Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜ. Βορίδης: Ο ρόλος της Ελλάδας στον πόλεμο του Ισραήλ

Μ. Βορίδης: Ο ρόλος της Ελλάδας στον πόλεμο του Ισραήλ

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέλυσε τον ρόλο της Ελλάδας σε σχέση με τον πόλεμο στο Ισραήλ.Ο υπουργός, αναφέρθηκε στις ανησυχίες που διατυπώνονται για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις εκτιμώντας ότι μέχρι στιγμής αυτές δεν φαίνεται να επαληθεύονται. Δεν φαίνεται να υπάρχει μία μεγάλη ή σημαντική επίπτωση του συγκεκριμένου πολέμου στην παγκόσμια οικονομία μέχρι στιγμής, σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Στο θέμα της αύξηση των μεταναστευτικών ροών υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Γι αυτό και γίνεται μία σημαντική προσπάθεια να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, οι οποίοι θα επιτρέπουν τουλάχιστον σε τμήμα της περιοχής που δεν πλήττεται άμεσα από τον πόλεμο, να μπορέσουν να εγκατασταθούν εκεί. Επεσήμανε ότι αυτό, δεν είναι μόνο η θέση της Ελλάδας, αυτό είναι μία ευρωπαϊκή θέση, αλλά κυρίως είναι και η θέση αυτών που ανησυχούν περισσότερο από όλους για την αύξηση μεταναστευτικών ροών ,που είναι όμορες χώρες. 

Σχολίασε επίσης πως όλοι καταλαβαίνουν ότι εδώ, αν δεν υπάρξει μία λύση που θα επιτρέπει μια βιώσιμη εγκατάσταση των ανθρώπων αυτών που μετακινούνται από το συγκεκριμένο σημείο προς το Νότο, προφανώς θα υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και πολύ μεγάλο θέμα.

Αναφερόμενος ο κ. Βορίδης στην συζήτηση που άνοιξε ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν για ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου απο τη θάλασσα, με πρωταγωνιστές την Κύπρο και την Ελλάδα, τόνισε ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο μιλάει η Ελλάδα, επειδή αυτό αγγίζει και το ρόλο της χώρας. Διέψευσε ωστόσο κατηγορηματικά ότι ο διάδρομος αυτός θα χρησιμοποιηθεί για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να φύγουν.

Μιλάει η Ελλάδα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με εταίρους στην περιοχή. Εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο. Δεν έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο, αλλά επειδή μαζί με αυτό συνδέθηκε ότι αυτός ο διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί και για πρόσφυγες για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να φύγουν. Αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά“.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βορίδης προσέθεσε με έμφαση ότι:

” Ο διάδρομος αυτός, όπως και η αρχιτεκτονική του, αν τυχόν μπορέσει να γίνει. Γιατί κακά τα ψέματα, τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή δεν τα ελέγχει ο Μακρόν, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος. Τα ζητήματα της ασφάλειας στην περιοχή έχουν να κάνουν μετά με την κατάσταση που διαμορφώνεται από πλευράς αμύνης και ασφάλειας στην περιοχή. Άρα λοιπόν είναι πολύ πρόωρο να πούμε κάτι τέτοιο. Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν συζητείται και αποκλείεται είναι αυτό να συνδέεται με τις προσφυγικές ροές ή με τη μετακίνηση πληθυσμού.”

Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας στο θέμα του ψηφίσματος του ΟΗΕ και στις επικρίσεις που δέχθηκε απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης σχολίασε: 

“Λοιπόν, κοιτάξτε, εγώ ειλικρινώς απορώ. Αν υπάρχει κάτι το οποίο πραγματικά είναι ντροπή, είναι αυτά τα οποία ακούω από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Να πω γιατί. Διότι εδώ υπάρχει ένα ψήφισμα το οποίο μιλάει για ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός χωρίς να λέει λέξη για το τι θα γίνει με τη Χαμάς. Δηλαδή σαν αυτή η ιστορία όλη να μην έχει αιτία. Σαν να ξεκίνησε έτσι κεραυνός εν αιθρία και σαν να μην πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της Χαμάς. Τι έκανε η Ελλάδα λοιπόν. Η Ελλάδα, ενώ αποδέχτηκε καταρχήν σημεία του ψηφίσματος τα οποία μιλάνε για την ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός, είπε όμως ταυτοχρόνως ότι πρέπει να υπερψηφιστεί μια τροπολογία του Καναδά που συμπεριελάμβανε το ζήτημα της αντιμετώπισης της Χαμάς. Αυτό δεν έγινε δεκτό από μία πλειοψηφία αραβικών, αφρικανικών και ασιατικών χωρών.

Αυτό οδήγησε στη στάση αποχής της Ελλάδος, που ήταν και η στάση πρεπει να πω της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών.

Άρα λοιπόν, θα έλεγα ότι η Ελλάδα είχε μια ισορροπημένη θέση και μάλιστα, κατά τη γνώμη μου δεν θα μπορούσε να εξετάζεται η υπερψήφιση ενός ψηφίσματος, το οποίο δεν λέει λέξη για την τρομοκρατία και την αντιμετώπισή της, τόνισε ο κ Βορίδης.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ