Ξεκάθαρη θέση υπέρ της κανονικής επιστροφής στις τάξεις φέτος το φθινόπωρο παίρνουν οι Έλληνες πολίτες. Σε ερώτηση “πώς προτιμούν να ξεκινήσει η σχολική χρονιά φέτος”, οι Έλληνες είναι ξεκάθαροι στην επιθυμία τους να γίνει κανονικά επιστροφή στις τάξεις, δηλώνοντας κατά 79% ότι θέλουν μια παραδοσιακή μορφή εκπαίδευσης για φέτος.
Ειδικότερα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) σημειώνει πως μόνο το 8% δήλωσε ότι προτιμά την τηλεκπαίδευση, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 12%, που τάσσεται υπέρ μιας υβριδικής λύσης, με μείξη και των δύο μορφών διδασκαλίας. “Μετά από ένα χρόνο γεμάτο lockdowns και διαφόρων ειδών εκπαίδευση, τα παιδιά και οι δάσκαλοι επιχειρούν να επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις. Δυστυχώς, η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση, φέρνοντας αβεβαιότητα και απειλώντας να χαλάσει τα όποια πλάνα για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά”, σχολιάζει η Rakuten Viber, η οποία με έρευνα της σφυγμομετρά τις επιθυμίες χιλιάδων χρηστών της, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική και στις υπόλοιπες χώρες, με το 70% όσων συμμετείχαν να υποστηρίζουν την επιστροφή σε κανονική διδασκαλία στις τάξεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ αυτής της επιλογής σημειώθηκε στη Σερβία, με 87%.
Όπως είναι λογικό και στη δεύτερη ερώτηση (“ποιον τρόπο εκπαίδευσης θεωρείτε πιο αποδοτικό;”) κι έχοντας να επιλέξουν μεταξύ διδασκαλίας στις τάξεις, εξ αποστάσεως ή μια μείξη των δύο, 80% όσων ψήφισαν στη δημοσκόπηση και 89% των Ελλήνων είναι υπέρ της φυσικής διδασκαλίας στις τάξεις.
Online διδασκαλία
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η περίοδος αυτή ξυπνά ποικίλα συναισθήματα σε παιδιά και γονείς. Ενώ πολλοί είναι ενθουσιασμένοι στο ενδεχόμενο επιστροφής στις τάξεις μετά από μήνες τηλεκπαίδευσης, άλλοι παρακολουθούν με ανησυχία τα κρούσματα και τις νοσηλείες παιδιών μικρής ηλικίας. Ακόμη κι αν τα σχολεία ανοίξουν κανονικά, κάποια παιδιά δεν θα είναι εκεί.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στις επίσημες κοινότητες του Viber στις παραπάνω χώρες, η εφαρμογή παραμένει πρώτη επιλογή για επικοινωνία μεταξύ γονιών, δασκάλων και συμμαθητών. Σε μικρότερο βαθμό, χρησιμοποιείται για ανταλλαγή αρχείων για εργασίες στο σπίτι ή για online μαθήματα.
“Η online διδασκαλία έφερε μια επανάσταση στον τρόπο που οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί διαχειρίζονται την εκπαίδευση. Είμαστε χαρούμενοι που το Viber είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, όταν μιλάμε για υποστηρικτική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, συνδέοντας όλους τους εμπλεκόμενους”, σχολιάζει η Rakuten Viber.
Η έρευνα
Σχεδόν 200.000 χρήστες συμμετείχαν στην εθελοντική δημοσκόπηση σε 11 χώρες (Ελλάδα, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Βοσνία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβενία). Η έρευνα μελέτησε τα συναισθήματά των πολιτών εν όψει του ανοίγματος των σχολείων, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του COVID-19.