Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Γιούνκερ

Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Γιούνκερ

του Λουκά Φουρλά

(Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ)

Είμαι εξ αυτών που αρθρογραφώ και λέω αυτά που πιστεύω, μόνο όταν υπάρχει λόγος.

Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, στη συνάδελφο Έφη Κουτσοκώστα, ένιωσα την απόλυτη ανάγκη να μοιραστώ τις σκέψεις μου και να υποδείξω κάποια σημαντικά πράγματα.

Να υποδείξω και να θυμίσω, ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει ένα άλυτο περιφερειακό πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αναμφισβήτητα, η επίλυσή του αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο αγώνας για κατοχύρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του κυπριακού λαού στο σύνολό του και για αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, αλλά και των εποίκων, συνεχίζεται.

Σκοπός μας, η συνεχής ανάδειξη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, της κραυγαλέας παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, του Κοινοτικού Κεκτημένου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρέπει να δημιουργηθεί πολιτική πίεση στην Άγκυρα, αξιοποιώντας τη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Φαίνεται ότι ο κ. Γιούνκερ, δεν το έλαβε αυτό υπόψη. 

Επιβάλλεται να γνωρίζει ότι η πολυπόθητη λύση θα πρέπει να εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και του καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να είναι λειτουργική και βιώσιμη. Ξεχνά όλα όσα πρεσβεύει η Ένωση των 27, προκειμένου να κρατήσει πολιτική ίσων αποστάσεων και ίσου διαμοιρασμού ευθυνών. Προκειμένου να μη στεναχωρήσει τον φίλο του Ερντογάν, όπως ο ίδιος τον αποκαλεί στη συνέντευξή του με τη συνάδελφο Έφη.

Κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ότι εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, αναλωνόμαστε σε έναν ατέρμονο πολιτικό αγώνα, που δυστυχώς μέχρι τώρα μόνο σε αδιέξοδα μας οδήγησε. Γιατί; Γιατί έχουμε απέναντί μας μία αδιάλλακτη, σκληρή και αλαζονική Τουρκία, η οποία δεν προσπαθεί καν να αποκρύψει τις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις της, με αποτέλεσμα το έργο της ελληνοκυπριακής πλευράς να καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο.

Νιώθω αποτροπιασμό όταν ακούω ότι φταίνε και οι δυο πλευρές για τη μη εξεύρεση λύσης. Ναι, κ. Γιούνκερ, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών, όπου θα έχουμε μόνο διασφάλιση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους και όπου θα έχουμε συνέχιση της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην πατρίδα μας. Όπου θα κερδίσει μόνο η Τουρκία και θα χάσει ο λαός της Κύπρου.

Δεν συμφωνούμε στον τελικό στόχο της Τουρκίας, που είναι ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου. Λέμε όχι στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης του νησιού μας, αλλά και όχι στην επέκταση της κυριαρχίας της Τουρκίας και στις ελεύθερες περιοχές, με πρόσβαση και στις αποφάσεις της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε επίλυση, αλλά διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντικατάσταση από καθεστώς υποτελές στην Τουρκία. Τι άλλο έμεινε να πράξει η χώρα αυτή σε βάρος μας για να αντιληφθεί ότι δεν φταίμε από κοινού; Πραγματικά διερωτώμαι.

Το Κυπριακό δεν λύνεται, με απόλυτη ευθύνη της Τουρκίας. Μία κακή λύση θα εκμηδενίσει τα πάντα και θα γκρεμίσει κάθε θεμέλιο του κράτους και της πολιτείας μας. Για αυτό, στόχος μας είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας και της ειρήνης και η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας. Η Κύπρος έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια για την αλλαγή που πρέπει να επιφέρουμε για μια Ευρώπη που θα είναι πιο κοντά στους πολίτες της και θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες τους.

Η συμφωνημένη λύση του κυπριακού και οι παράμετροι της είναι εκεί. Κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει διότι προσφέρει κακή υπηρεσία.  Αυτό που απομένει είναι να δουλέψουμε σε αυτή τη συμφωνημένη λύση καθιστώντας την λειτουργική ώστε να μπορεί να αντέξει στον χρόνο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ