Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜ. Βορίδης για συγχώνευση τραπεζών: Αναζητήστε τα αντίθετα συμφέροντα, που ενδεχομένως εξυπηρετεί...

Μ. Βορίδης για συγχώνευση τραπεζών: Αναζητήστε τα αντίθετα συμφέροντα, που ενδεχομένως εξυπηρετεί ο κ. Κασσελάκης

Το ζήτημα της υγείας, τα ελληνοτουρκικά, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, αλλά και ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας βρέθηκαν πάνω στο “τραπέζι” της συνέντευξης του Μάκη Βορίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό “Open”. Για το τελευταίο, μάλιστα, τις τράπεζες δηλαδή, ανέφερε: «Αναζητήστε τα αντίθετα συμφέροντα, που ενδεχομένως εξυπηρετεί ο κ. Κασσελάκης», και τα οποία, δηλαδή, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, είναι αντίθετα με τον πέμπτο πυλώνα.

Η συνέντευξη ξεκίνησε από την υγεία, θέμα στο οποίο ο Μ. Βορίδης επέμεινε ότι η κυβέρνηση ζητά «συνεργασία και βοήθεια» για την κάλυψη κενών συγκεκριμένων ειδικοτήτων σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας. Αναγνωρίζοντας, εξ άλλου, την «πολύ μεγάλη ευαισθησία» γιατρών και ιατρικών συλλόγων στα ζητήματα δημόσιας υγείας, διευκρίνισε από την άλλη ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. «Ζητάμε δύο εφημερίες το μήνα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα νοσοκομεία στη λειτουργία που πρέπει να είναι. Θεωρώ ότι θα βρούμε μια λύση σε συνεννόηση», εκτίμησε και επανέλαβε: «Δεν θέλουμε να απειλήσουμε κανέναν, θέλουμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα της συνεργασίας για να βρούμε τη λύση». Σε κάθε περίπτωση, το να κλείσει ένα νοσοκομείο δεν αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση, γι’ αυτό και τα μέτρα στους ιδιώτες γιατρούς είναι ύστατο καταφύγιο και αφού θα έχει εξαντληθεί κάθε μέσο διαλόγου, συμπλήρωσε.

Στα ελληνοτουρκικά, το ερώτημα είναι ένα, σύμφωνα με τον υπουργό: «Κανάλια διαλόγου με τους Τούρκους να έχουμε ή όχι;». Ένας διάλογος που γίνεται «όχι για να κάνουμε κάποια παραχώρηση, αλλά για να μπορούμε να επιλύουμε ακόμη και κρίσεις», διευκρίνισε επίσης και διαβεβαίωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παραχωρήσει τίποτε, ούτε φραστικά ούτε νομικά ούτε σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο. Εμείς υπερασπιζόμαστε σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία μας. Και ο διάλογος έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές», σημείωσε με έμφαση.

Κληθείς δε, να σχολιάσει την πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Υγείας και αντιπροέδρου της ΝΔ, απάντησε ως εξής: «Ο ‘Αδωνις (Γεωργιάδης) το είπε έτσι, κάποιος άλλος θα το πει αλλιώς, αυτό είναι λίγο πώς μιλάει ο καθένας». Αναγνωρίζοντας ότι το περιστατικό στην Κάσο σχετίζεται με το το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αντέτεινε, ωστόσο, πως «κανένα τετελεσμένο δεν δημιουργείται, για να συμβεί κάτι πρέπει να αναγνωρίσω κι εγώ». Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα από το ιταλικό σκάφος έγινε, προσέθεσε.

Με αφορμή τις πρόσφατες ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, ο υπουργός Επικρατείας τοποθετήθηκε λέγοντας πως «αν ο κατευνασμός σημαίνει υποχώρηση, πράγματι είναι κάτι αρνητικό. Εγώ θέλω να ακούσω από οποιονδήποτε το λέει, σε ποιο συγκεκριμένα σημείο έχουμε κάνει διπλωματική υποχώρηση». Αντιθέτως, συνέχισε, «εγώ δεν βλέπω ένα σημείο υποχωρήσεως, οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές». Και, πάντως, «αυτοί που έλεγαν ότι δεν κάνουν διάλογο, δεν ήμασταν εμείς, οι Τούρκοι ήταν», υπενθύμισε κάνοντας, επίσης, λόγο για… κωλοτούμπα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Σε άλλο θέμα της επικαιρότητας, την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, η πρώτη παρατήρησή του ήταν η εξής: «Επενδύθηκαν πολλά από την πλευρά της αντιπολιτεύσεως, στο ότι η Ελλάδα είναι περίπου ένα δικτατορικό καθεστώς, στα όρια. Θυμίζω την περηφάνια με την οποία ο κ. Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως πρωτοστάτησε για να βγει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που περιέγραφε με μελανά χρώματα την Ελλάδα».

Τώρα, όμως, «δύο εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου λένε ότι η Ελλάδα έχει κάνει άλματα στο θέμα του κράτους δικαίου. Η Ελλάδα έχει τώρα από κάτω της εννιά χώρες, οι οποίες είναι στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πέντε συστάσεις, ανάμεσά τους η Γερμανία -και η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από αυτές». Με τη διευκρίνιση ότι μια έκθεση για το κράτος δικαίου δεν υπάρχει περίπτωση να τα βρίσκει όλα καλά, ανέφερε επίσης ότι «πάντα υπάρχει η φιλοδοξία βελτιώσεως των θεσμών».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, η ρητορική του προηγούμενου διαστήματος για «φιμωμένους δημοσιογράφους», για «εξαρτημένη δικαιοσύνη», (ρητορική) η οποία υπηρετήθηκε «με πολύ μεγάλη συνέπεια από την αντιπολίτευση, αυτό κατέρρευσε σήμερα».

Όσον αφορά τις συστάσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν την καλύτερη δημοκρατία στον κόσμο» και κομμάτι αυτής της καλύτερης δημοκρατίας είναι «ο διαρκής αναστοχασμός, η κριτική, η συνεχής προσπάθεια».

Εν κατακλείδι, «η έκθεση λέει ότι με αυτήν την κυβέρνηση έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Το ακριβώς αντίστροφο από αυτό που λέει η αντιπολίτευση». Ενώ για όσους υπαινίσσονται ότι η έκθεση ήταν προϊόν συναλλαγής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκαθάρισε: «Αν κάποιοι λένε για “παραθυράκια” από κάτω, να σταματήσουν να τα λένε αυτά ή αν ξέρουν κάτι, να έρθουν να μας τα πουν».

Στο θέμα του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, τέλος, αφού περιέγραψε το συλλογισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, συμπέρανε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης θέλουν κούρεμα των καταθέσεων ας το πουν». Υπενθυμίζοντας, ακόμη, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, οι συμβουλευτικοί οίκοι έψαχναν πολύ καιρό για ιδιώτη επενδυτή, κατέληξε στο συλλογισμό του λέγοντας πως «αν δεν κάναμε συμφωνία, θα είχαμε κατάρρευση δύο τραπεζών, κούρεμα καταθέσεων. ‘Αλλος επενδυτής, με άλλους όρους, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος μίλησε για βέλτιστη ουσιαστικά, συμφωνία».

Παραλλήλως, ο Μ. Βορίδης είπε και αυτό: «Γκρινιάζουμε όλοι για το μεγάλο εύρος διαφοράς επιτοκίου μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων; Θέλουμε να ενισχύσουμε τον τραπεζικό ανταγωνισμό; Να, ο πέμπτος πυλώνας. Φτιάχνουμε μια ισχυρή τράπεζα που δεν είναι από τις τέσσερις συστημικές, προκειμένου να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό. Και να μπει αυτή η τράπεζα διεκδικητικά και ανταγωνιστικά – σας κάνω την πρόβλεψη ότι αυτή η τράπεζα θα έχει εξ αρχής, με τη δημιουργία της, το επόμενο δευτερόλεπτο, 1,5 μονάδα καλύτερο επιτόκιο».

Η συνέντευξη έκλεισε, όμως, με μια μομφή προς το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαντώντας, εν προκειμένω, στο «κατηγορώ» του κ. Κασσελάκη ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί συμφέροντα, έριξε το γάντι λέγοντας: «Αναζητήστε τα αντίθετα συμφέροντα, που ενδεχομένως εξυπηρετεί ο κ. Κασσελάκης». Με άλλα λόγια, «δείτε ποια είναι τα θιγόμενα, ανταγωνιστικά συμφέροντα», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας που έκλεισε με την επισήμανση, ότι η δημιουργία του πέμπτου πυλώνα «εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό» και όποιος δεν θέλει το νέο σχήμα, «δεν θέλει τον ανταγωνισμό».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ