Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Πως το Χ.Α. «χτίζει» με μεθοδικότητα την ολική...

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Πως το Χ.Α. «χτίζει» με μεθοδικότητα την ολική επαναφορά

Με υψηλά εφτά ετών και με μέσες ημερήσιες συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ απάντησε η ελληνική αγορά στα χειρότερα των αναμενομένων μεγέθη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εκπλήσσοντας ακόμα και τους πιο αισιόδοξους εμπλεκόμενους της Λ. Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί την ολική επαναφορά στην κανονικότητα με βασικό μοχλό τις τράπεζες οι οποίες βρίσκονται σε θέση οδηγού από την αρχή της χρονιάς: Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπεραποδίδουν από την αρχή του έτους με αποδόσεις από 28% έως 35% ενώ οι μετοχές τους βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδισμένων μετοχών στο σύνολο του Χ.Α.

Η αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζικών μετοχών δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, είναι μια κίνηση που συνδέεται με την αλλαγή της οπτικής των ξένων χαρτοφυλακίων για την προοπτική της χώρας και ακολούθως του περιθωρίου βελτίωσης που υπάρχει στις αποτιμήσεις από την αύξηση της κερδοφορίας. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει και αυτή την εβδομάδα στην κορυφή των αποδόσεων (+8,7%) των Ευρωπαϊκών Αγορών θυμίζοντας κάτι από το ένδοξο παρελθόν προηγούμενων δεκαετιών.

Στο άτυπο μίνι τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, το ενδεχόμενο της αύξησης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και των επιτοκίων της ΕΚΤ έβγαλε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν να χάσουν λίγο από τα κεφάλαια τους και να κερδίσουν πολύ στα έσοδα τους από την αναπροσαρμογή του κυμαινόμενου κόστους χορηγήσεων. Την ίδια στιγμή σε ένα άλλο τεστ αντοχής η ΔΕΗ ανακοίνωνε ότι παρά την αύξηση των τιμών χονδρικής και την διατήρηση τους σε υψηλά επίπεδα παραμένει εντός στόχων λειτουργικής κερδοφορίας για το 2022, αναχαιτίζοντας την πίεση που οδήγησε την μετοχή κάτω από την τιμή της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Τέλος, η σταδιακή άρση των μέτρων της πανδημίας βοηθά στην αποκατάσταση της ομαλότητας υποστηρίζοντας την δραστηριότητα περισσότερων οικονομικών κλάδων (εστίαση, τουρισμός κ.λπ.), γεγονός που φαίνεται να αποκτά τάση στο εξωτερικό. Όλες αυτές οι αβεβαιότητες μαζί με τον πληθωρισμό έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά σε μέρος του επενδυτικού κοινού που παραμένει σκεπτικό για το μέλλον της ανόδου την στιγμή που η εικόνα στο εξωτερικό δεν είναι και η πλέον αισιόδοξη.

Παρόλα αυτά, η ιστορία έχει δείξει ότι το εν δυνάμει ρίσκο είναι απαραίτητο συστατικό της ανόδου: «Οι ανοδικές αγορές σκαρφαλώνουν τον τοίχο της αβεβαιότητας ενώ η πτωτικές γλιστρούν στην καμπύλη της ελπίδας.»

Τεχνικά δεδομένα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εκτός του παραδοσιακού εύρους διακύμανσης επιχειρώντας το άλμα για τετραψήφιες ζώνες τιμών.

Το ζητούμενο των αυξημένων συναλλαγών (τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ είχε δει η Αγορά στις αρχές Ιανουαρίου) ικανοποιήθηκε και με το παραπάνω δίνοντας την απαραίτητη ώθηση σε κομβικές στιγμές στέλνοντας τα καθημερινά κλεισίματα των συνεδριάσεων πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας. Μάλιστα, το κλείσιμο της εβδομάδας βρίσκει το Γενικό Δείκτη στο υψηλό επταετίας με τους αγοραστές να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα υπεροχής.

Για να συμβούν βέβαια όλα αυτά μεσολάβησε ένα μεγαλοπρεπές ανοδικό χάσμα τιμών (942-953) στην συνεδρίαση της Τετάρτης η οποία ήταν αποφασιστικής σημασίας για την έξοδο από την συσσώρευση. Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήρθε να επιβεβαιώσει την αλλαγή των τεχνικών δεδομένων με την ενεργοποίηση αγοραστικού σήματος από τον MACD όπως και η συνεδρίαση της Παρασκευής η οποία ήταν συνεδρίαση διαχείρισης για τους αγοραστές απορροφώντας γρήγορα την αρχική προσφορά.

Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα μέλλον μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες περιοχές διαπραγμάτευσης, δίνοντας ανοδικό περιθώριο ως τις 990 μονάδες. Ενδεχομένως η περιοχή αυτή να δοκιμαστεί την προσεχή εβδομάδα όπου και θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της προσφοράς από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ