Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜ. Χρυσοχοΐδης για παραβατικότητα ανηλίκων: Τα περιστατικά έχουν μειωθεί κατά 20%

Μ. Χρυσοχοΐδης για παραβατικότητα ανηλίκων: Τα περιστατικά έχουν μειωθεί κατά 20%

Για την ανήλικη παραβατικότητα μίλησε, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως «η βία στους ανηλίκους είναι πανάρχαιο θέμα. Η ιεραρχία είναι αυτή που κυριαρχεί, κυριαρχεί ο πιο ισχυρός. Τα δυο καινούρια στοιχεία είναι ότι τα παιδιά έχουν αιχμηρά αντικείμενα μαζί τους και ότι φτιάχνουν συμμορίες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Υπουργείο σχετικά αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε πολλούς αστυνομικούς που φυλάνε χώρους που συχνάζουν ανήλικοι. Επίσης υπάρχει η γραμμή 10201 στην οποία μπορεί ο καθένας να καταγγείλει περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

Σχετικά με το πώς προμηθεύονται τα παιδιά σουγιάδες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα είπε ότι «με τις νέες διατάξεις απαγορεύεται για τους ανήλικους να παίρνουν τέτοια αντικείμενα. Έχουμε αρχίσει μια εκστρατεία για να δούμε από πού προμηθεύονται όλα αυτά τα όπλα.

Συνέχισε λέγοντας «η βία κυριαρχεί και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, και κυριαρχεί και στα παιδιά. Επίσης μια πρωτοβουλία είναι η συνεργασία με τα σχολεία και τους γονείς ώστε να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος. Η μεταχείριση η ποινική των ανηλίκων είναι δύσκολη ωστόσο πρέπει να υπάρχει και για τους γονείς. Τα περιστατικά έχουν μειωθεί κατά 20% λόγω φόβου του νόμου. Όμως αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάσει γιατί μπορεί να βρουν τρόπο να παρακάμψουν το νόμο. Έχω εντυπωσιαστεί με το γεγονός σχετικά με το περιστατικό στην Βούλα καθώς έγιναν πολλά πράγματα στο σχολείο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Χρειάζεται μια παρακολούθηση όλο αυτό. Πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί δέχονται απειλές και μηνύσεις και πρέπει πολλές φορές να δούμε το παρελθόν του κάθε παιδιού. Υπάρχουν μια σειρά από συστήματα στην δικαιοσύνη που αναλαμβάνουν περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας ωστόσο πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις και στους γονείς. Το πρόβλημα δεν έχει εμφανιστεί τώρα, όμως έχει αρχίσει και παίρνει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις. Δεν δικαιολογείται κανείς να ζει από το βαρύ έγκλημα. Δεν υπάρχει διαχωρισμός Ρομά και υπολοίπων σε αυτό το θέμα. Όλοι αντιμετωπίζονται το ίδιο. Δεν υπάρχουν γκέτο όλες οι περιοχές είναι ανοιχτές στις Αρχές. Δεν φοβόμαστε κανέναν και δεν είναι κανένας πάνω από το νόμο».

Σχετικά με τα λεγόμενα γκέτο που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Αθήνας τόνισε ότι «γκέτο δεν υπάρχει όμως το συνιστά πολλές φορές ο τρόπος ζωής κάποιων ανθρώπων που μας κάνει να θεωρούμε τον χώρο που μένουν ως γκέτο».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ανέφερε ότι εκεί «δεν είναι το πρόβλημα η εγκληματικότητα. Αλλά υπάρχουν γύρω στα 1000 άτομα τα οποία είναι εξαρτημένα και άρρωστα. Φέτος έχουν γίνει 5 φορές παραπάνω συλλήψεις από πέρσι καθώς υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα από την αστυνομία».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει φόβος για τρομοκρατική επίθεση λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένας φόβος» και πρόσθεσε ότι «τα σύνορά μας στον Έβρο είναι εντελώς θωρακισμένα».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ