*Στα Ευρω-Ρωσικά: Η ενέργεια παραμένει-προσώρας- εκτός πλαισίου κυρώσεων. Αντιθέτως, εισήγηση για απαγόρευση εισόδου ρωσικών φορτηγών στην ΕΕ και εξαγωγών τεχνολογίας. Σταματούν οι εισαγωγές άνθρακα από Ρωσία, φρένο σε βότκα, χαβιάρι, περιορισμοί σε ακόμη 4 τράπεζες.
*Δημοσίευση πρακτικών της συνεδρίασης της Fed σήμερα, αύριο της ΕΚΤ. Ένδειξη των καιρών: απόδοση 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ στο 2,47% ακριβώς όσο και του 10ετούς.
*Μετά από 25 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης ξανά”πιάνει” τις 900 μονάδες. Η υψηλότερη τιμή από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένδειξη πως οι αγορές “αφομοιώνουν” και αυτές τις εξελίξεις.
*Αύριο Πέμπτη αναχωρούν για Νέα Υόρκη ο Χρήστος Σταϊκούρας με οικονομικό επιτελείο. Μαζί και ο Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής της ομάδας του ΟΔΔΗΧ. Στις επαφές, στο περιθώριο του 23ου Συνεδρίου της Capital Link θα κριθεί- κατά πάσα πιθανότητα, το είδος, χρόνος, ποσό της έκδοσης με την οποία θα “βγει” η χώρα στις αγορές. Δεύτερη για φέτος, έχοντας αντλήσει-ήδη- 3 δισ. μέσω του 10ετούς τον Ιανουάριο. Δεν βολεύει η ημέρα της αξιολόγησης από την Standard & Poor’s, για τις 22 του μηνός είναι προγραμματισμένη ημέρα Μεγάλη Παρασκευή.
*Μετά από έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις διόρθωσε, χθες, η μετοχή της Aegean. Κάποιοι τα έβγαλαν τα εισιτήρια τους. Πάντως στη μετοχή βγαίνουν πωλήσεις, κάθε φορά που αναζωπυρώνονται οι κρίσεις. Αυτή την φορά αφορμή ήταν η πρόθεση των Βρυξελλών για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.
*To τελεσίγραφο της Gazprom επισπεύδει τα σχέδια για LNG. “Τρέχει για να προλάβει” η Αθήνα στο θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να αξιοποιήσει την συγκυρία εντάσσοντας τα projects για LNG σε έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό. Η παρουσία της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμπσον, στην χώρα μας- στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών- καταδεικνύει την σημασία, που δίνουν οι Βρυξέλλες σε κάθε σχέδιο που εξετάζεται, προτείνεται από τα κράτη μέλη. Προσοχή, που επιβεβαιώνεται και από την ξενάγηση της Επιτρόπου που θα γίνει από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στις εγκαταστάσεις στην Ρεβυθούσα. Ήδη ο ΔΕΣΦΑ παρουσιάζει τη μελέτη κόστους για την εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής στον Τερματικό Σταθμό στη νησίδα, στο ΥπΕν καταστρώνουν το πλάνο αναπλήρωσης φορτίων LNG στην περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία, στα γραφεία ομίλων όπως Prometheus Gas, Mytilineos, Motor Oil κ.α. “κλείνονται” επιπλέον συμβόλαια
*Σε κεντρικό επίπεδο μέσω ανοιχτής γραμμής Αθήνας-Ρώμης ο Διαχειριστής είναι σε επαφές με την SNAM προκειμένου να αποθηκευτεί σε εγκαταστάσεις της δεύτερης (στην Ιταλία) σημαντική ποσότητα φ/α για λογαριασμό της πρώτης.
*Στην τελική ευθεία για την είσοδο της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι η Novibet. Η εταιρεία συμφερόντων Ροδόλφου Οντόνι έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να εισαχθεί στον NASDAQ μέσω συγχώνευσης. Το deal αποτιμάται στα 700 εκατ.$ και ενδιαφέρει έμμεσα και την Intralot, καθώς η διοίκηση της έχει κάνει γνωστό τον σχεδιασμό της για είσοδο στην ίδια αγορά της θυγατρικής της που δραστηριοποιείται στην αγορά των ΗΠΑ.
*Η Intralot ανακοινώνει αποτελέσματα 2021, που σύμφωνα με τους αναλυτές θα ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις, ενώ όσον αφορά στην Intralot US θα πληρούν τις απαιτητικές προϋποθέσεις που τίθενται από μία αγορά όπως της Wall Street. Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση των μεγεθών 2021, των προοπτικών 2022 στους αναλυτές με το θέμα της θυγατρικής στις ΗΠΑ να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα τους. Την Δευτέρα η τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης επενδυτών/αναλυτών με την διοικητική ομάδα να “ανοίγει τα χαρτιά” της για το project NASDAQ αλλά και ακόμη 3-4 που είναι σε εξέλιξη. Για αυτό η είσοδος της Novibet στο αμερικανικό χρηματιστήριο-με όρους αποτίμησης 700 εκατ.- θα λειτουργήσει συγκριτικά και ως σημείο αναφοράς για το ΙΡΟ της Intralot US.
*Την Δευτέρα ήταν η μέρα του Elon Musk με 6% στα 1,145$ για την TSLA, καθώς έγινε μέτοχος στο Twitter (με 9,2% του μ.κ) και στο πρώτο τρίμηνο 2022 ξεπέρασε τις προβλέψεις, πετυχαίνοντας ρεκόρ πωλήσεων. Χθες ήταν η σειρά της ΝΑΤ, για σήμερα ετοιμάζεται η GLOP.
*Την Ξυλεμπορία την είδατε χθες, στα 0,233 με 5,91%. Είπαμε το “ξύλο” κρύβει υπεραξίες. Στα μόλις 8,2 εκατ. η αποτίμηση.Είπαμε ο Γιώργος Γεράρδης δραστηριοποιείται στον κλάδο από το 1983, δύο χρόνια αφότου είχε ανακηρυχθεί Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλευρό του η Σοφία Γεράρδη και ο Αλέξανδρος Παππάς.
*Θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Θεόδωρος Φέσσας, για την Quest Holdings; Σήμερα τα αποτελέσματα 2021, αύριο η Ενημέρωση των Αναλυτών. “Βρισκόμαστε σε αναζήτηση μίας νέας δραστηριότητας, συμπληρωματική πιθανόν σε αυτή που είμαστε…” είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Γεωργαντζής. Για εξαγορές, σίγουρα, θα αναφέρεται το 5ετές πλάνο.
*Άκουσα χθες (τον Αδ. Γεωργιάδη; δεν είμαι σίγουρος) πως θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα επιχειρήσεων για αισχροκέρδεια. Καλή ιδέα, ας ξεκινήσουν από την γνωστή-άγνωστη αλυσίδα σούπερ μάρκετ-που λόγω υποτροπής- της επιβλήθηκε το πρόστιμο της 10ετίας και συνεχίζουν.
*Τον βλέπω τον Ηλία Γεωργιάδη να το ρίχνει περισσότερο στην οινοποίηση και τον αγροτοτουρισμό. Ο ισχυρός άνδρας της Sterner Stenhus και μεγαλομέτοχος της Premia Properties μαθαίνω πως έχει “σκλαβωθεί” από την “Μπουτάρης Οινοποιητική” και ότι έχει σχέδια για ανάπτυξη εγκαταστάσεων σε Σαντορίνη, Κνωσσό. Οι κόρες του προηγούμενου ιδιοκτήτη το αγαπούσαν το αντικείμενο της ιστορικής εταιρείας, είμαι σίγουρος πως με το ίδιο μεράκι θα στέρξουν και τώρα. Αυτά είναι οινοποιείο επισκέψιμο, αγροτοσουϊτες, περιηγήσεις, μαθήματα οινογνωσίας κ.λ.π, αυτή είναι ζωή, που βλέπω να ελκύει χιλιάδες συμπατριώτες του Η.Γ από την Σουηδία. Μέχρι με charter από Arlanda με Eurowings και Norwegian Air Shuttle για Σαντορίνη. Για Κρήτη δε, δεν το συζητώ. “Φλέβα ξηρού λευκού” χτύπησε ο ΕλληνοΣουηδός. Και να σκεφτεί κάποιος, πως η Premia Properties είναι Αξιοποίησης Ακινήτων.
*Μετά την καταστροφή του 15% της παραγωγής (εξαγώγιμου χάλυβα)- από τα εργοστάσια της Μαριούπολης, μετά το κλείσιμο του λιμανιού της Σαγκάης και αυτό: η ΕΕ στο νέο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να θέσει στο στόχαστρο τον περιορισμό της μίσθωσης αεροπλάνων, τις εισαγωγές-εξαγωγές υλών όπως λ.χ. καύσιμα αεροσκαφών, προϊόντα χάλυβα κ.α. Όσο περιορίζεται η προσφορά χάλυβα διεθνώς, λόγω Ρωσίας, τόσο θα έπρεπε να ενισχύονται εταιρείες του κλάδου, εν προκειμένω εισηγμένες όπως η ΣΙΔΜΑ.
*Έχω έναν γνωστό επενδυτή-σκέτο γατόνι, ο οποίος επενδύει σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή. Τι εξήγηση μου δίνει; μετά από μία 10-11ετία βαθιά ύφεση η οικονομία ξανά βγαίνει, μαζί και… μαύρο χρήμα. Σημαντικό μέρος του πηγαίνει στην οικοδομή (η αγορά πολυτελών κατοικιών, διαμερισμάτων έχει ανέβει κατακόρυφα), προς την ίδια κατεύθυνση και μέρος των καταθέσεων που λόγω πληθωρισμού ο κόσμος αποσύρει από την τράπεζα. Είδα τα στοιχεία οικοδομικής δραστηριότητας και όντως είχε δίκιο. Ο ίδιος μου είχε πει για Ξυλεμπορία- Interwood.
*Σήμερα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα και η Lamda Development. Το ευχάριστο για όσους είναι επενδεδυμένοι στην εισηγμένη, μετά τις πρόσφατες αναταράξεις, διοικητικές αλλαγές κ.λ.π αποκαταστάθηκε η ισορροπία.
*Προβάλλουν οι της ΕΕΣΥΠ την κερδοφόρο χρήση του 2021. Ας μην ήταν τα έσοδα (μερισμάτων) από ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ και θα βλέπαμε ζημίες. Εν τέλει το ΥπέρΤαμείο με στρατιές υψηλοαμοιβόμενων συμβούλων, εκτάκτων, συνεχών προσλήψεων και ακόμη να παράξει “καθαρό λειτουργικό κέρδος”. Τι να πει κανείς, ότι και να πει…