Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Καλές προϋποθέσεις για συνέχιση της ανόδου έως τις...

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Καλές προϋποθέσεις για συνέχιση της ανόδου έως τις 1.420 μονάδες

Η μεταβλητότητα συνεχίστηκε για ακόμα μια εβδομάδα στο ΧΑ, αυτή την φορά το εύρος της κίνησης είχε αντίστροφη πορεία από αυτή που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινώντας από τα χαμηλά των 1.357 μονάδων χτίζοντας μια αντίδραση που έφερε τον Γενικό Δείκτη κοντά στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε την Δευτέρα. Η αβεβαιότητα των γεωπολιτικών εξελίξεων έδωσε την θέση της σε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον το οποίο εστίασε σε αποτελέσματα και κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις σε κλάδους αιχμής.

Η εικόνα αυτή δεν είναι άσχετη με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, επιχειρηματικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε τομείς που αφορούν την ενέργεια, τις υποδομές και τις παραχωρήσεις δίνοντας εναύσματα συγκρίσεων και προσαρμογής των αποτιμήσεων. Οι ζυμώσεις, η φημολογία και οι πρόσφατες οριστικοποιημένες συμφωνίες έχουν προκαλέσει στην αγορά μια νέα μορφή μεταβλητότητας που ορίζεται από τα τιμήματα και τις προσδοκίες που έπονται αυτών των αποτιμήσεων.

Η συγκυρία που διανύουμε χαρακτηρίζεται από «voladeality» και αν και αδόκιμος σαν όρος περιγράφει στο μεγαλύτερο βαθμό την διάθεση της αγοράς να πριμοδοτήσει κλάδους και εταιρίες με υπερτιμήματα που εκπορεύονται από προσδοκίες εξαγορών. Παράλληλα η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων πλέον ενισχύει την εκτίμηση της υπέρβασης της περυσινής ιστορικής επίδοσης στην λειτουργική και καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών λειτουργώντας ανασταλτικά στην ένταση των πιέσεων.

Ως τώρα στο 46% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 13,06 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 10,07 δισ. ευρώ ενώ τα ανακοινωμένα μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Η απόσταση για τα ιστορικά υψηλά είναι 820 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά κέρδη και 300 εκατ. ευρώ για την καθαρή κερδοφορία ενώ οι εταιρείες σημαντικού ειδικού βάρους που δεν έχουν ανακοινώσει είναι οι ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, AVAX και Καρέλιας εκτιμάται με βάση τις επιδόσεις του εννεαμήνου και του εξαμήνου ότι θα υπερκαλύψουν την διαφορά.

Πέρα από τα ρεκόρ επιδόσεων είναι εξίσου εντυπωσιακή η κατανομή των κερδοφόρων εισηγμένων: Το 94% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει είναι κερδοφόρες ενώ μόλις 6% -δηλαδή τέσσερις εταιρείες- είναι ζημιογόνες. Και σε αυτή την μέτρηση βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα ιστορικό υψηλό πλήθους κερδοφόρων επιχειρήσεων στο σύνολο του ΧΑ με προηγούμενο σημείο αναφοράς το 83% για τις χρήσεις 2003 και 2004.

Τεχνικά δεδομένα

Τεχνικά, το γύρισμα του Γενικού Δείκτη έχει καλές διαγραμματικές προϋποθέσεις συνέχισης της ανόδου προς τις 1.420 μονάδες Το κλείσιμο πάνω από τις 1.398 μονάδες ξαναβάζει την αγορά σε ανοδική τροχιά έχοντας πλέον την ετυμηγορία των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών οι οποίοι βρίσκονται σε απόλυτη σύγκλιση με το μέρος των αγοραστών. Προς το παρόν ο MACD έχει δώσει ένα ασθενές σήμα αγορών που έρχεται από χαμηλά επίπεδα και προέχει η κάλυψη του καθοδικού χάσματος μεταξύ 1.395 και 1.397 μονάδων το οποίο αποτελεί μια τοπικής φύσεως αντίσταση.

Η βασική ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1.420-1.425 μονάδες η οποία θα απαιτήσει και την συνδρομή των ανάλογων υψηλότερων συναλλαγών αφού στο πρόσφατο παρελθόν ο Γενικός Δείκτης έχει αστοχήσει τέσσερις φορές στην υπέρβαση της. Συμπερασματικά τα τεχνικά δεδομένα είναι αισθητά βελτιωμένα δίνοντας τον πρώτο λόγο στους αγοραστές, η αγορά έρχεται από μια αξιόλογη διόρθωση και οι φορές τάσεις στις δεικτοβαρείς μετοχές έχουν εφεδρείες ανόδου που μπορούν να αντισταθμίσουν κινήσεις διόρθωσης.

Ατζέντα

Στο εξωτερικό συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται στις εταιρίες τεχνολογίας με κυριότερες αυτές των. Verizon Communications (22/04), General Electric, General Motors, Pepsico, Philip Morris, Tesla, Visa, Spotify (23/04) AT&T, Boeing, CME, Ford, IBM, Meta, (24/04) Merck, Google, Intel, Microsoft, Snap (25/04) και Exxon, Chevron (26/04).

Σε μάκρο επίπεδο ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου στις ΗΠΑ (25/04) και τον δείκτη αποπληθωρισμού με εκτίμηση 2,7% για τον δομικό και 2,6% για τον ονομαστικό δείκτη. Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα οι εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα του 2023 την ερχόμενη εβδομάδα είναι οι Alpha Trust, Πλαστικά Θράκης, Ιντρακατ (23/04), CNL Capotal (24/04) Space Hellas, ΕΥΔΑΠ (25/04) Mermeren και Intertech (26/04).

Ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε και το πρώτο αποτέλεσμα α’ τριμήνου που θα αφορά τα βασικά μεγέθη κερδοφορίας της Σαράντης (24/04) και της Μυτιληναίος (25/04) Κατά τα λοιπά κομμένη από το μέρισμα χρήσης την Δευτέρα θα είναι η μετοχή της Autohellas (€0.70) ενώ την Τετάρτη θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας.

*Ο Μάνος Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ