Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝΔ...κυρία ετών 48

ΝΔ…κυρία ετών 48

Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σήμερα γίνεται 48 ετών. Είναι το μοναδικό αστικό κόμμα, που από τη μεταπολίτευση και μετά όχι μόνο άντεξε στο χρόνο, αλλά συνεχίζει να αποτελεί το κόμμα εκείνο που αποτελεί το βασικό πόλο στην εναλλαγή των εξουσιών. Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα 48 χρόνια, μετά από την 4 Οκτωβρίου του 1974, είναι να βρούμε εκείνες τις γραμμές που το κράτησαν όρθιο, όταν άλλα ιστορικά κόμματα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη.

Να βρούμε δηλαδή το…μυστικό που την κράτησε ζωντανή, ως οργανισμό, παρά τα κύματα και τις φουρτούνες που πέρασε. Θα έλεγα ότι η αντοχή της Νέας Δημοκρατίας δείχνει το πόσο σημαντικό για τη δημοκρατία μας, είναι τα κόμματα να αντέχουν στο χρόνο, αλλά να έχουν και την ικανότητα να αλλάζουν, ώστε να αντέχουν σε μια ιστορική διαδρομή. Και εάν κάτι κατάφερε η ΝΔ πράγματι ήταν να αλλάζει χωρίς να παραβιάζει τον αξιακό και θεμέλιο λίθο που έβαλε ο ιδρυτής της.

Ακόμη και τα πρόσωπα που στην ιστορική πορεία των 48 χρόνων που εντάχθηκαν στη Νέα Δημοκρατία, αποδέχτηκαν την ιστορία και τους κανόνες αυτού του πατριωτικού και ριζοσπαστικού κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και που στον πυρήνα του είχε το “λαικό” και όχι το λαικίστικο πνεύμα. Η πραγματική δύναμη της ΝΔ ήταν η βάση της που σίγουρα, δεν ήταν αυτή που κατά καιρούς θέλουν να παρουσιάσουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι. Η ΝΔ δεν ήταν ποτέ κόμμα της ολιγαρχίας, της πλουτοκρατίας και των συμφερόντων.

Τα παραπάνω είναι ακριβώς και η πρόκληση που έχει η ΝΔ να αντιμετωπίσει στη νέα εποχή. Το αν δηλαδή σε έναν κόσμο που πορεύεται βαθύτατα διχασμένος, σε έναν πλανήτη που γίνεται όλο πιο τοξικός, σε μια εποχή που τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, επιχειρούν την μεγάλη αντεπίθεση για να ξαναπάρουν πίσω ότι κέρδισαν οι λαοί όλα αυτά τα χρόνια, θα μπορέσει να συνεχίσει να υπηρετεί το μέτρο, την κοινή λογική, και τους πολλούς.

Αν αυτά, συνεχίσουν να είναι στον πυρήνα των πολιτικών της ΝΔ, τότε η παράταξη αυτή , θα συνεχίσει να πορεύεται με ασφάλεια στους δύσκολους χρόνους. Θα συνεχίσει να αποτελεί το κυρίαρχο κόμμα στο πολιτικό μας σύστημα.

Αν σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, επιλέξει άλλη πορεία αργά ή γρήγορα θα έχει την πορεία των άλλων ιστορικών κομμάτων.

Η ΝΔ μπορεί να έγινε μια κυρία ετών …48, αλλά έχει τη δυνατότητα να παραμείνει νέα και ελκυστική. Οι ιδέες της και το πλαίσιο των κανόνων που έθεσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι επίκαιρες όσο ποτέ. Για αυτό και τέτοιες μέρες καλό θα ήταν τα στελέχη της, να βρίσκουν το χρόνο και να ξεφυλλίζουν την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος που υπηρετούν. Να συνεχίζει να είναι η παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το λαό, την Εθνική Ανεξαρτησία με τη Λαϊκή Κυριαρχία, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ