Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΝέες ποσότητες αζέρικου αερίου από στα Βαλκάνια - Ο ΤΑΡ και η...

Νέες ποσότητες αζέρικου αερίου από στα Βαλκάνια – Ο ΤΑΡ και η Σερβία

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, συμμετείχε στην 9η Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλευτικού Οργάνου του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor Advisory Council), στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023.

Η κ. Σδούκου συμμετείχε σε συζήτηση με αντικείμενο την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής, ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης, που βιώνουν οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της Κασπίας Θάλασσας και ιδιαίτερα του Αζερμπαϊτζαν, ως μια καίρια πηγή διαφοροποίησης εφοδιασμού, μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (TAP) το 2020. 

Συμπληρώνοντας τόνισε πως «η Ελλάδα χαιρετίζει τον μελλοντικό διπλασιασμό της δυναμικότητας του ΤΑΡ κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετου αζέρικου φυσικού αερίου, ενώ και άλλες αγορές στη ΝΑ Ευρώπη μπορούν να επωφεληθούν από την αυξημένη χωρητικότητα του ΤΑΡ. Για παράδειγμα, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος εισέρχεται πολύ σύντομα στη φάση της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (ΤΕΑ), θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως διέξοδος για πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου».

Ο στόχος είναι μέχρι το 2027 να διακινούνται περί τα 25 bcm από 11,4 bcm που μεταφέρθηκαν το 2022, από τα οποία περί τα 3 bcm απορρόφησε η χώρα μας.

Η Σερβία

Να σημειωθεί ότι, μια από τις χώρες που θα λάβει ποσότητες αζέρικου  αερίου είναι και η Σερβία. Κι αυτό μέσω του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB, που ήδη τροφοδοτείται από τον ΤΑΡ, αλλά και μέσω του νέου διασυνδετήριου αγωγού (IBS) Βουλγαρίας – Σερβίας. Με βάση, δε, αναφορές κυβερνητικών παραγόντων της Σερβίας στόχος είναι η γειτονική χώρα να προμηθεύεται 1,4 bcm αέριο σε ετήσια βάση μέσω της νέας οδού.

Κλειδί βέβαια γιαυτό, είναι να αυξηθεί η χωρητικότητά του IGB. Έτσι, η ICGB, η κοινοπραξία της ελληνοϊταλικής IGI Poseidon – ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και Edison – και της βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding)  προχωρά σε άμεσες κινήσεις για την αύξηση της δυναμικότητας του IGB. Συγκεκριμένα πρωθείται μελέτη σκοπιμότητας (feasibility study), ενώ στη συνέχεια αναμένεται να γίνει το σχετικό market test, για την αύξηση της δυναμικότητας του IGB από τα 3 bcm, σήμερα, στα 5 bcm στα τέλη του 2023.

Επίσης για την τροφοδοσία της Σερβίας μέσω Βουλγαρίας προαπαιτούμενο είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS), ο οποίος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.  

Σημειώνεται ότι παράλληλα ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει, μέχρι το 2025, στην κατασκευή τρίτου Σταθμού συμπίεσης στην Κομοτηνή για να καλυφθεί η νέα οδός τροφοδοσίας της Βουλγαρίας κι άλλων κρατών, με LNG από τα FSRU της Αλεξανδρούπολης προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω IGB, 

Ελλάδα κι ενεργειακή ασφάλεια

Επίσης, στην 9η Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλευτικού Οργάνου του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, παρουσίασε το σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε, παράλληλα, στην κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και συγκεκριμένα για την πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση για το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.): «Το σχέδιο μας για το νέο Ε.Σ.Ε.Κ. περιλαμβάνει τους φιλόδοξους στόχους μας προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, εξασφαλίζοντας οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη μείωση της εξωτερικής ενεργειακής μας εξάρτησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας. 

Τέλος, η κ. Σδούκου παρουσίασε την αλματώδη πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα των ΑΠΕ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με το 2022 να αποτελεί μια χρονιά ρεκόρ, με την εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 2 GW.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ