Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΝέα μέτρα για την αντιμετώπισης της ενεργειακής «καταιγίδας» - Τι θα ανακοινώσει...

Νέα μέτρα για την αντιμετώπισης της ενεργειακής «καταιγίδας» – Τι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός;

Νέα μέτρα αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ανακοινώσει στην ομιλία του στη Βουλή το Σάββατο για τον Προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, χωρίς να έχει στη “βαλίτσα” του επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής ένα σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της ενεργειακής “καταιγίδας” αναμένεται να υπενθυμίσει ήδη ληφθέντα μέτρα αλλά και να εξειδικεύσει δράσεις για:

1. Αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται αύξηση της ενίσχυσης των 39 ευρώ που ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα πάρουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες για τον μήνα Νοέμβριο. Έτσι με βάση πληροφορίες το ποσό της επιδότησης θα διαμορφωθεί μεταξύ 48 ευρώ 69 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται πέρα από το ότι θα αφορά τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου να επεκταθεί και για για τις καταναλώσεις του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η επιχορήγηση δίνεται για τις καταναλώσεις μέχρι 300 kWh μηνιαίως. Ερώτημα βέβαια αποτελεί το εάν θα συνεχιστούν να δίνονται οι επιδοτήσεις με οριζόντιο τρόπο ή θα περάσουν μέσα από τη “ζυγαριά” κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

2. Χορήγηση μεγαλύτερης έκπτωσης στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου αλλά και χρονικής επέκτασης του μέτρου.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΠΑ Εμπορίας, «όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα έχουν έκπτωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας κάθε μήνα. Ειδικότερα, η έκπτωση ανέρχεται σε 11 €/MWh για τον Οκτώβριο και σε 15 €/MWh για τον Νοέμβριο. Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση αναμένεται για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου, η οποία θα προσδιοριστεί με νεότερη ανακοίνωση.» Να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ έχει αυξήσει την έκπτωση κατά 1% καθώς στις παλαιότερες αναφορές το ποσοστό ήταν στο 15%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο έχει κάνει λόγο για διπλασιασμό της επιδότησης.

3. Διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού που σε βάθος ακόμη και 10ετίας και για όσο θα κρατήσει η ενεργειακή μετάβαση θα στηρίζει νοικοκυριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η  κυβέρνηση στην παρούσα φάση «βλέπει» ότι η κατάσταση με την αστάθεια στις τιμές θα κρατήσει μια 10ετία και γιαυτό επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού εξισορρόπηση για τα νοικοκυριά. Αν και η όλη άσκηση είναι ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο με βάση τα όσα αναφέρονται θα χρησιμοποιηθεί ένας αλγόριθμος μέσω του οποίου θα διανέμονται τα έξτρα έσοδα του προϋπολογισμού από τα δικαιώματα ρύπων για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στους λογαριασμούς λιανικής γι’ αυτούς που θα  κριθούν δικαιούχοι. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν οι τιμές ξεπεράσουν ένα καθορισμένο όριο.  «Θέλει σκέψη και προσοχή για το πως θα δομηθεί αλλά και για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα απονέμουμε πραγματική και κοινωνική δικαιοσύνη»,  τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχετικά με το μηχανισμό.

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί

Στο μεταξύ ήδη έχουν δρομολογηθεί και συγκεκριμένες δράσεις που αναμένεται να υπενθυμίσει ο Πρωθυπουργός. Πιο συγκεκριμένα:

1. Αναβάλλεται προς ώρας η πληρωμή ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει αναστολή στην πληρωμή των χρεώσεων ενέργειας και δυναμικότητας του δικτύου διανομής από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι χρεώσεις αυτές θα πληρωθούν μεταγενέστερα, από την Άνοιξη και μετά, σε τέσσερις δόσεις.

2. Αναστέλλεται επίσης η πληρωμή ΥΚΩ για βιομηχανίες και αγροτικές επιχειρήσεις. Με τροπολογία, επίσης, που πέρασε από τη Βουλή, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ηλεκτρικής ενέργειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

·       Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.

·       Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

·       Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.

·       Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.

·       Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.

·       Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Οι τιμές

Στο μεταξύ συνεχίζεται η άνοδος των τιμών καθώς χτες στον ολλανδικό δείκτη TTF για το φυσικό αέριο ανέβηκαν 4% κι έφτασαν στα 137 ευρώ/MWh για τον Ιανουάριο του 2022.

Την ίδια ώρα στα επίπεδα της Πέμπτης, στα  326,94 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Παρασκευή 17/12/2021.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 10%, το φυσικό αέριο 43,1% τα υδροηλεκτρικά 15,1% οι εισαγωγές 9,8% και οι ανανεώσιμες 18,2%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 22.155 MWh και οι εισαγωγές στις 19.011 MWh.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ