδοση του 2024, η γραμμή Τραμπ, το “χαρτί” της οικονομίας (υπουργικό), το παραγωγικό μοντέλο, η Meridiam…καλοβλέπει Ελλάδα, τα ανοιχτά μέτωπα για Ευρώπη και ΕΥΧΕΣ

*Δυναμική επιστροφή αγοραστών στην Wall Street. Αφορμή για την αλλαγή του σκηνικού, η μικρή άνοδος του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών τον Νοέμβριο. Κατά 2,4% ο δείκτης τιμών PCE. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ ενισχύθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο. Αποφεύχθηκε και η δημοσιονομική παράλυση (σιγά μην ενεργοποιούνταν shutdown..). Οριακή υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων, στο 4,53% το US10Y, στο 4,32% το US2Y. Στις 5.930,85 μονάδες ο S&P500, μετά από το μίνι profit taking, στο 26,23% η θετική μεταβολή για το 2024.

*Με δύο (2) ανοιχτά μέτωπα υποδέχεται η Ευρώπη το 2025, Ουκρανία και ευρύτερη Μέση Ανατολή. Θα εστιάσουμε στο πρώτο, καθότι διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, με λίγο ως πολύ γνωστές τις-μέχρι τώρα- συνέπειες. Ποια είναι η γραμμή Τραμπ; Εάν η Ευρώπη θέλει (να συνεχίσει) αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να τον αναλάβει, εξ’ ολοκλήρου, να τον καλύπτει και οικονομικά. Έναν πόλεμο που, μεθοδικά ξεκίνησαν το State Department και η Victoria Nuland, μία 10ετία πριν. Οι insiders γνωρίζουν πως…

*Σε ένα άλλο “μέτωπο”, παράλληλο όμως, στις ΗΠΑ ενισχύεται η άποψη ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, χωρίς να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Το σημειώναμε στην DeA τελευταία, πως ο Τραμπ θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει “δολάριο και χρέος”. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ δεν επιβραδύνθηκε, το 2022, από την πολιτική επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την Fed. Αντιθέτως, το ΑΕΠ των ΗΠΑ ενισχύθηκε 2,5%. Όμως, η ύφεση, που προεξοφλούσαν αρκετοί “ειδήμονες” δεν ήρθε ούτε το 2023 όταν ο Powell έφθασε τα επιτόκια στο 5,5% ( ! ), τον Ιούλιο. Ωστόσο, η ύφεση, που επέμενε να προεξοφλεί μερίδα “ειδικών” δεν ήρθε ούτε το 2024. Η Fed “βλέπει” ρυθμό ανάπτυξης 2,4% για φέτος (υψηλότερο απ’ ότι προέβλεπε για 2,3% τον Σεπτέμβριο). Και ο παραλογισμός (για “ειδήμονες” και “ειδικούς”) θα συνεχιστεί και το 2025, πόσο εκτιμά η Fed πως θα αναπτυχθεί η οικονομία των ΗΠΑ; με 2,5% (από 2,1% προηγούμενη πρόβλεψη). Στον αντίποδα, ποια οικονομία φθίνει την ίδια περίοδο (2022-2024), σωστά: η Ευρωπαϊκή. Θα επιμείνουμε εδώ στην DeA να τα παρακολουθούμε, αναλύουμε όλα αυτά και το 2025, από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Και εκτενέστερα όταν, από τις 20 Ιανουαρίου αρχίσει να αποσαφηνίζονται οι προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

*Στα καθ’ ημάς, υπουργικό συμβούλιο σήμερα, Δευτέρα, με γεμάτη ατζέντα. Εύλογα ο ΠΘ συνεχίζει να προτάσσει το “χαρτί” της ισχυρής οικονομίας, με αρκετούς δείκτες να επιβεβαιώνουν το αφήγημα. Όμως, εμείς εδώ στην στήλη αναλύουμε ενδελεχώς, κυρίως, τους ποιοτικούς δείκτες. Έτσι και σήμερα, είπαμε να δούμε λίγο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που σύμφωνα με την Eurostat η χώρα μας ήταν στις πρώτες θέσεις με τα μεγαλύτερα ελλείμματα. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές αυξάνονται μεν-αλλά με βραδύτερο ρυθμό- αυξάνονται δε περισσότερο οι εισαγωγές. Που είναι το πρόβλημα, για την παραγωγή προϊόντων προς εξαγωγή χρησιμοποιούνται αυξανόμενες πρώτες ύλες κ.λ.π που εισάγονται. Φαύλος κύκλος, που ενισχύει την εκτίμηση όσων κάνουν λόγο για απουσία κεντρικής πολιτικής όσον αφορά στο παραγωγικό μοντέλο. Κοντολογίς, όσο οι εξαγωγές χρειάζονται-για την παραγωγή- περισσότερες εισαγωγές, ενώ μένει στάσιμη η εγχώρια πρωτογενής, το πρόβλημα διογκούται. Και εν μέρει μπορεί να καλύπτεται λόγω του τουρισμού, αλλά ο κίνδυνος μετατροπής της οικονομίας ακόμη περισσότερο σε παροχής υπηρεσιών είναι πολύ μεγάλος. Θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μηχανισμός επιδότησης των επιχειρήσεων στο ενεργειακό; δηλαδή να επιδοτηθούν-όπως οι ιδιώτες, από αρχές 2024- και τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος; Πως έχει η κατάσταση, μέχρι τελευταία (πληροφορίες Παρασκευής), πρώτες μέρες Ιανουαρίου οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια για τον πρώτο μήνα του έτους. Θα υπάρξει περιθώριο σύντομου εύλογου χρόνου για να διαμορφωθούν οι τιμές και στη συνέχεια-ενδεχομένως- να ληφθούν μέτρα και για τις επιχειρήσεις.

*Μου έλεγε γνωστός, σχετικά με την αναφορά της Meridiam για τον Great Sea Interconnector. Πως έγινε γνωστή η συμμετοχή των Γάλλων; μέσω Bloomberg- δηλαδή διαρροής- ποια ημέρα διέρρευσε; την ίδια που στην Λευκωσία η κυβέρνηση δημοσιοποιούσε τις νέες ενστάσεις της (βασισμένες σε έκθεση ανεξάρτητου συμβούλου). Να υποθέσω ότι, πρόκειται για σύμπτωση και όχι για πίεση του Παρισιού. Η γαλλική πλευρά, επιθυμεί διακαώς να τοποθετηθεί η Meridiam στην ελληνική αγορά. Ο γνωστός, μου θύμισε ότι αρχικά είχε συμμετάσχει στο σχήμα με ΕΛΛΑΚΤΩΡ-AVAX για την διεκδίκηση της νέας σύμβασης για την “Αττική Οδό”- την ανέλαβε/”τρέχει” ήδη ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ακολούθησε και δεύτερη προσπάθεια- με AVAX- για το τμήμα του ΒΟΑΚ-Χανιά-Ηράκλειο, όπου επικράτησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Υπήρξε και τρίτη, διεκδικώντας το 20% της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ στον διαγωνισμό διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης. Όμως, το 20% της “Αριάδνης”, το πήραν οι κινέζοι της State Grid.

*Είδα αρκετές εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς, για το 2025. Οι περισσότερες από τους συμμετέχοντες στο 26ο Capital Link Forum, στη Νέα Υόρκη. Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω, αυτοί είναι οι ειδικοί άλλωστε. Πλην όμως το 2024 στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 12,32% από σχεδόν 39% το 2023 και μάλιστα σε μία χρονιά που ο S&P500 είχε άνοδο 24,34% το 2024. Πρακτικά, υποαπέδωσε το 2024, το ΧΑ. Όλα τα άλλα είναι για να έχει να λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ.

*Επίσης είδα-δηλαδή μου έστειλαν- την ανάρτηση του ΠΘ στο FaceBook, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου απολογισμού της κυβέρνησης: “…«Στέλνουμε μήνυμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής απέναντι σε πρακτικές που βάρυναν δυσανάλογα τις τραπεζικές και διατραπεζικές συναλλαγές φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ακόμα, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η χώρα μας παραμένει στις 5 πρώτες θέσεις της απορρόφησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

*Δύο παρατηρησούλες, χρήσιμο θα ήταν στον επόμενο (απολογισμό) να αναφερθεί και σε ζητήματα λ.χ. ελλειμμάτων. Όσο για τις τραπεζικές προμήθειες, είπαμε, να δούμε πρώτα τι θα κοστίσει στην τελική για τις τράπεζες και το συζητάμε. Όσο για την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα παραπέμψω στην Τράπεζα της Ελλάδος: Ως προς το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη «σημαντική υστέρηση στην εκτέλεση δαπανών», καθώς «μόνο το 45% των συνολικών κονδυλίων των επιχορηγήσεων που έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής έχει διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία» (Έκθεση Τράπεζα της Ελλάδας, Ιούνιος 2024), με την υποεκτέλεση να «κοστίζει» στη χώρα 1% περίπου του ΑΕΠ ετησίως. Επίσης, ως προς το σκέλος των δανείων, θα παραπέμψω στην Eurobank: λιγότερο από το 1/4 των πόρων που είχε λάβει η Ελλάδα ως δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι τον Απρίλιο του 2024 είχαν φτάσει στους τελικούς αποδέκτες τους (ιδιωτικές επιχειρήσεις)» (ενημερωτικό δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» της Eurobank, τέλη Σεπτεμβρίου 2024).

*Αυτά τα ολίγα, για σήμερα. Υπενθυμίζω, αργεί το ΧΑ αύριο, Τρίτη-προφανώς Χριστούγεννα- και Πέμπτη. Περισσότερα, κυρίως για μετοχές και επιλογές τις 3 ημέρες συνεδριάσεων: Παρασκευή-προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 31/12 (ημιαργία).

*Ευχές…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask