Για την πίεση στις παιδιατρικές κλινικές που αφορά τα εξωτερικά ιατρεία μίλησε στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Σύμφωνα με την κα Γκάγκα, “στην Ελλάδα τα κρεβάτια των παιδιατρικών ΜΕΘ που έχουμε διαχρονικά δεν ξεπερνούν το 60% σε πληρότητα. Τώρα που έχουμε πάρα πολλές λοιμώξεις, έχουμε πράγματι πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Η πίεση είναι κυρίως για τα εξωτερικά ιατρεία, για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και για τη νοσηλεία, χωρίς να έχουμε όμως ράντζα για νοσηλεία, και δεν είναι στις μονάδες τις παιδιατρικές όπου υπάρχουν κενά κρεβάτια. Περάσαμε τον κορονοϊό με αυτά τα κρεβάτια. Τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε αυτά τα κρεβάτια και ποτέ δεν χρειάστηκε παραπάνω. Ήδη όμως δημιουργούνται στη Λάρισα 8 κρεβάτια παιδιατρικής ΜΕΘ που θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα και δημιουργούνται επίσης και στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Θεσσαλονίκη πολλά κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία δεν θα λειτουργούν όλα συνεχώς, αλλά θα υπάρχει δυνατότητα να αυξηθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ αν χρειαστεί. Αυτός είναι ο σχεδιασμός λοιπόν. Γενικώς δεν υπάρχει θέμα με τα κρεβάτια ΜΕΘ και ο λόγος που δεν έχουμε ΜΕΘ παντού είναι γιατί για να έχουμε καλές υπηρεσίες υγείας πρέπει να υπάρχει εμπειρία στο προσωπικό. Δηλαδή πρέπει το προσωπικό να έχει καθημερινά περιστατικά και να μένει έμπειρο. Για να ασκήσεις δηλαδή κάτι δεν φτάνει να το έχεις μάθει πριν δέκα χρόνια, πριν 20 χρόνια ή πριν τρία χρόνια, πρέπει να το κάνεις καθημερινά”.
Η κ. Γκάγκα είπε ότι πια το οδικό δίκτυο είναι καλύτερο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παλαιότερα Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη ήταν επτά ώρες. Τώρα είναι τρεις. Έχει αλλάξει ο κόσμος τελείως, δηλαδή τα κρεβάτια μονάδας τα είχαμε και με λιγότερο καλούς δρόμους. Υπάρχουν επίσης αεροδιακομιδές που γίνονται συνεργατικά μεταξύ ΕΚΑΒ και Πολεμικής Αεροπορίας, οπότε χρειάζεται να κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα το κάνουμε».
Ελλείψεις φαρμάκων
Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων σημείωσε πως «’ηδη μπήκαν 90.000 εισπνεόμενα φάρμακα στην αγορά. Υπάρχει παρακεταμόλη σε κάθε μορφή και αν δεν υπάρχει το σιρόπι που έχουν συνηθίσει τα παιδιά, έχει δώσει η Παιδιατρική Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία τη λύση στους γονείς να σπάσουν ένα αναβράζον δισκίο ή ένα μέρος ενός αναβράζοντα δισκία στον χυμό που αρέσει στο παιδί και να το πιει[…] Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες αν μπείτε στο σάιτ της Παιδιατρικής Εταιρείας και μπορεί να το πει ο κάθε παιδίατρος στους γονείς πόσο ακριβώς να χρησιμοποιήσουν και είναι κάτι που το κάνουν[…]Φάρμακα που είχαμε για μεταμοσχευμένους και για καρκίνο επίσης ήρθαν μέσω του ΙΦΕΤ. Νομίζω ότι τα προβλήματα με τα φάρμακα που νομίζω ότι το ξέρουμε όλοι αφορούν όλη την Ευρώπη εμείς τα έχουμε λιγότερο, γιατί εμείς έχουμε δική μας παραγωγή στην Ελλάδα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, πρέπει να το σκεφτόμαστε. Έχουμε πάρα πολύ καλές εταιρείες που κάνουν παραγωγή στην Ελλάδα και έτσι και αντιβίωση ξεκινάει η παραγωγή της και αντιπυρετικά και εισπνεόμενα στην Ελλάδα».