Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι ημέρα γιορτής του Έθνους μας, της ιστορίας και της ταυτότητάς μας. Ο Ελληνισμός επιβιώνει εδώ και χιλιάδες χρόνια πάρα το μικρό του μέγεθος και πληθυσμό, στηριζόμενο στην τεράστια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά του.
Γιορτάζουμε ταυτόχρονα σήμερα και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε με την Επανάσταση του Ελληνικού Έθνους, υποδηλώνοντας ότι το χαρμόσυνο μήνυμα για τη σωτηρία του ανθρώπου εξομοιώνεται με τη λύτρωση του Έθνους από τη μακρόχρονη σκλαβιά.
Ο Ελληνισμός είναι ιδέα και είναι χαραγμένος στις ψυχές μας, αφού 400 χρόνια σκλαβιάς, δεν ήταν αρκετά για να σβήσουν τις ρίζες, τη γλώσσα και τη θρησκεία μας. Άλλωστε, οι πραγματικές αλυσίδες βρίσκονται στο νου και τις ψυχές μας.
Ο Αγώνας έναντι του οθωμανικού ζυγού το 1821, αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας, καθώς οδήγησε στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Με τις θυσίες των προπατόρων μας, το Ελληνικό Έθνος κατόρθωσε για πρώτη φορά να αποκτήσει κρατική υπόσταση και ταυτότητα.
Το ιστορικό παρελθόν του Ελληνισμού, αλλά και του Κυπριακού Ελληνισμού, έχει αποδείξει, ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται και ότι η υλοποίηση οραμάτων και η επίτευξη στόχων, απαιτούν επιμονή, αφοσίωση, σκληρή δουλειά και θυσίες.
Ας ενδοσκοπήσουμε λοιπόν εαυτόν. Εμείς, οι οποίοι είμαστε συνεπαρμένοι από την καθημερινότητα. Η ανάληψη των ιστορικών ευθυνών είναι το δικό μας χρέος απέναντι στους προκατόχους μας, στο Έθνος, την ιστορία, αλλά και απέναντι στις επερχόμενες γενιές.
«Μια φυλή ζει μέσα μας», όπως έγραψε και ο ποιητής του Έθνους μας Κωστής Παλαμάς και είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι σε όλους αυτούς που θυσίασαν τις ζωές τους για την ελευθερία. Διότι, το να υμνούμε την Επανάσταση δεν αρκεί. Πρέπει να παραδειγματιζόμαστε και να προσαρμόζουμε τις θυσίες στις πραγματικότητες της εποχής που βιώνουμε.
Η μεθοδική προετοιμασία από τη Φιλική Εταιρεία, οι Κλέφτες και οι Αρματολοί, η θέληση και η αγωνιστικότητα του λαού έφεραν το ποθούµενο και όλα αυτά αναδεικνύουν τον σχεδιασμό και τη θέληση της φυλής μας. Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για το σήμερα και την έμπρακτη ανάληψη ευθυνών.
Όλοι οι Έλληνες, είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την πνευματική και πολιτική παράδοση στην οποία στηρίχθηκε η επανάσταση του 21΄, που δεν εξετάζεται μόνο ως στρατιωτικό γεγονός πανευρωπαϊκής ακτινοβολίας αλλά και ως πνευματικός αγώνας ενός λαού που πιστεύει στην αξία της ιδέας και υπηρετεί σε όλες τις εποχές, τις ακατάλυτες αρχές της ελευθερίας και της αρετής.
Ο αγώνας ήταν καθολικός. Δεν ήταν έργο των ολίγων, μιας τάξης ή μιας κοινωνικής ομάδας. Ήταν έργο όλων των Ελλήνων και όλων των περιοχών, πλουσίων και φτωχών, μορφωμένων και αγγραμμάτων. Ήταν αγώνας υπέρ βωμών και εστιών «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία». Ήταν αγώνας για το «ποθούµενο».
Στις προκλήσεις του σήμερα, λοιπόν, πορευόμαστε µε όραμα και στόχους και προσπαθούμε να αγωνιστούμε, µε πίστη και αρετή, για την πραγμάτωσή τους. Εμπνεόμαστε από τα ιδανικά του 21΄ και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, για να μπορέσουμε πάλι, να ξαναλάμψει το ελληνικό φως και να κερδίσουμε τον σεβασμό που µας αξίζει.
Λουκάς Φουρλάς
Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ