Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε: «πριν έρθω εδώ, ήμουν στην Τουρκία, όπου είδα τον τεράστιο πόνο που προκάλεσε ο σεισμός». Ευχαρίστησε, δε, τον Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια στην Τουρκία. «Αργότερα θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε ορισμένους από τους διασώστες» σημείωσε.
Ο Άντονι Μπλίνκεν επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι και φίλοι των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι πρέπει οι διαφορές να επιλύονται μέσω της διπλωματίας, δίχως απειλές. Σημείωσε, επιπλέον ότι, αν και καταλαβαίνει τις διαφορές, είναι προς το συμφέρον όλων η επίλυση τους.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μπλίνκεν είπε ανάμεσα σε άλλα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι φίλοι και συμμαχοί. Μίλησε με θετικό τρόπο για τις προσπάθειες της Ελλάδας νε γίνει η περιοχή κέντρο ενέργειας ενώ σημείωσε ότι οι διαφορές όταν επιλυθούν ανοίγουν μεγάλες ευκαιρίεςς και για τους δυο λαούς.
Ερωτηθείς σχετικά ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ότι είναι προς το συμφέρον και το δικό μας των δυο χωρών να βρουν τρόπο να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη. «Πιστεύω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και των δυο λαών κι ελπίζουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι φίλοι μας» τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Οπως τόνισε, ο στρατηγικός διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. «Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.
Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.
Όσο συνεχίζει η ρωσική επιθετικότητα θα υπερασπιζόμαστε τις Αρχές μας
«Τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα απέδειξε τη δέσμευση της σε αυτές τις Αρχές, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μέσω του βίαιου επιθετικού της πολέμου», σημείωσε ο Αμερικανός, τονίζοντας: «Κανένας δεν ήθελε αυτό τον πόλεμο, σε κανέναν δεν αρέσει, όλοι θέλουμε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Αλλά εφόσον συνεχίζει η επιθετικότητα της Ρωσία πρέπει μαζί να σταθούμε και να υπερασπιστούμε τις αρχές που είναι θύματα αυτής της επίθεσης. Αν το αφήσουμε να περάσει με ατιμωρησία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, όπου ο ισχυρός έχει πάντα δίκιο και μπορεί να τον μιμηθούν άλλοι και να κάνουν τα ίδια. Αυτό δεν είναι ένα μέλλον που θέλει κανείς».
Έναν χρόνο μετά την εισβολή του Πούτιν, είπε ο κ. Μπλίνκεν, βλέπουμε ότι «ο πόλεμός του είναι μια στρατηγική αποτυχίας, λόγω του θάρρους του ουκρανικού λαού, αλλά και λόγω της ενότητας και δύναμης των συμμάχων και εταίρων ανά τον κόσμο που στηρίζουν την Ουκρανία και την άμυνά της».
Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα υπήρξε μια ισχυρή, ειλικρινής φωνή στήριξης της Ουκρανίας, άνοιξε τις πόρτες σε 20.000 Ουκρανούς, που έχουν εκτοπιστεί, ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλε βοήθεια ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και στήριξε την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ανατολικής πτέρυγας της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τα φορτία μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, «του οποίου η στρατηγική σημασία έχει αυξηθεί δραματικά».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιήσει τη Ρωσία για τη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία για να αποφευχθούν δυνητικά ατυχήματα και κίνδυνοι.
Στενός δεσμός συνδέει Ελλάδα και ΗΠΑ- Συνεργασία σε σειρά τομέων
Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην «ιστορική» όπως τη χαρακτήρισε παρουσία του ‘Ελληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο την περασμένη άνοιξη, όπου ο κ. Μητσοτάκης «μίλησε για την κοινή ιστορία των χωρών μας, για το πώς οι αρχαίοι Έλληνες ενέπνευσαν τους ιδρυτές της Αμερικής και εκείνοι με τη σειρά τους αποτέλεσαν παράδειγμα για τους Έλληνες όταν αγωνίστηκαν και κέρδισαν τη δική τους ανεξαρτησία δεκαετίες αργότερα».
«Μίλησε για τις αξίες μας, για το πώς είμαστε δύο δημοκρατίες που είναι αφοσιωμένες στο να βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, να στέκονται δίπλα στους συμμάχους και εταίρους και να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία στις χώρες μας και σε όλο τον κόσμο».
Αυτό, άλλωστε, όπως τόνισε, θυμίζει συχνά ο πρόεδρος Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ ιδρύθηκαν όχι στη βάση μιας εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας. «Η Αμερική θεμελιώθηκε με μια ιδέα ελληνική και αυτό δείχνει τον στενό δεσμό και ήθος που μας συνδέει».
Αναφερόμενος στον 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας- ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε νωρίτερα, σημείωσε ότι συζητήθηκε η πρόοδος μέσω της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη ένα χρόνο πριν.
«Έκτοτε τα στρατεύματά μας εκπαιδεύονται πιο στενά και σε περισσότερα μέρη από ποτέ για να ενισχύσουμε την κοινή μας ετοιμότητα και ασφάλεια και να προωθήσουμε την ειρήνη και σταθερότητα σε όλη την ήπειρο», ανέφερε.
Ακόμη τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ, συνεργάζονται για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, όπου υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιριών να συνεργαστούν με την Ελλάδα για τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Συνεργαζόμαστε για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε. «Λαμβάνουμε μέτρα για να βοηθήσουμε τη ΝΑ Ευρώπη να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας».
Χαρακτήρισε τον στόχο αυτό «οικονομική και επιτακτική ανάγκη» και χαιρέτισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας μέσω του πρόσφατα κατασκευασμένου αγωγού φυσικού αερίου που βάζει τη Βουλγαρία σε μια τροχιά να εισάγει το 100% των αναγκών της από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ.
Οι τομείς που καλύπτει ο στρατηγικός διάλογος είναι πολλοί αντανακλώντας το εύρος της σχέσης: ασφάλεια και άμυνα, εμπόριο και επενδύσεις, ενέργεια και περιβάλλον, εκπαίδευση και πολιτισμός, επιβολή του νόμου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Η καρδιά της σχέσης είναι αυτό που πάντα ήταν, οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας, συνδέονται με κοινή ιστορία, κοινά ιδανικά και κοινές αξίες και το μοναδικό δεσμό ότι είμαστε μεταξύ των παλαιοτέρων και ισχυρότερων δημοκρατιών του κόσμου», υπογράμμισε.