Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΜπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν “ενεπλάκησαν” στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και υπογράμμισε την “επιτακτική ανάγκη” να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

“Κατ΄αρχάς, δεν ήμασταν ενήμεροι και δεν έχουμε εμπλακεί”, είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη στο Channel News Asia αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν από συνεργάτες του στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, είπε: “Δεν μπορώ να σας πως τι σημαίνει αυτό. Μπορώ να σας πω πως είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός, πως η σημασία που έχει αυτό για όλο τον κόσμο παραμένει”.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε σήμερα στην Τεχεράνη σε επιδρομή την οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απέδωσε στο Ισραήλ.

Ο ηγέτης της του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, 61 ετών, είχε συμμετάσχει χθες, Τρίτη, στην Τεχεράνη στην τελετή ορκωμοσίας του μεταρρυθμιστή ηγέτη Μασούντ Πεζεσκιάν, η χώρα του οποίου είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ και σύμμαχος της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε ένα φόρουμ στη Σιγκαπούρη, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε πει πως “κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία του να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός”.

“Από την πρώτη μέρα, προσπαθούμε όχι μόνο να βελτιώσουμε την κατάσταση στη Γάζα, αλλά και να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης, είτε στον βορρά με τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, είτε στη Μαύρη Θάλασσα με τους Χούθι, στο Ιράν, στη Συρία, στο Ιράκ και ούτω καθεξής”, είπε ο Μπλίνκεν.

“Ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί η θερμοκρασία παντού είναι να εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα”, επέμεινε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ