Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΝ.Κεραμέως: Τον Ιανουάριο νέες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις

Ν.Κεραμέως: Τον Ιανουάριο νέες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις

Τόνωση της απασχόλησης, επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και σε άλλους κλάδους, πέραν εκείνων στους οποίους ήδη εφαρμόζεται το μέτρο, αναμόρφωση των ΚΕΠΑ, ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, περαιτέρω ψηφιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με ψηφιοποίηση όλου του ιστορικού κάθε εργαζόμενου, είναι οι βασικοί πυλώνες μέριμνας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στους οποίους θα εργαστεί το 2025.

Στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2025 στη Βουλή, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, έδωσε το περίγραμμα της βασικής πολιτικής του τομέα ευθύνης της τον επόμενο χρόνο και τα βήματα που θα γίνουν σε αυτήν την κατεύθυνση, τα οποία, μάλιστα, θα είναι ορατά από τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου. Στην κορωνίδα τίθεται η υλοποίηση του σχεδιασμού για την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος, δηλαδή οι επικείμενες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Το 2025 θα είναι για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης χρονιά συνέχειας και αλλαγών που ξεκίνησαν το 2024 και υπηρετούν τον διττό στόχο της κυβέρνησης, δηλαδή τη συνεχή ενίσχυση της απασχόλησης και την ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας, όπως είπε η υπουργός Εργασίας. Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ο Ιανουάριος, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, Κυράκος Μητσοτάκης, έρχεται με αυξήσεις στις συντάξεις κατά 2,4%. Σωρευτικά, τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις που δίνονται αγγίζουν το 13%. Ο Ιανουάριος, όμως, έρχεται και με νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, κατά μία πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα, ενώ τον Απρίλιο θα ακολουθήσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Ταυτόχρονα, η στρέβλωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει αποκατασταθεί με την τελευταία διάταξη που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, όπως σημείωσε η υπουργός, η οποία πρόσθεσε σε αυτό το τοπίο και τη συνεχή μείωση της ανεργίας.

Μέλημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ίδια, είναι η άσκηση πολιτικής που αποδίδει οφέλη στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις επιχειρήσεις και τους ανέργους.

Ο σχεδιασμός του 2025 θεμελιώνεται στους εξής πυλώνες:

– Περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης και διεύρυνση της συμπερίληψης στο ανθρώπινο δυναμικό. Το 2024, η ανεργία κυμάνθηκε σε ιστορικά χαμηλό μονοψήφιο νούμερο, όπως είπε η κ. Κεραμέως, και είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που η ανεργία βρίσκεται σε μονοψήφιο αριθμό, και με βάση τα τελευταία στοιχεία τριμήνου έχει μειωθεί στο 9% το τρίτο τρίμηνο του 2024, δηλαδή μείωση της τάξης του 50% σε σχέση με το 2019.

– Επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας: Το 2024 επεκτάθηκε η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και ήταν ήδη σε ισχύ σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες φύλαξης. Ήδη, η ψηφιακή κάρτα προστατεύει πάνω από 750.000 εργαζόμενους. Τον Σεπτέμβριο του 2024 άρχισε η πιλοτική εφαρμογή σε τουρισμό και εστίαση και έτσι οι καλυπτόμενοι κλάδοι αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους. Τον προσεχή Μάρτιο θα γίνει πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και εστίαση και εντός του έτους θα ακολουθήσει η πιλοτική εφαρμογή και σε άλλους κλάδους.

– Πλήρης αναμόρφωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας του e EΦΚΑ: Ήδη, έχει διευρυνθεί η λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, ενισχύθηκε το ΚΕΠΑ και υπερδιπλασιάστηκαν οι γιατροί από 500 σε περίπου 1.200. Το 2025 θα προχωρήσει η περαιτέρω αναμόρφωση συνολικά του θεσμικού πλαισίου των ΚΕΠΑ, η απλούστευση διαδικασιών, η μείωση ανάγκης για φυσική παρουσία στα ΚΕΠΑ και ο δραστικός περιορισμός αναβολών και καθυστερήσεων.

– Ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων: Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τον κατώτατο μισθό, το υπουργείο ξεκινά, σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τον διάλογο για την κατάρτιση και έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των ΣΣΕ με αναγκαίες θεσμικές ενέργειες για τη θωράκιση του πλαισίου και αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα ζητήσει σε αυτήν την προσπάθεια τη συνδρομή των κομμάτων.

-Περαιτέρω ψηφιοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση: Θα προχωρήσει η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισμένων. Όλες οι καρτέλες ενσήμων με τις χειρόγραφες αναφορές ψηφιοποιούνται και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης όλο αυτό το υλικό γίνεται επεξεργάσιμο για να επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα και την ταχύτερη έκδοση συντάξεων. Επίσης, προχωρά και η δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος. Από αυτά τα δύο έργα, ήδη, υπάρχουν απτά αποτελέσματα, και όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, σήμερα εκδίδονται 1.200 συντάξεις την ημέρα ενώ το 2019 εκδίδονταν 500 συντάξεις την ημέρα, σήμερα χρειάζονται λιγότερο από 60 ημέρες για την έκδοση μίας κύριας σύνταξης και πριν από πέντε χρόνια απαιτούνταν 18 μήνες.

– Περαιτέρω ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος: Μέσα στο 2025 προβλέπονται αύξηση συντάξεων κατά 2,4%, οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο ώστε να υπάρχει εφεξής ένας κατώτατος μισθός για όλους που θα προστατεύει όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο, για πρώτη φορά, αύξηση αυτού του κατώτατου μισθού για όλους.

Η υπουργός Εργασίας έθεσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης την εξής παράμετρο για την τελική στάση τους στον προϋπολογισμό: «Η ερώτηση σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2025, η ερώτηση είναι απλή: Ναι ή όχι σε αύξηση συντάξεων το 2025; Ναι ή όχι σε αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα; Ναι ή όχι στις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο; Ναι ή όχι στην ενίσχυση επιδόματος με αναπηρία; Ναι ή όχι στην επέκταση της άδειας μητρότητας σε αυτοπασχολούμενες, αγρότισσες, για πρώτη φορά; Εμείς λέμε ναι και γι’αυτό όλα αυτά τα μέτρα εντάσσονται στον προϋπολογισμό του 2025».

«Δεν θέλουμε να μηδενίζουμε το έργο σας αλλά στην πραγματικότητα παραμένετε υπουργός της τρίτης χειρότερης χώρας του ΟΟΣΑ για την ανεργία και μιας κυβέρνησης που εξακολουθεί να εφαρμόζει τον νόμο Κατρούγκαλου», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος.

Για μισθούς ανέχειας μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, επισημαίνοντας πως «ό,τι και να λέει η κυβέρνηση για την αύξηση των συντάξεων, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη χειρότερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ρώτησε «αν μπορεί να ζήσει κάποιος με σύνταξη 610 ευρώ», ενώ για την αύξηση 2,4% στις συντάξεις, είπε ότι είναι κοροϊδία από τη στιγμή που υπερκαλύπτεται από τον πληθωρισμό. «Το υπουργείο σας δεν είναι Εργασίας, αλλά Εργοδοσίας, γιατί κάνετε ότι σας ζητάει ο ΣΕΒ», υπογράμμισε ο κ. Παφίλης, σημειώνοντας: «Δεν θα περάσετε καλά το επόμενο διάστημα».

Η κ. Θεανώ Φωτίου, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, ανέφερε ότι τα 2/3 των Ελλήνων δηλώνουν πως δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι (η αντιπολίτευση) παρουσιάζει μία εικόνα απόλυτης καταστροφής, όταν δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ που να έχει μειώσει, τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, την ανεργία κατά 50%. «Δημιουργήσαμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ενώ ο μέσος μισθός κατά 21%», επεσήμανε η υπουργός.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ