Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Μ.Γκάγκα: Τέλος του έτους το χάπι της Merck στην Ελλάδα

Μ.Γκάγκα: Τέλος του έτους το χάπι της Merck στην Ελλάδα

«Ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα θα τα έχουμε μέσα σε αυτή την χρονιά, το χάπι της merck δεν νομίζω ότι θα το έχουμε πριν το τέλος του έτους. Είμαστε σε επαφή, μπορεί να το έχουμε νωρίτερα, πάντως δεν θα το έχουμε σίγουρα για τις επόμενες 3 εβδομάδες» σημείωσε μιλώντας  στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8  η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Νωρίτερα τα μονοκλωνικά 

Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν θα έρθουν σε μεγάλες ποσότητες και δεν είναι για όλους, γιατί παγκοσμίως η ποσότητα είναι μικρή, τόνισε η κ. Γκάγκα. «Έχουν διαφορετικό τρόπο παραγωγής και οι παρτίδες είναι σε όλο τον κόσμο μικρές, άρα θα πάνε σε λίγες χιλιάδες.  Έχουμε 6000 κρούσματα την ημέρα, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα χρειαστεί να πάρουν μονοκλωνικά που είναι ειδικά επιβαρυμένοι.  Η καλύτερη λύση είναι να προσέξουμε και να μην αρρωστήσουμε, να είμαστε εμβολιασμένοι και να τηρούμε τα μέτρα».

Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται στα νοσοκομεία ενδοφλέβια και προφανώς εκεί που χρειάζονται θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία και θα γίνεται κατανομή εκεί που υπάρχει το κρούσμα που πληροί τα κριτήρια για να πάρει την θεραπεία, επεσήμανε η κ. Γκάγκα. «Δεν υπάρχει για την ώρα θέμα συνταγογράφησης των μονοκλωνικών, θα δίνεται από συγκεκριμένες δομές και σε συγκεκριμένα μέρη».

Σε σχέση με την αναμνηστική δόση του εμβολίου, η κ. Γκάγκα, τόνισε ότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση και πριν την παρέλευση εξαμήνου.

Πρόσθεσε πάντως, πως αυτοί που προσβάλλονται περισσότερο αν και εμβολιασμένοι, είναι αυτοί που εμβολιάστηκαν από τους πρώτους, στις αρχές του έτους γι’ αυτό είναι σημαντικό να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση.

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το ενδεχόμενο να υπάρξει ημερομηνία λήξης του, η αναπληρώτρια Υπουργός, απάντησε ότι η επιτροπή των ειδικών συζητάει αυτό το θέμα και πιθανότατα θα δοθεί κάποιο όριο.  «Ακριβώς γιατί βλέπουμε από τις επιδημιολογικές μελέτες ότι η ανοσία είναι λιγότερο αποτελεσματική μετά από κάποιους μήνες. Αρχίζει από το εξάμηνο και μετά και μειώνεται άρα πιθανότατα θα πρέπει να γίνει αναμνηστική δόση, όπως έκανε το Ισραήλ ήδη για όλους. Άρα το πιστοποιητικό εμβολιασμού πιθανώς δεν θα είναι στο εξάμηνο αλλά λογικά δεν θα είναι για πάντα. Είναι ανοιχτό το θέμα και υπό συζήτηση».

Τέλος, η κ. Γκάγκα επεσήμανε το πόσο επιβαρύνονται επιδημιολογικά οι περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε σύγκριση με τις περιοχές που έχουν πάει καλύτερα. «Η Κρήτη που έχει αυξήσει πολύ τα ποσοστά εμβολιασμού από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, όπου οι συντριπτικά περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι έχει πολύ λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της. Η βόρεια Ελλάδα, που είναι ανεμβολίαστοι, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα. Άρα είναι σαφές ότι ο εμβολιασμός βοηθά». Ερωτηθείσα, γιατί σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων και σε εμβολιασμένους, η κ. Γκάγκα απάντησε ότι η ανοσία του εμβολίου μετά από πολλούς μήνες πέφτει. «Οι άνω των 80 ετών με πολλά υποκείμενα νοσήματα, επίσης όσο ήπια και να περάσουν την νόσο, λόγω ηλικίας είναι εύκολο να αρρωστήσουν βαριά, να αποσυντονιστούν δηλαδή και να χαλάσουν και τα υπόλοιπα νοσήματα που έχουν. Άρα είναι πολύ σημαντικό οι μεγάλοι άνθρωποι να εμβολιαστούν, όσοι έχουν εμβολιαστεί πριν καιρό να κάνουν την τρίτη δόση και να προσέχουμε πάρα πολύ τις επαφές μας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ