Μια στρατηγική προσέγγιση με στόχο την βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανέλυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο East Macedonia & Thrace Forum ΙΙ στην Αλεξανδρούπολη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.
Αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή υστέρηση μιας αγροτικής περιοχής, με μεγάλο φυσικό πλούτο και δυνατότητες αλλά και με τεράστια γεωπολιτική σημασία, επισημαίνοντας ότι τελευταίο μεγάλο έργο που έγινε στην περιοχή είναι η Εγνατία Οδός, από την εποχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Επισήμανε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η περιφέρεια με το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει το χαμηλότερο δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας στην χώρα. Παράλληλα αναφέρθηκε στη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού στην περιοχή, τονίζοντας ότι ο αγροτικός τομέας δεν είναι σημαντικός μόνο από οικονομική άποψη, αλλά και λόγω της καθοριστικής συμβολής του στη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη ακριτική περιοχή.
Ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε ως εθνικό στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Θράκη και έκανε λόγο για πολιτικές που πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση ποιότητας και ποσότητας της παραγωγής, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη στροφή σε νέες καλλιέργειες και στον προσανατολισμό σε μια δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα.
Αναφέρθηκε στην αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που είχε να υλοποιήσει και να εφαρμόσει ένα δίκαιο και αποτελεσματικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, τονίζοντας ότι στη Θράκη δεν έχει δοθεί καμία ενίσχυση για οικολογικά σχήματα και καμία συνδεδεμένη ενίσχυση.
«Οι αποζημιώσεις για καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου καθυστερούν υπερβολικά, περικόπτονται ή δεν δίνονται, ενώ και το κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ είναι παρωχημένο και δεν καλύπτει την πολύχρονη απώλεια εισοδήματος από φυσικές καταστροφές.
Αυτό βιώνουν σήμερα οι πυρόπληκτοι στη Θράκη, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο για τις ελαιοκαλλιέργειες, τις καλλιέργειες αρωματικών φυτών και άλλα προϊόντα» τόνισε ο κ. Κατρίνης.
Μίλησε επίσης για την ανάγκη καθιέρωσης αυξημένων συντελεστών κατανομής αγροτικών ενισχύσεων για τη Θράκη , ειδικά μάλιστα για προϊόντα όπως το σιτάρι, που πλήττονται από την υπερβολικές εισαγωγές από τρίτες χώρες.
Παράλληλα επισήμανε ότι απαιτείται η εφαρμογή ενός μεταφορικού ισοδύναμου, όπως ισχύει στις νησιωτικές περιοχές, λόγω της απουσίας σύγχρονων δικτύων αλλά και λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς των προϊόντων.
«Σήμερα η Θράκη χρειάζεται μια νέα επικαιροποιημένη αναπτυξιακή πρόταση και σε αυτό το πλαίσιο η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο» τόνισε ο κ.Κατρίνης.