Σε λιγότερο από δύο μήνες, ήτοι μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία της η νέα πρωτοποριακή μονάδα παραγωγής μετάλλων από βιομηχανικά κατάλοιπα που δημιούργησε στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, της Θεσσαλονίκης ο όμιλος Metlen. Πρόκειται για μια επένδυση 30 εκατ. ευρώ που θα λειτουργήσει πιλοτικά ως… χωνευτήρι και ευρύτερης ανακύκλωσης μετάλλων και παρεμφερών κατάλοιπων και ανάλογα με την αποτελεσματικότητά της, θα αποτελέσει μπούσουλα και οδηγό για την επέκτασή της τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.
Τη λειτουργία της μονάδας εντός του πρώτου μισού του Δεκεμβρίου αποκάλυψε τη Δευτέρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metlen Energy & Metals κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο περιθώριο της εκδήλωσης του υπουργείου Ανάπτυξης όπου παρουσιάστηκε το νέο παραγωγικό μοντέλο χώρας, καθώς επίσης και πληθώρα από projects με τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις.
«Χωνευτήρι» βιομηχανικών καταλοίπων
Η μονάδα της Metlen στη Σίνδο θα είναι πιλοτική, καθώς θα επιχειρήσει να αποτελέσει «χωνευτήρι» βιομηχανικών καταλοίπων και δευτερογενών υλικών, ήτοι να παράξει χαλκό και ψευδάργυρο από βιομηχανικά κατάλοιπα που ειδικά στη συγκεκριμένη (βιομηχανική) περιοχή, είναι άφθονα.
Η συγκεκριμένη μονάδα είναι προσανατολισμένη, στην παραγωγή χαλκού και ψευδάργυρου από δευτερογενείς πηγές και όχι από την κατεργασία πρωτογενών μεταλλευμάτων. Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο «χωνευτήρι» που θα παραλαμβάνει κατάλοιπα και απόβλητα από άλλες παραγωγικές διαδικασίες, τα οποία βεβαίως θα διαθέτουν ποσότητες των συγκεκριμένων μετάλλων, τα οποία η μονάδα θα προσπαθεί να ανακτήσει μέσω συγκεκριμένης μεθόδου επεξεργασίας.
Επίσης, θα επεξεργάζονται και άλλα δευτερογενή υλικά που μέχρι σήμερα παράγονται από διάφορες βιομηχανικές διαδικασίες, σαν δευτερογενή προϊόντα, τα οποία επίσης διαθέτουν ποσότητες των δύο μετάλλων, ικανές προς εκμετάλλευση, με την προτεινόμενη μέθοδο επεξεργασίας.
Σημειώνεται πως η τεχνολογία και η μέθοδος επεξεργασίας που θα εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη μονάδα, έχει εξελιχθεί από το φορέα του έργου και αποτελεί βιομηχανική ιδιοκτησία. Η δραστηριότητα θα μπορεί να παραλαμβάνει 12.000 tn/ έτος υλικών προς επεξεργασία από διάφορες πηγές, και η ημερήσια δυναμικότητά της ως προς την εισερχόμενη πρώτη ύλη για επεξεργασία θα είναι 48,00 tn/ ημέρα. Η δραστηριότητα θα λειτουργεί 24 ώρες/24ωρο και 250 ημέρες/έτος.
Χαρακτηριστικά της μονάδας
Η μονάδα έχει ήδη κατασκευαστεί στη Σίνδο και έχει συνολικό εμβαδό 19.232,16 m2, ενώ το πεδίο δραστηριότητας απέχει μόλις 35 μέτρα από το όριο του οικισμού της Σίνδου, κάτι που αποτέλεσε αιτία μεγάλων αντιδράσεων από την τοπική κοινότητα, όλους τους τελευταίους μήνες.
Τέλος, η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας της Metlen ανέρχεται σε 774,65 kW (κινητήρια), από τα οποία 611,40 kW είναι για την παραγωγική διαδικασία, 93,45kW είναι ο εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος (αντιρρυπαντικός εξοπλισμός και ΜΕΥΑ) και 70,00 kW είναι ο φωτισμός και τα service των κτιρίων και της εγκατάστασης και 3.720 kW (θερμική) για την παραγωγική διαδικασία (ατμολέβητας).