Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜ. Βαρβιτσιώτης: Η 24η Φεβρουαρίου είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η 24η Φεβρουαρίου είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης

«Η 24η Φεβρουαρίου είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης». Αυτό υπογράμμισε, μιλώντας σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήρε την ενότητα που επέδειξε η ΕΕ στη διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφώσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η ενότητα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε για να τη διατηρήσουμε. «Θα προσπαθήσουν να πιέσουν για να σπάσουν αυτή την ενότητα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως την ώρα που η ΕΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, άλλοι εταίροι δεν έχουν προβεί σε ανάλογα βήματα και μάλιστα αποκομίζουν κέρδος από την όλη κατάσταση. «Για παράδειγμα, η Τουρκία καλωσορίζει τους ολιγάρχες με τα γιοτ τους στα λιμάνια της στη Μεσόγειο […] και διευκολύνει τον εισερχόμενο αλλά και τον εξερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών της Ουγγαρίας ότι είναι πρόθυμες να πληρώσουν σε ρούβλια για το αέριο που εισάγουν.

Σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή της ιστορίας», τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, επισημαίνοντας ότι «η Γερμανία έκανε ήδη ένα γιγάντιο βήμα», και υπογράμμισε πως «θα πρέπει να διευκολύνουμε τις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, με το να μην τις λαμβάνουμε υπόψη, όταν μιλάμε για το χρέος και το έλλειμμα, γιατί θα πρέπει να δράσουμε άμεσα ώστε να ενισχύσουμε τις (αμυντικές) ικανότητές μας».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση που έχει πυροδοτήσει η κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης προέταξε πως θα πρέπει να ληφθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή της, αναφερόμενος στην ανάγκη για διασφάλιση των τιμών, επαρκών αποθεμάτων αλλά και εξερεύνησης περιοχών, από τις οποίες μπορεί να εισαχθεί αέριο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα. Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, μια από τις περιοχές αυτές είναι η Μεσόγειος, όπου υπάρχουν αρκετά αποθέματα ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και, όπως υπογράμμισε, «θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα» προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωσε ότι «έχουμε επενδύσει και θέλουμε να επενδύσουμε κι άλλο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», οι οποίες, όπως είπε, «στο τέλος της ημέρας, θα είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας» και «θα μας κάνει ισχυρότερους καθώς δεν θα εξαρτόμαστε γεωπολιτικά από κανέναν προμηθευτή», ωστόσο ανέφερε ότι ότι δεν θα σταματήσει η χρήση των ορυκτών καυσίμων στα επόμενα 20-30 χρόνια, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει αυτά να προέρχονται από κάθε δυνατή πηγή -είτε από τις ΗΠΑ, τον Αραβικό Κόλπο ή -κυρίως- από τη γειτονιά μας, τη Μεσόγειο-, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να εμπλέξουμε περισσότερο τις χώρες της βορείου Αφρικής στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε την πιθανότητα να εισάγουμε αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια από τις χώρες της βόρειας Αφρικής, ενώ τόνισε και την ανάγκη οικοδόμησης δικτύων καθώς, όπως είπε, κάθε χώρα έχει διαφορετικό ενεργειακό μείγμα από την άλλη. «Δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλες τις χώρες», εξήγησε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ