Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΝέα τιμολόγια ρεύματος- Πτώση τιμών αλλά και «πονοκέφαλος» για τις κλιμακωτές επιδοτήσεις

Νέα τιμολόγια ρεύματος- Πτώση τιμών αλλά και «πονοκέφαλος» για τις κλιμακωτές επιδοτήσεις

Στην περιοχή των 60 λεπτών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρεθούν τα περισσότερα τιμολόγια προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοινώνονται σήμερα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, η μέση τιμή της κιλοβατώρας που αναμένεται να κυμανθεί πέριξ των 0,6 ευρώ. Τούτου δοθέντος αναμένεται να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου, λόγω και της αποκλιμάκωσης που έχει καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά βέβαια πιο πάνω από τις τιμές του Αυγούστου.

Βέβαια οι «ταρίφες» θα«κουρευτούν» λόγω των επιδοτήσεων, που όμως παύουν πλέον να κινούνται με λογική οριζόντια και αποκτούν κλιμακώσεις ανάλογα με τα ποσοστά εξοικονόμησης που επιτυγχάνει κάθε νοικοκυριό. Έτσι, η τελική τιμή για τον καταναλωτή στην πρώτη κλίμακα επιδότησης αναμένεται, χωρίς τις όποιες εκπτώσεις των παρόχων, να είναι γύρω στα 150 ευρώ/MWh (0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα), όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.  

Σηματωρός βέβαια για  την αγορά θα είναι η ΔΕΗ, που κατέχει το 65% περίπου των μετρητών. Βέβαια για το Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει μια από τις υψηλότερες χρεώσεις με τιμή στα 788 ευρώ/MWh, από τα «χαμηλά» των 485 ευρώ/MWh του Αυγούστου.

Στην κίνηση των παρόχων, όπως φαίνεται, να μειώσουν τις τιμές, συμβάλλει η σχετική, σε μέσους όρους, αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου το Σεπτέμβριο, Σημειώνεται ότι χθες η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο μηνών, καθώς η «εξαφάνιση» των απόψεων για πλαφόν στο ρώσικο αέριο αλλά και η αποθεματοποίηση που έχει γίνει σε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία έχει εισφέρει σημαντικά. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης αερίου τον Οκτώβριο (TTF) μειώθηκε έως και 6,5%, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία της προηγούμενης εβδομάδας  και διαμορφώνεται στα στα 175,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

«Πονοκέφαλος» οι επιδοτήσεις

Στο μεταξύ την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο για τις επιδοτήσεις  όπου μπαίνει πλέον η «ρήτρα» εξοικονόμησης ενέργειας.  Πάντως με βάση όσα έχει αναφέρει τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων που καταγράφει το ρεύμα σε σχέση με πέρυσι.

Βέβαια, με αγωνία περιμένουν οι πολίτες το πώς θα σταθμίζονται οι μηνιαίες καταναλώσεις και θα συνδυάζονται με τις κλίμακες των επιδοτήσεων.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του χθες ο κ. Σκρέκας, «όσο πιο χαμηλή κατανάλωση έχει κάποιος, έχει μεγαλύτερη επιδότηση. Ακόμα και αυτός που έχει υψηλή κατανάλωση, εάν καταφέρει να μειώσει κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, θα επιδοτηθεί επιπλέον. Είναι εφικτό γιατί ο ΔΕΔΗΕ έχει συγκριτικά στοιχεία και έτσι θα μπορούμε να συγκρίνουμε την φετινή με την περσινή περίοδο».

«Άρα θα υπάρχουν κάποιες κλίμακες -θα τις ανακοινώσουμε και αυτές μαζί με το φυσικό αέριο- όπου όποιος καταφέρει να έχει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας 15% θα παίρνει μία επιπλέον επιδότηση», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν τρεις κλίμακες για τις επιδοτήσεις με τη μεγαλύτερη επιδότηση στις χαμηλότερες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ