Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΜ. Παγώνη: Έπρεπε να έχουν δοθεί γαλότσες, γάντια και μάσκες στους κατοίκους...

Μ. Παγώνη: Έπρεπε να έχουν δοθεί γαλότσες, γάντια και μάσκες στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών

Για τον κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Οι γιατροί έχουν μιλήσει εδώ και 8 μέρες γι’ αυτά τα θέματα. Είναι μία τραγωδία εκεί πάνω και επειδή ο κόσμος δεν μπορεί να μας δει από τις τηλεοράσεις, δεν ασχολείται με αυτό, ασχολείται με το να σώσει ό,τι μπορεί από τα υπάρχοντά του. Πρέπει να έχουμε εμφιαλωμένο νερό, δεν ξέρουμε για πόσο διάστημα, το οποίο θα χρησιμοποιούμε για τα πάντα, άρα οι άνθρωποι πρέπει να εφοδιαστούν με εμφιαλωμένο νερό από την πρώτη μέρα, και το δεύτερο είναι ότι πρέπει να θάφτουν τα ζώα», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε η κ. Παγώνη: «Όλα αυτά τα νερά που είναι τόσες μέρες εκεί, εκτός από τα νεκρά ζώα, έχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, χημικές ουσίες, ό,τι απόβλητα από τις κτηνοτροφικές μονάδες. Είναι όλα εκεί μέσα. Αυτό το νερό δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί. Ευτυχώς μπήκε ο Στρατός, τα ζώα έπρεπε να μαζευτούν αμέσως. Έπρεπε να έχουν δοθεί γαλότσες, γάντια και μάσκες σε όλον τον κόσμο. Έπρεπε να βγουν δύο ομάδες, εκείνοι που θα έπαιρνε τον κόσμο και η δεύτερη ομάδα αυτοί που θα προλάβουν αυτό που θα συμβεί. Έτσι έπρεπε να ενεργοποιηθεί η δημόσια υγεία. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε πανδημία».

Για τους φοιτητές και για το θέμα των εξετάσεων η κ. Παγώνη υπογράμμισε πως, «επειδή δεν είναι κάτι που επείγει, να δώσουν μία παράταση σε αυτά τα παιδιά να ηρεμήσουν κιόλας. Εν είναι μόνο το νερό και τα ζώα, πρέπει να τους στηρίξουμε ψυχολογικά, δεν είμαστε όλοι τόσο δυνατοί, κάποιοι χρειάζονται υποστήριξη».

Ποιες αρρώστιες μπορεί να αναπτυχθούν;

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, «γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α, λεπτοσπείρωση. Αρχίζουν να δυσκολευτούν τα πράγματα. Τα νοσοκομεία δεν γνωρίζω αν είναι έτοιμα αλλά μέχρι στιγμής έχουν ανταπεξέλθει άψογα».

Για την αλλαντίαση της 32χρονης: «σοκαριστήκαμε όλοι με το περιστατικό. Η αλλαντίαση είναι κάτι δύσκολο γιατί είναι ένα βακτήριο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα», σχολίασε η κ. Παγώνη και τέλος αναφορικά με την 20χρονη που έφυγε από ζωή και έχοντας μπει στο νοσοκομείο με αμυγδαλίτιδα: «είναι ένα τραγικό γεγονός, και γι΄ αυτό έχει ξεκινήσει ΕΔΕ. Τελικά από σήψη και ανακοπή έφυγε, αλλά αν δεν βγου7ν οι εξετάσεις και τα πορίσματα δεν μπορούμε να πούμε κάτι».