Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Αλλαγή δεδομένων μετά το διεθνές ξεπούλημα

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Αλλαγή δεδομένων μετά το διεθνές ξεπούλημα

Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών και η γενικότερη θετική εικόνα στα κέρδη των επιχειρήσεων στην Αμερική δεν στάθηκαν ικανές συνθήκες να αναχαιτίσουν τις πιέσεις που είχαν σαν αφορμή την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης και τα αδύναμα μάκρο της απασχόλησης και της μεταποίησης των ΗΠΑ. Αν για το ΧΑ η τρέχουσα εβδομάδα αποτέλεσε την διακοπή ενός ανοδικού σερί τεσσάρων θετικών εβδομαδιαίων κλεισιμάτων για το Γενικό Δείκτη, στις ΗΠΑ αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη
εβδομάδα απωλειών.

Η συνεχής υποχώρηση των χρηματιστηρίων έχει οδηγήσει το δείκτη μεταβλητότητας (VIX) σε επίπεδα που συνιστούν συναγερμό, την τελευταία φορά που ο δείκτης είχε υπερβεί το επίπεδο των 29 μονάδων ήταν τον Οκτώβριο του 2023 ωστόσο αυτή την φορά η αύξηση του δείκτη συνοδεύεται από την αύξηση των τιμών του χρυσού, μια σχέση που ιστορικά έχει παρατηρηθεί σε περιόδους που υπάρχει οικονομική επιβράδυνση.

Η οξύμωρη αυτή εικόνα μεταξύ μίκρο και μάκρο έγειρε υπέρ των μακροοικονομικών καθώς οι φόβοι γενικότερης ανάφλεξης στην Μ. Ανατολή συνιστούν μια επιπλέον αβεβαιότητα και ως συνήθως το ρίσκο τιμολογήθηκε με εμφατικό τρόπο έστω και με καθυστέρηση από την ελληνική Αγορά.

Μακρινή μεν, κομβικής σημασίας δε μπορεί να αποδειχθεί η ανακοίνωση του πληθωρισμού για το μήνα Ιούλιο στις ΗΠΑ την Τετάρτη 14 Αυγούστου καθώς επανειλημμένα έχει διατυπωθεί ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων είναι εξαρτημένες από την πορεία των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας. Δεδομένης της αδρανούς
εγχώριας οικονομικής επικαιρότητας τα όποια εναύσματα αντίδρασης του ΧΑ θα πρέπει να αναμένονται από το εξωτερικό το οποίο σημαίνει ότι για το προσεχές διάστημα περισσότερο ή λιγότερο η τάση της ελληνικής αγοράς θα είναι εναρμονισμένη με τον διεθνή παράγοντα.

Τεχνικά δεδομένα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραδόθηκε στις έξωθεν πιέσεις ενώ είχε καταφέρει να χτίσει δυναμική διαφυγής προσεγγίζοντας τις 1.480 μονάδες ως την συνεδρίαση της Πέμπτης. Από την Παρασκευή η βραχυπρόθεσμη τάση έχει γυρίσει πτωτική έχοντας την ετυμηγορία όλων των τεχνικών δεικτών καθώς η ημέρα ξεκίνησε με ένα «μεγαλοπρεπές» καθοδικό χάσμα στην περιοχή μεταξύ 1.463-1.455 μονάδων, επίπεδο το οποίο είναι και η άμεση αντίσταση του Γενικού Δείκτη.

Οι 1.450 μονάδες ήταν το κομβικό σημείο αντιστροφής της τάσης το οποίο χάθηκε με ευκολία με την επόμενη μάχη να δίνεται στην ζώνη στήριξης πέριξ των 1.400 μονάδων. Η αύξηση της μεταβλητότητας θα είναι το χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών και δεδομένου ότι οι ταλαντωτές έχουν ακόμα χώρο ως τις βραχυπρόθεσμα υποτιμημένες ζώνες το δυνητικό περιθώριο εκτόνωσης της πτώσης θα μπορούσε να δει και επίπεδα κοντά στις 1.360 μονάδες.

Αποτελέσματα

Η ροή αποτελεσμάτων στο Χ.Α. συνεχίζεται με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ΔΕΗ (06/08), ΟΤΕ, Coca Cola HBC (07/08), Πετρόπουλος, Ideal Holdings (08/08), Intercontinental, Μπλε Κέδρος (09/08). Με το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται το πρώτο σετ αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών με την
επόμενη προγραμματισμένη δημοσίευση να ακολουθεί στις 29 Αυγούστου (Helleniq Energy, ACAG).

Στις 7 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των δωρεάν μετοχών που προέκυψαν από την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών της Orilina Properties. Πέρα από τις γεωπολιτικές αναταράξεις στο εξωτερικό οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων διατηρούν το ενδιαφέρον έχοντας ως τώρα καλύψει το 63% της διαδρομής του S&P. Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις β’ τριμήνου που θα δημοσιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ είναι οι εξής: Palantir (05/08) Caterpillar, Super Micro, Airbnb (06/08) και Disney (07/08).

  • Ο Μάνος Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή
spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ