Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΜΕΤΑΦΟΡΕΣΞεπέρασε την Covid19 η αεροπορική κίνηση της χώρας

Ξεπέρασε την Covid19 η αεροπορική κίνηση της χώρας

Υψηλές πτήσεις καταγράφει η χώρα μας, που είναι η μοναδική στην Ευρώπη που έχει πετύχει την πλήρη ανάκαμψη της αεροπορικής δραστηριότητας το φετινό καλοκαίρι. Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που δίνει ώθηση στην κίνηση των αεροδρομίων όλης της χώρας καθώς καταγράφει τα ίδια επίπεδα με το 2019. Πρόκειται για τη μοναδική χώρα στην ευρύτερη περιοχή η οποία παρουσιάζει θετικό πρόσημο στην αεροπορική κίνηση.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Τουρκία με -3%, μαζί τρεις μικρότερες αγορές εκτός της Ε.Ε., την Αλβανία (-5%), το Κοσσυφοπέδιο (-6%) και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη (-10%), σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων ACI Europe.

Η Ουκρανία, όπως ήταν αναμενόμενο έχει απωλέσει κάθε αεροπορική σύνδεση, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία βρίσκονται στο -62% και -78% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενζιέλος»

Η κίνηση εσωτερικού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου έχει καταφέρει να καλύψει το κενό που άφησε πίσω της η πανδημία και να προσεγγίζει τα νούμερα του 2019, σημειώνοντας μείωση σε ποσοστό 0,5%, όταν τον Μάιο το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο -4,3%.

Σταδιακή ανάκαμψη διαπιστώνεται και ως προς την επιβατική κίνηση εξωτερικού, με το χάος που έχει δημιουργηθεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να μην έχει επηρεάσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ψαλίδα τον Ιούνιο έχει περιοριστεί στο -9,1% σε σχέση με το 2019 και ότι υπάρχει βελτίωση συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος είχε κλείσει στο -12,8%.

Συνολικά (εσωτερικό-εξωτερικό), με βάση μάλιστα τις εκτιμήσεις, ο Ιούνιος αναμένεται να κινηθεί καλύτερα από τον Μάιο, ο οποίος είχε καταγράψει μείωση 10,2% σε σχέση με το 2019, με την πτώση να περιορίζεται στο -5% περίπου.

Πού κυμαίνεται η κίνηση στην υπόλοιπη Ευρώπη

Τις καλύτερες επιδόσεις μετά τη χώρα μας κατέγραψαν η Νορβηγία (-12%), η Πορτογαλία (-15%), η Ιρλανδία (-17%) και η Ρουμανία (-18%). Αντίθετα, οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις είναι η Τσεχία (-52%), η Σλοβενία (-47%), η Σλοβακία (-47%), η Φινλανδία (-43%) και η Αυστρία (-40%).

Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών της Ε.Ε., η Ισπανία (-23%) είναι εκείνη με τις καλύτερες επιδόσεις, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (-28%), την Ιταλία (-32%) και τη Γαλλία (-34%). Στην τελευταία θέση κατατάσσεται η Γερμανία (-39%).

Όσον αφορά την απευθείας αεροπορική σύνδεση, οι χώρες Ε.Ε., των οποίων οι οικονομίες βασίζονται στον τουρισμό εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις με την Ελλάδα να βρίσκεται στο + 6% και να υπερβαίνει πλέον τα επίπεδα του 2019. Η Πορτογαλία ακολουθεί (-2%), και έπονται Ισπανία (-8%), Κροατία (-8%) και Ιρλανδία (-9%).

Οι χώρες της Ε.Ε. με τις χειρότερες επιδόσεις για απευθείας αεροπορική σύνδεση είναι η Σλοβενία (-57%), η Τσεχία (-41%), η Λετονία (-38%) και η Φινλανδία (-34%).

Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών της Ε.Ε., η Ισπανία (-8%), η οποία διαθέτει επίσης το υψηλότερο επίπεδο άμεσης συνδεσιμότητας μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ακολουθείται από την Ιταλία (-13%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-16%), τη Γαλλία (-20%) και τη Γερμανία (-27%).

Σχετικά με την άμεση συνδεσιμότητα εκτός της Ε.Ε., τα καλύτερα αποτελέσματα προήλθαν από τις μικρότερες αγορές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνη (+46%), της Αλβανία (+35%), της Βόρειας Μακεδονίας (+12%) καθώς και της Τουρκία (-6%). Η χειρότερη απόδοση καταγράφηκε από τη Λευκορωσία (-71%), τη Γεωργία (-40%), τη Μολδαβία (-36%) και τη Ρωσία (-35%).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ