Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ. Παπαθανάσης: Πως η χώρα θα τεθεί σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης

Ν. Παπαθανάσης: Πως η χώρα θα τεθεί σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης

Για τις ρυθμίσεις του νέου Αναπτυξιακού νόμου, το θεσμικό πλαίσιο περί Στρατηγικών Επενδύσεων και το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομίας και Επενδύσεων του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου καθώς και τους προέδρους και μέλη των υπολοίπων Επιτροπών του φορέα, στο πλαίσιο προγραμματισμένης διαδικτυακής συζήτησης, που έλαβε χώρα χθες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο αναπληρωτής υπουργός συζήτησε με τους 22 συμμετέχοντες, στην πλειονότητά τους μέλη της Επιτροπής Οικονομίας και Επενδύσεων, πρόεδρος της οποίας είναι το μέλος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Πατεράκης, και στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική της κυβέρνησης για την τόνωση του επενδυτικού ρεύματος στη χώρα, όπως και στη σημασία που έχουν για την ανάπτυξη του εγχώριου ΑΕΠ οι άμεσες ξένες επενδύσεις.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα, στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα, 19,4 δισ. σε επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, κεφάλαια, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις υποστηριζόμενες και από ιδιωτικούς πόρους, με την προοπτική να ολοκληρωθούν έως το 2026. Ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε και στο γεγονός ότι η κινητοποίηση πόρων, τόσο από το νέο ΕΣΠΑ, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να αλλάξει πορεία και να τεθεί σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.

Η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης επικεντρώθηκε στο πώς θα αναδιαρθρωθεί το παραγωγικό πρότυπο περιοχών της χώρας που θα εγκαταλείψουν τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, αναπτύσσοντας επενδυτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσα από διαφορετικούς κλάδους και τομείς, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τοπικά πλεονεκτήματα, όπως και κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης, εθνική, ευρωπαϊκή και ιδιωτική.

Αναφερόμενος στον νέο «Αναπτυξιακό Νόμο: Ελλάδα 2.0», ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ν. 4399/2016 (Α’ 117) περί ιδιωτικών επενδύσεων, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι θα αποτελέσει το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων για ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και ένα ιδιαιτέρως σημαντικό και ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας. Παράλληλα, υπενθύμισε τα 12 νέα καθεστώτα ενισχύσεων που εισάγει ο νέος νόμος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις, ο υπουργός σημείωσε ότι το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο θα αποτελέσει τη “Βίβλο των Στρατηγικών Επενδύσεων”.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας και Επενδύσεων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Πατεράκης, υπογράμμισε από την πλευρά του πως το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών για την Ελλάδα παραμένει αμείωτο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η χώρα επιστρέφει δυναμικά στην ανάπτυξη, για να προσθέσει ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα διευρύνει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του, έχοντας πρωταρχικό στόχο την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, προερχόμενων από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και στρατηγικό οικονομικό εταίρο της χώρας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ