Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟΗΕ: Έκκληση για αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στο σύνορο Λιβάνου-Ισραήλ

ΟΗΕ: Έκκληση για αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στο σύνορο Λιβάνου-Ισραήλ

Τα Ηνωμένα Έθνη, με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα, επανέλαβαν την έκκλησή τους για αποκλιμάκωση στο σύνορο Λιβάνου-Ισραήλ.

“Για το τέλος του Ραμαζανιού, με αφορμή την γιορτή Έιντ αλ Φιτρ η UNIFIL (Σ.τ.Σ: Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο) καλεί για επιστροφή στην παύση των εχθροπραξιών και σε μια κίνηση προς μια μόνιμη εκεχειρία και μια μακροπρόθεσμη λύση της σύγκρουσης”, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η UNIFIL.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μετά την φονική εισβολή της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται καθημερινά –κάποιες φορές μοιραίες– συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στην φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ως αποτέλεσμα των εκατέρωθεν βομβαρδισμών σκοτώθηκαν άμαχοι και στις δύο χώρες.

Από τον Οκτώβριο, η UNIFIL συνεχίζει τις εκκλήσεις προς τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους με βάση το Ψήφισμα 1701 των Ηνωμένων Εθνών το οποίο υιοθετήθηκε στη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο το 2006. Το Ψήφισμα καλεί, μεταξύ άλλων, για πλήρη παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ.

Η UNIFIL επιτηρεί την συνοριακή περιοχή ανάμεσα στις δύο χώρες από το 1978.

Η διεθνής κοινότητα ήλπιζε ότι μια εκεχειρία στον πόλεμο στη Γάζα θα επιτυγχάνετο μέχρι την σημερινή γιορτή του Έιντ αλ Φιτρ, κάτι το οποίο θα επηρέαζε και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα των έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς σχετικά με μια εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ