Νέα μελέτη που πραγματοποιείται σε μισό εκατομμύριο υγειονομικούς αποδεικνύει ότι το 94% των λοιμώξεων μετά από εμβολιασμό Johnson & Johnson είναι ήπιες, 4% είναι μέτριες και μόνο 2% σοβαρές. Παράλληλα άλλες μελέτες στις Η.Π.Α, δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου η ανοσοαπόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο J&J καλύπτει τις παραλλαγές βήτα και δέλτα.
Τα παραπάνω αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο οποίος τονίζει ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρών λοιμώξεων.
Όπως σημειώνει, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου για την πορεία της κλινικής μελέτης φάσης 3Β του εμβολίου της J&J που διεξάγεται στη Νότια Αφρική, η πλειονότητα των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας με το εμβόλιο της Johnson and Johnson είναι ήπιες.
Εξηγεί ότι η μελέτη που ονομάζεται «Sisonke» θα παρακολουθήσει μισό εκατομμύριο υγειονομικούς για δυο χρόνια, και καταγράφει τις λοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της J&J. Οι λοιμώξεις προσδιορίζονται από το θετικό μοριακό τεστ για τη νόσο του COVID-19 σε εμβολιασμένους υγειονομικούς και περισσότερες από 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί ότι οι υπεύθυνοι ερευνητές της μελέτης, χωρίς να προσδιορίσουν εάν θα προβούν σύντομα σε επιστημονική δημοσίευση, έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι το 94% των λοιμώξεων μετά από εμβολιασμό είναι ήπιες, 4% είναι μέτριες και μόνο 2% σοβαρές.
Σημειώνει ότι το ίδιο δελτίο αναφέρθηκε σε δικές τους αλλά και άλλες εργαστηριακές μελέτες από τις ΗΠΑ που δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου η ανοσοαπόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο J&J καλύπτει τις παραλλαγές βήτα και δέλτα.
«Πράγματι, τα ενθαρρυντικά εργαστηριακά δεδομένα (που μόλις ανακοινωθήκαν στο bioRxIV, αναφέρονται υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της J&J έναντι της δέλτα παραλλαγής. Και ξέρουμε πως θα έχουμε επίσης σύντομα και άλλα αποτελέσματα για την παραλλαγή δέλτα από την Αγγλία», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος και καταλήγει: «Sisonke» σημαίνει μαζί. Αυτό χρειαζόμαστε: συνεργασία μεταξύ ερευνητών και υγειονομικών και άμεση και αντικειμενική επικοινωνία των αποτελεσμάτων στους πολίτες».