Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέα ηχηρή αναβάθμιση για τη Mytilineos – Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή

Νέα ηχηρή αναβάθμιση για τη Mytilineos – Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή

Αποτελώντας τον όμιλο που έχει αλλάξει εντελώς… κατηγορία τα τελευταία χρόνια, καθώς μετά την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ πλασαρίστηκε μέσα στους δέκα κορυφαίους κατασκευαστές ενεργειακών έργων παγκοσμίως, ενώ από το Μάιο του 2022 εισήλθε στο δείκτη MSCI Standard Greece, η Mytilineos συνεχίζει να εντυπωσιάζει με το εκτόπισμά της, τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε χρηματιστηριακό επίπεδο.

Προ ημερών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επείγον αίτημα κάλεσε την ελληνική βιομηχανία να ξεκινήσει την παραγωγή του στρατηγικού μετάλλου που ονομάζεται γάλλιο, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή μικροτζίπ, καθώς η Κίνα θα μειώσει τις εξαγωγές της.

Η ΕΕ προμηθεύεται το 71% του γαλλίου και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, ενώ υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών.

Η Mytilineos αναμένεται να ανταποκριθεί το ταχύτερο, ανοίγοντας ένα νέο, πολύ σημαντικό πεδίο δραστηριότητας. Παράλληλα, ο όμιλος αυξάνει το γεωστρατηγικό του αποτύπωμα, μεγαλώνει το εκτόπισμά του και καθίσταται εκ των πραγμάτων μια από τις πλέον σημαντικές βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη.

Το διαρκές ράλι της μετοχής

Η μετοχή καταγράφει εντυπωσιακό ράλι σε ποσοστό 64% από την αρχή του έτους, ενώ καθημερινά κλείνει σε διαρκή ιστορικά υψηλά. Χθες, σε μια πτωτική συνεδρίαση, έκλεισε με άνοδο άνοδο 1,46% στα 33,30 ευρώ, επίπεδα που είναι νέα ιστορικά υψηλά, ενώ η αποτίμηση του ομίλου πλέον διαμορφώθηκε στα 4,75 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι απέχει μόλις 250 εκατ. ευρώ από το «φράγμα» των 5 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε πως απώτερος στόχος για τη Mytilineos είναι η εισαγωγή στον FTSE 100 του Λονδίνου, κάτι που αναμένεται να γίνει από τα τέλη του 2024 και εντεύθεν.

Η νέα αναβάθμιση από τη Eurobank Equities

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το μπαράζ των γενναίων αναβαθμίσεων για τη μετοχή, σε βαθμό και συχνότητα που δεν έχουμε ξαναδεί στη νεότερη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μετά τις Wood, Edison, Citi, Παντελάκης και τις υπόλοιπες, χθες ήταν η σειρά της Eurobank Equities, της μιας εκ των δύο μεγαλύτερων χρηματιστηριακών της χώρας, να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση της τιμής – στόχου.

Η Eurobank Equities ανέβασε την τιμή στόχο στα 40,3 ευρώ από 30,5 ευρώ προηγουμένως, γνωστοποιώντας ότι συγκαταλέγει τη ΜΥΤΙΛ στις κορυφαίες επιλογές της. Τονίζει πως μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις της εισηγμένης το 2022, έχουν τεθεί οι βάσεις για ισχυρή αύξηση των EBITDA κατά 17% φέτος και κατά 13% το 2024, κυρίως λόγω του τομέα ενέργειας.

Οι αναλυτές της Eurobank σημειώνουν πως η Mytilineos θα συνεχίσει τη δυναμική ανοδική πορεία, καθώς η αγορά αρχίζει σταδιακά να ενσωματώνει στην τιμή της εταιρείας και τα νέα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται και μία διεύρυνση του πολλαπλασιαστή κερδών της εταιρείας, ο οποίος παραμένει ακόμα σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το synergistic business model της εισηγμένης – μεταξύ Ενέργειας και Μετάλλων -, το οποίο, μετά και την πρόσφατη κομβικής σημασίας αναδιάρθρωση της εταιρείας, είναι και αυτό που καταφέρνει σε αυτό το ασταθές περιβάλλον να κατοχυρώνει νέα, συνεχώς υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας.

Το γεγονός πως αυτή η αυξημένη κερδοφορία προέρχεται όλο και περισσότερο από την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό προσδίδει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο μείγμα κερδοφορίας της Mytilineos, αφού οι «πράσινες» επενδύσεις έχουν υψηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών, οδηγώντας σε σημαντικά υψηλότερη αποτίμηση του Τομέα των ΑΠΕ (M Renewables), ο οποίος για τη Eurobank πλέον τοποθετείται στα 2,5 δισ. ευρώ (από ~1,6 δισ. ευρώ προηγουμένως).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ