Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Το απρόσμενο αποτέλεσμα της κάλπης έφερε νέα δεδομένα...

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Το απρόσμενο αποτέλεσμα της κάλπης έφερε νέα δεδομένα στο Χ.Α.

Αν στις μετοχές ισχύει «το καλύτερο από τα αναμενόμενα τιμολογεί υψηλότερη αποτίμηση», στην αγορά συνέβη κάτι ευθέως ανάλογο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου. Η ένταση αλλά και η συνέχιση της ανόδου στην πορεία της εβδομάδας ήρθε επειδή οι κομματικοί συσχετισμοί δυνάμεων ήταν εκτός του εύρους των δημοσκοπήσεων, ενδεχομένως και εκτός κάθε εκφρασμένης πρόβλεψης, μειώνοντας το ρίσκο της ακυβερνησίας ή κάποιας μακροχρόνιας ταλαιπωρίας γύρω από το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο επόμενος γύρος των ελληνικών εκλογών έχει σενάρια που δεν είναι φιλικά προς την αγορά, ωστόσο τα σενάρια αυτά αποτελούν ενδεχόμενα όχι απίθανα αλλά με πολλές επιμέρους συνθήκες και άρα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Αυτό που η αγορά τιμολόγησε την εβδομάδα που πέρασε είναι η χώρα να βρεθεί πιο κοντά στο επενδυτικό αξιόχρεο, δικαιολογώντας μια μαζικότερη θετική αναθεώρηση όχι μόνο των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο αλλά σε όλο το ελληνικό σύμπαν χρεογράφων και αξιών.

Παράλληλα τα καλά νέα από τα τρίμηνα των εισηγμένων επιχειρήσεων συνεχίστηκαν. Προκύπτει δε ότι το βασικό πρόβλημα που αφορά το ενεργειακό κόστος ή τα καύσιμα αρχίζει να εξομαλύνεται και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό βελτιώνοντας τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας. Η τάση αυτή συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο της χρήσης το οποίο μαζί με το τρίτο ήταν τα πιο καθοριστικά πέρυσι συμπιέζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας γεγονός το οποίο δεν φάνηκε σε απόλυτα νούμερα λόγω της αύξησης της δραστηριότητας.

Επιπλέον οι τράπεζες δείχνουν ικανές να ξεπεράσουν με άνεση τις αρχικές εκτιμήσεις τους και να προσεγγίσουν αθροιστικά καθαρή κερδοφορία άνω των 3 δισ. ευρώ. Αν και οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό έχουν κάνει ένα αξιόλογο ράλι από την αρχή του έτους, οι αποτιμήσεις τους φαίνονται ακόμα ελκυστικές δεδομένης και της υπόσχεσης ότι η φετινή χρήση θα περιλαμβάνει μέρισμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αγορά μετά το πρώτο θετικό σοκ των εκλογικών αποτελεσμάτων πριμοδότησε με ένταση τις –πολλές εταιρίες που έχουν λόγους να αισιοδοξούν περισσότερο για την πορεία των εταιρικών τους αποτελεσμάτων.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Το άλμα διαφυγής από την συσσώρευση στις 1.130 μονάδες έγινε και μάλιστα με ένα εκκωφαντικό +6,1% τη Δευτέρα 22 Μαΐου, η οποία είναι η καλύτερη συνεδρίαση σε ημερήσια κέρδη για το 2023. Η ένταση των αγοραστών ήταν τέτοια που άφησε διαγραμματικές εκκρεμότητες στην περιοχή 1.134 – 1.137 μονάδων αν και πρακτικά ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την διαπραγμάτευση του από τα επίπεδα των 1.190 μονάδων αφού οι κυριότερες δεικτοβαρείς μετοχές ξεκίνησαν με ανοδικά χάσματα άνω του 3%.

Οι ταλαντωτές επέστρεψαν σε υπερτιμημένες ζώνες ξαναβρίσκοντας τα υψηλά του Φεβρουαρίου ενώ οι τζίροι που ήταν ένα βασικό ζητούμενο κινήθηκαν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό παρά την διόρθωση που μεσολάβησε στο μέσον της εβδομάδας υποστηρίζοντας την διάχυση της ανόδου σε μεγάλο πλήθος εταιριών.

Αν και η αγορά χρωστάει μια διόρθωση μετά από το ισχυρό ράλι που συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες ανόδου, φαίνεται ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται σε δεύτερο χρόνο αναμένοντας τοπικές αδυναμίες περιορίζοντας το καθοδικό περιθώριο. Είναι ενδεικτικό ότι το κλείσιμο της εβδομάδας γίνεται στο απόγειο της χρονιάς για τον Γενικό Δείκτη αντικατοπτρίζοντας την δυναμική που έχει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ακόμα, η αγορά έδειξε να μην συγκινείται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο εξωτερικό βάζοντας ένα στοιχείο θετικής αυτονόμησης σε βραχυπρόθεσμο – τουλάχιστον – ορίζοντα. Ως εκ τούτου η αγορά μπορεί να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα τιμών την ερχόμενη εβδομάδα υποστηριζόμενη από την αισιοδοξία των συμμετεχόντων και τους αυξημένους τζίρους (και συμμετοχή κωδικών) που παρατηρούνται μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Η ατζέντα της εβδομάδας

Πλούσια είναι η ατζέντα και της νέας εβδομάδας, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον. Σήμερα το απόγευμα ανακοινώνουν μεγέθη τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, ενώ αύριο Τρίτη ακολουθούν Motor Oil, Intralot (πριν την έναρξη), Πλαστικά Θράκης και Epsilon Net.

Την Τετάρτη υπάρχει η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξαμήνου, ενώ θα δημοσιεύσει μεγέθη τριμήνου η Lamda Development. Την ίδια ημέρα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του MSCI με κυριότερες αλλαγές την εισαγωγή των Autohellas και Ελλάκτωρ στον δείκτη της Small Cap, με εκτιμώμενες εισροές 96 χιλιάδων και 428 χιλιάδων μετοχών αντίστοιχα.

*Ο Μάνος Χατζηδάκης, είναι υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ