«Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Ελλάδα έχει καταγράψει ένα σημαντικό άλμα στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων» σημείωσε, στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.
Ο ίδιος εξήγησε ότι «η σταθερή και μεταρρυθμιστική μας κυβέρνηση, η γεωγραφική θέση της χώρας και το υψηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό που διαθέτουμε αποτελούν τα κύρια συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για την προσέλκυση ξένων εταιρειών που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει υλοποιήσει ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως η νομοθεσία για ένα ευέλικτο και σύγχρονο πλαίσιο για ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις αλλά και για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για τον αναπτυξιακό νόμο, τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΣΠΑ 2021-2027 και τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στο Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που είναι το πρώτο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τα κίνητρα που έχουμε δρομολογήσει για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα φέρνουν ήδη αποτελέσματα και οδηγούν σε σημαντική επενδυτική ώθηση. Το 2021 καταφέραμε ανάπτυξη 8,3%, ποσοστό ανώτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καλύπτοντας το έδαφος που είχαμε χάσει το 2020» είπε ο κ. Παπαθανάσης.
Η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση μείζονα προτεραιότητα για την κυβέρνησή
«Καθώς το στρατηγικό πλαίσιο του Σαουδαραβικού Οράματος 2030 αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο και στη διαφοροποίηση της οικονομίας της, επιτρέψτε μου να αδράξω την ευκαιρία να το συγκρίνω με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Ελλάδας για τη μείωση της εξάρτησής της από τον λιγνίτη. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι αυτό το σχέδιο που “τρέχουμε” στο υπουργείο μας είναι το πρώτο σχέδιο που εγκρίνεται στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η Ευρώπη θα παρακολουθεί στενά την πρόοδό του» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Τόνισε ότι η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση προς μια κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία και προσέθεσε αναλυτικότερα τα εξής:
«Το όραμά μας για την “επόμενη μέρα” στις περιοχές μετάβασης διέπεται από βασικές αρχές: τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ένα νέο περιβάλλον, την επιχειρηματική μετάβαση, την κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την προώθηση της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.
Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο που θα προκαλέσει ισχυρή επενδυτική ροή στις λιγνιτικές περιοχές διότι είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Το νέο νομικό πλαίσιο θέτει ένα ισχυρό οικοσύστημα διακυβέρνησης, το οποίο θα διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των οικονομικών πόρων και τη διευκόλυνση της υλοποίησης των επενδύσεων που σχετίζονται με τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Πρέπει να διευκολύνουμε αυτή τη μετάβαση, αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο στις λιγνιτικές περιοχές. Το σχέδιό μας περιλαμβάνει την παροχή ισχυρής στήριξης επενδύσεων σε τομείς όπως η “καθαρή ενέργεια”, η βιομηχανία και το εμπόριο, η “έξυπνη γεωργία”, ο βιώσιμος τουρισμός, η τεχνολογία και η εκπαίδευση. Επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε πρωτοπόροι σε αυτή τη μετάβαση και είμαστε εδώ για να σας παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμά μας».
ΣΔΙΤ
Όσον αφορά τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ανέφερε ότι λαμβάνει χώρα τα τελευταία δυόμισι χρόνια το ισχυρότερο πρόγραμμα ΣΔΙΤ που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα και εν γένει στη Βορειοανατολική Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα, προσέθεσε, έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα για την ενίσχυση του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Η Ελλάδα έχει στόχο την παγίωση της θέσης της ως παγκόσμιου κόμβου logistics, αξιοποιώντας την στρατηγική γεωγραφική της θέση και αυξάνοντας τις επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών μεταφορών και logistics» είπε ο κ. Παπαθανάσης.