Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Νέο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα;

Νέο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα;

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα λόγω της «έκρηξης» των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των ειδικών, εν μέσω μάλιστα και της τουριστικής περιόδου.

«Η αύξηση των κρουσμάτων είναι απολύτως ελεγχόμενη», σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σχολιάζοντας παράλληλα πως «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα διότι μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ».

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, οι δύο (τελευταίες) μεταλλάξεις της Όμικρον,  οι παραλλαγές 4 & 5), είναι πιο μεταδοτικές και ενδέχεται να έχει πιο βαριά συμπτώματα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt, o μέσος όρος των μεταδόσεων της λοίμωξης ανά άτομο, ο οποίος ανήλθε για την τελευταία εβδομάδα σε 1,32. Αυτό σημαίνει ότι 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν σε άλλα 132 τον ιό, δημιουργώντας μια τεράστια αλυσίδα μετάδοσης. Στα ίδια περίπου επίπεδα βρισκόταν ο δείκτης Rt τη δεύτερη εβδομάδα του έτους, τότε που τη χώρα μας «σάρωνε» για πρώτη φορά η μετάλλαξη Όμικρον. Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα ο δείκτης ήταν στο 0,88, δηλαδή οι μεταδόσεις είχαν μειωθεί πολύ, καθώς 100 άτομα θετικά στον κορωνοϊό μπορούσαν να μεταδώσουν σε άλλους 88.

Οι επιπτώσεις των υποπαραλλαγών Β4/5

Τα έως τώρα γνωστά δεδομένα σχετικά με τις υποπαραλλαγές του κορονοϊού Β4/Β5, οι οποίες επικράτησαν στη Νότια Αφρική μερικές εβδομάδες πριν την επέκταση τους σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως είχε συμβεί και με το αρχικό στέλεχος της Όμικρον που αρχικά κυριάρχησε στη Νότια Αφρική, συνοψίζει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας (NICD) για τη Νότια Αφρική, σχετικά με τον συνολικό αριθμό θανάτων μετά από λοίμωξη με κορονοϊό στα νοσοκομεία, “προκύπτει καταρχάς πως τον τελευταίο χρόνο στη Νότια Αφρική τα δύο κύματα της Όμικρον είχαν σημαντικά μικρότερες επιπτώσεις από αυτό της Δέλτα. Και το κύμα της Β4/Β5 πολύ μικρότερες σε σύγκριση με αυτό των Όμικρον 1 και 2, όσον αφορά τους θανάτους που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία.

Η έκθεση σε προηγούμενα στελέχη -ακόμη και της Όμικρον- δεν αποτρέπει τις ήπιες λοιμώξεις από Β4/Β5. Επίσης γνωρίζουμε πως και τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, όσον αφορά την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης. Όμως, παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο συνδυασμός προηγούμενης έκθεσης και εμβολιασμού ή μόνο η προηγούμενη έκθεση ή μόνο ο εμβολιασμός προσφέρουν σημαντική προστασία, όσον αφορά στη μείωση της θνητότητας.

Θα θυμίσω εδώ πως οι αρχικές εργαστηριακές μελέτες πανεπιστημίων του Χονγκ-Κονγκ και του Ισραήλ για την Όμικρον τον Δεκέμβριο του 2021 έδειχναν την επίπτωση κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό. Τότε είχα τονίσει πως ο συνδυασμός αυτών των μελετών και των τάσεων στη Νότια Αφρική δείχνει πως η Όμικρον είναι πιθανό να έχει μικρότερες επιπτώσεις σε σύγκριση με τη Δέλτα όσον αφορά στη θνητότητα. Πολλοί είχαν διαφωνήσει και θεώρησαν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες. Διαψεύστηκαν βέβαια με βάση τα πολλαπλά δεδομένα που πλέον έχουμε και από κλινικές και από επιδημιολογικές μελέτες».

Ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι “η Νότια Αφρική προφανώς και διαφέρει από την Ευρώπη. Αλλά όταν σε μια χώρα παρατηρούμε συγκεκριμένες τάσεις και κάθε κύμα που έρχεται προκαλεί μικρότερες επιπτώσεις, τότε είναι λογικό να αναμένουμε αντίστοιχες τάσεις (όχι αντίστοιχο αριθμό θανάτων ανά 1.000 κατοίκους) και σε άλλες χώρες. Αυτό το περιμένουμε γιατί, για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές χώρες, παρότι έχουν δυσμενέστερα δημογραφικά δεδομένα, έχουν καλύτερα συστήματα υγείας, πολύ υψηλότερο ποσοστό εμβολιασθέντων και πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε αντιιικά φάρμακα”.

Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό

Ενόψει, λοιπόν, της αντιμετώπισης της εν λόγω «απειλής» οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας, ετοιμάζονται να ενισχύσουν και πάλι το εμβολιαστικό μέτωπο κατά του κορωνοϊού. Η θωράκιση όλου του πληθυσμού με τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου έναντι του κορωνοϊού βρίσκεται στη φαρέτρα των αρμοδίων σε μία προσπάθεια να προλάβουν έναν εκτροχιασμό της επιδημίας και του συστήματος υγείας.

Από την προσεχή Δευτέρα, 27 Ιουνίου, η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό – ενός ακόμη – ραντεβού για εμβολιασμό θα ανοίξει για όλους τους πολίτες άνω των 30 χρόνων.

«Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, η σύσταση αφορά σε πραγματοποίηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την 1η αναμνηστική δόση. Επιπλέον, σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση δεν προτείνεται να κάνουν τη δεύτερη.