Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΝέα Γεωργία: Πρόγραμμα για την αειφορία της μαστιχοπαραγωγής στη Χίο

Νέα Γεωργία: Πρόγραμμα για την αειφορία της μαστιχοπαραγωγής στη Χίο

Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, ανακοινώνει την έναρξη του δωρεάν προγράμματος κατάρτισης και συμβουλευτικής «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος – Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο». 

Το πρόγραμμα έρχεται σε συνέχεια της επιτυχημένης δράσης «Μαστιχόδεντρα: Σύγχρονες τεχνικές πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας», που υλοποιήθηκε στο διάστημα Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2023 στη Χίο. Μέσω της δράσης αυτής εκπαιδεύτηκαν 48 καλλιεργητές μαστιχόδεντρων πάνω σε νέες πρακτικές, ώστε να εξελιχθούν στους πλέον καταρτισμένους μαστιχοπαραγωγούς του αύριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο και συστηματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους μαστιχοπαραγωγούς, αναλύοντας την αλυσίδα αξίας, από την παραγωγή μέχρι και τους σύγχρονους τρόπους χρήσης της μαστίχας. 

Το πρόγραμμα «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος – Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο», μέσω της επιμόρφωσης 20 επιλεγμένων μαστιχοπαραγωγών και της προσέγγισης, στη συνέχεια, όλων των ενδιαφερόμενων καλλιεργητών μαστίχας, έχει στόχο να δημιουργήσει το πρώτο οργανωμένο δίκτυο μεταφοράς, τεχνογνωσίας και καινοτομίας για την καλλιέργεια της μαστίχας στο νησί της Χίου, από τον παραγωγό προς τον παραγωγό (peer to peer). 

Το δίκτυο αυτό θα ωφελήσει κάθε ενδιαφερόμενο/η μαστιχοπαραγωγό από τα 24 μαστιχοχώρια που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα. Καθόλη τη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου οι συμμετέχοντες/ουσες θα επιμορφωθούν με διαδραστικό τρόπο πάνω στην καλλιέργεια της μαστίχας. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών θα πραγματοποιηθεί μέσω ομάδων μεταφοράς που θα δημιουργηθούν ανά συστάδα χωριών, με σημείο αναφοράς τους 20 ειδικά καταρτισμένους μαστιχοπαραγωγούς.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις υλοποίησης που θα διεξαχθούν παράλληλα:

  1. Η πρώτη φάση, περιλαμβάνει την επιλογή 20 μαστιχοπαραγωγών, που διαθέτουν ήδη σχετική εμπειρία, οι οποίο θα προετοιμαστούν για να εκπαιδεύσουν τους μαστιχοπαραγωγούς της περιοχής τους: α. μέσα από ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών και εργαλείων παρακολούθησης μαθησιακών στόχων και β. μέσα από σεμινάρια εμβάθυνσης σε τεχνικά θέματα και καλλιεργητικούς χειρισμούς. Οι 20 επιλεγμένοι μαστιχοπαραγωγοί θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην περιοχή τους.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή προς τους ενδιαφερόμενους μαστιχοπαραγωγούς μετά από αίτησή τους μέχρι τις 30/11/2023, εδώ.

  1. Κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, με σημείο αναφοράς τους 20 μαστιχοπαραγωγούς της πρώτης φάσης, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τεχνογνωσία για την καλλιέργεια της μαστίχας, δημιουργώντας, έτσι, ομάδες μεταφοράς και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Παράλληλα, κρίσιμα ερωτήματα ή προβλήματα προς επίλυση θα μεταφέρονται, μέσω των δικτύου, στην  Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η υλοποίηση αυτής της φάσης θα πραγματοποιηθεί -ενδεικτικά- μέσω θεωρητικών εκπαιδεύσεων από καθηγητές Πανεπιστημίου, επιδεικτικών αγρών, ενημερωτικών ημερίδων και άλλων δράσεων με ενεργή συμμετοχή των παραγωγών. 

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους μαστιχοπαραγωγούς μετά από αίτησή τους καθόλη την διάρκεια του προγράμματος, εδώ.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τηνΈνωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Η δράση σχεδιάζεται και υλοποιείται  σε  συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθοκομίας, του Τμήματος Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την  Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η επιστημονική ομάδα πλαισιώνεται από πλειάδα έμπειρων καθηγητών του Πανεπιστημίου, συντονιστής των οποίων είναι οΑναπληρωτής Καθηγητής κ. Στέφανος Χατζηλαζάρου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ