Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝτέρμπι ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα

Ντέρμπι ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα

Γράφει ο Αντώνης Κατσαρός

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου για ένα ντέρμπι “αιωνίων” δεν μπορούν να γίνουν έστω ελάχιστες προβλέψεις. Το μόνο βέβαιο είναι πως λίγες ώρες πριν από τη μάχη του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου, μπορούν να εκτιμηθούν με ασφάλεια μηδαμινά δεδομένα, για τον τρόπο που πρέπει να προσεγγίσουν αυτή την αναμέτρηση οι δύο προπονητές. Αν και αυτή είναι η δεύτερη εφέτος μεταξύ τους στο πρωτάθλημα, μετά το 0-0 του πρώτου γύρου.

Ο Ολυμπιακός θέλει να παρουσιάσει βελτιωμένο πρόσωπο, συγκριτικά με τους τελευταίους αγώνες του και οι πράσινοι να εκμεταλλευτούν τις σημαντικές επιστροφές στην ενδεκάδα τους.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρα ένα ντέρμπι – γρίφος, περισσότερο από κάθε άλλο τα τελευταία χρόνια. 

Καταρχάς και για τους δύο έχει βαθμολογική σημασία. Εάν ο Ολυμπιακός νικήσει, ανανεώνει τον αέρα πρωταθλητισμού, ο οποίος κλονίστηκε από τις αρκετές οριακές του νίκες, αλλά και την ισοπαλία με τον Απόλλωνα.

Ο Παναθηναϊκός, εάν πάρει τους τρεις βαθμούς, θα επιβεβαιώσει την πρόοδο της ομάδας, παρουσιάζοντας καλύτερη εικόνα μετά τις γιορτές, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Πάμε παρακάτω. Οι διαφορετικές τακτικές των «αιωνίων» έχουν συγκεκριμένους όρους. Για τον Ολυμπιακό θα είναι καθοριστικής σημασίας η αμυντική του γραμμή. Καθώς ο δυνατός στην έδρα του Παναθηναϊκός μόνο σε ένα παιχνίδι δεν έχει βρει τα αντίπαλα δίχτυα, αυτό κόντρα στον ΟΦΗ.

Εάν λοιπόν οι «ερυθρόλευκοι» καταφέρουν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους θα έχουν κάνει τη μισή δουλειά, προκειμένου να φτάσουν στο τρίποντο, διότι- δεν είναι ασήμαντο πως- έχουν την καλύτερη εκτός έδρας επίθεση της Super League, με 17 γκολ (λιγότερα στο Γ. Καραϊσκάκης, 11).

Ο κορωνοϊός δεν περιορίζει τις επιλογές του Μαρτίνς.

Το κενό του Μπουχαλάκη πάντως είναι ζητούμενο πώς θα καλυφθεί. Η μεσαία γραμμή των δύο πλευρών μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα, καθώς για τον Παναθηναϊκό θα επανέλθει η ποιοτική τριάδα, με τον Ρούμπεν αμυντικό μέσο και τους Μαουρίσιο- Βιγιαφάνιες μπροστά του, ως “οκτάρια”.

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται επίσης τρεις χαφ, αλλά και το στοιχείο της ταχύτητας. Επομένως μοιάζει απίθανο να ξεκινήσει ο Βαλμπουενά, με τον Σουρλή να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. Δεν είναι πιθανό ο προπονητής των ερυθρόλευκων να παίξει με δύο στον άξονα, καθώς έτσι θα δώσει έστω αριθμητικό προβάδισμα στον Παναθηναϊκό.

Όπως και να χει σίγουροι για την ερυθρόλευκη ενδεκάδα δείχνουν οι Βατσλίκ, Ρέαμπτσουκ, Λαλά, Εμβιλά, Καμαρά, Μασούρας και Ελ Αραμπί. Αναζητούνται οι άλλοι τέσσερις. 

Ο Παναθηναϊκός είναι διπολικός (!), καθώς παρουσιάζει δύο διαφορετικές ομάδες. Εκείνη της Λεωφόρου, που έχει κατακτήσει 22 βαθμούς σε εννέα αγώνες με 22-5 γκολ και μία άλλη εκτός έδρας, που σε επτά παιχνίδια μετράει μόλις 4 βαθμούς με γκολ 5-9, με μία όλη κι όλη νίκη επί της Λαμίας στο ουδέτερο Πανθεσσαλικό.

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς σκοράρει επίσης 2,5 γκολ ανά αγώνα στη Λεωφόρο και μόνο 0,5 μακριά της. Αυτή η περίπτωση, με δύο πρόσωπα, είναι η πλέον χαρακτηριστική ομάδας στο πρωτάθλημα. Δεν το έχει πάθει καμία άλλη…

Οι «πράσινοι» ταλαιπωρήθηκαν το τελευταίο διάστημα από τον κορωνοϊό και τους τραυματισμούς. Απουσίες που δεν φάνηκαν κόντρα στον Άρη, επηρέασαν ωστόσο στο Βόλο, όπου επήλθε απρόσμενη ήττα.

Σημαντική θα είναι η επιστροφή του Καρλίτος, καθώς ο Μακέντα δε βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ο Ισπανός θα είναι στην κορυφή της επίθεσης και στα άκρα οι ανεβασμένοι Αϊτόρ- Παλάσιος. Καθοριστική και η επιστροφή του Χουάνκαρ στα αριστερά της άμυνας. Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί με τους ίδιους παίκτες που έκαναν το σερί νικών του Δεκεμβρίου.

Τα πάντα μοιάζουν ανοικτά λοιπόν και είναι βέβαιο πως θα γίνει ντέρμπι “με τα όλα του”, όπως έλεγαν και οι πιο παλιοί…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ