Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΜιχαηλίδου: Κανείς δεν κλείνει, αλλά κανείς δεν μένει χωρίς κανόνες

Μιχαηλίδου: Κανείς δεν κλείνει, αλλά κανείς δεν μένει χωρίς κανόνες

Συνάντηση με τους φορείς παιδικής προστασίας είχε την Τρίτη η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, με βασικό θέμα συζήτησης τη σημασία ύπαρξης ενός κοινού ρυθμιστικού πλαισίου για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου (ΜοΠΠ) που ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας τους.

Η κ. Μιχαηλίδου, αφού ευχαρίστησε αρχές και φορείς παιδικής προστασίας για την παρουσία τους και κυριότερα τη στήριξή τους στη μεταρρύθμιση αυτή, δήλωσε: «Μετά από δεκαετίες απουσίας οποιουδήποτε πλαισίου για την προστασία των ανηλίκων εντός των δομών, με Υπουργική Απόφαση καλύπτουμε ένα μεγάλο ρυθμιστικό κενό στην παιδική προστασία, φιλοδοξώντας να ενισχύσουμε την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσής τους εντός δομών έως ότου αυτή καταστεί δυνατή».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη, η Μαριέλλα Μιχαηλίδου, εκπρόσωπος της UNICEF, ο Ιωάννης Μοσχολιός, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Πρόεδρος του «Μαζί για το Παιδί», ο Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Διευθυντής του Ι.Π.Α.Π. «Η Θεοτόκος», η Όλγα Διαμαντοπούλου, εκπρόσωπος της ΕΛΕΠΑΠ, ο Γιώργος Παπαδάκης, εκπρόσωπος του ΙΚΕ – Χατζηπατέρειο και η Αναστασία Γερμάνη, εκπρόσωπος του οικοτροφείου «Η Παμμακάριστος».

Ο κ. Ανδρέας Ποττάκης χαιρέτισε τη θέσπιση προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη στην κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αλλά και ως ένα ακόμη βήμα για την προαγωγή της αποϊδρυματοποίησης, σε ευθυγράμμιση με τις σύγχρονες θεσμικές επιταγές.

Η κα. Μαριέλλα Μιχαηλίδου, σε δήλωσή της ανέφερε ότι: «Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδί (UNICEF) αναγνωρίζει και επικροτεί τη θέσπιση των Εθνικών Προδιαγραφών ως μια πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας για την προστασία των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, ένα απαραίτητο βήμα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος παιδικής προστασίας. Αυτή θα έχει επιτευχθεί όταν όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη κρατικής προστασίας απολαμβάνουν τη φροντίδα μιας οικογένειας, αντί να ζουν για χρόνια σε ιδρυματικές δομές, είτε αυτές είναι ιδιωτικές, είτε δημόσιες».

Ο κ. Ιωάννης Μοσχολιός, αξιολόγησε ως θετικό βήμα τόσο την καθιέρωση ενός ενιαίου πλαισίου προδιαγραφών για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Σε αυτό το στάδιο, αξιολογούμε ως θετικό βήμα τόσο την καθιέρωση ενός ενιαίου πλαισίου προδιαγραφών για τις ΜοΠΠ που λειτουργούν από ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όσο και τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή του λειτουργικού τους μοντέλου στα σύγχρονα δεδομένα, καθώς στην παρούσα φάση εμφανίζουν ανομοιογένεια ως προς τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας τους, με αρκετά ζητήματα να επαφίενται στην πολιτική κάθε μονάδας και αναπόφευκτα να επιτρέπουν περιθώρια διαφοροποιημένης, αν όχι διαισθητικής, αντιμετώπισης του ζητούμενου της προστασίας του δικαιώματος όλων των φιλοξενούμενων παιδιών στις ΜοΠΠ, με και χωρίς αναπηρία, να διαβιούν στις μονάδες και στην κοινωνία με αξιοπρέπεια, ίσες ευκαιρίες και ίσες επιλογές».

Ο κ. Γιώργος Παπαδάκης υποστήριξε ότι το Πανελλήνιο ΔΙΚΤΥΟ Φορέων Παροχών Υπηρεσιών στα Άτομα με Αναπηρία μετέχει ενεργά με εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη των φορέων του στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την Αποϊδρυματοποίηση. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: « Στηρίζουμε το πρόγραμμα στον σχεδιασμό της στρατηγικής και της υλοποίησής του ακολουθώντας τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία βασιζόμενο και στις καλές πρακτικές του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού ΔΙΚΤΥΟΥ EASPD που εκπροσωπεί στην Ελλάδα».

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατέστησε σαφές ότι το περιεχόμενο της απόφασης είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαβούλευσης και συμμορφώνεται με τα πιο σύγχρονα πλαίσια παιδικής προστασίας του αναπτυγμένου κόσμου και στο οποίο το Υπουργείο κατέληξε μετά από ενδελεχείς διαβουλεύσεις με τον Συνήγορο του Πολίτη, την Unicef, τις Περιφέρειες, τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος και βέβαια με τους ίδιους τους φορείς παιδικής προστασίας. 

Λίγο πριν το τέλος της συνάντησης, η κ. Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Θα ήθελα να επαναλάβω πως δεν θέλουμε να κλείσουμε κανέναν φορέα παιδικής προστασίας, όμως κανένας δεν θα μείνει χωρίς κανόνες. Ζητούμε από αυτούς να παρέχουν την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε παιδιά που στερήθηκαν τους γονείς τους, διαθέτοντας το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, να διαθέτουν χώρους που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών και τα φιλοξενούμενα παιδιά σε κάθε δομή να μην είναι πάνω από 20. Ζητούμε οι φορείς να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις αυτές προϋποθέσεις και τους δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο (1 έτος) να το κάνουν. Τους διαβεβαιώνουμε επίσης ότι θα στηρίξουμε με κάθε μέσο, κάθε ειλικρινή προσπάθειά τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Τους θέλουμε και τους έχουμε μαζί μας στην προσπάθειά μας κάθε παιδί να έχει αυτό που του αξίζει, φροντίδα και αγάπη μέσα σε μία κατάλληλη οικογένεια. Η προστασία κάθε παιδιού είναι ευθύνη όλων μας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ