Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, κατά τις οποίες δεν ανακοινώθηκε η απελευθέρωση των μη απαραίτητων ταξιδίων στις 17 Μαΐου, όπως αναμενόταν.
Να θυμίσουμε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, δεν απέκλεισε την επανεκκίνηση των ταξιδίων για φέτος το καλοκαίρι, τόνισε ωστόσο ότι μπορεί να μεταφερθεί λίγο αργότερα από την 17η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση βέβαια διαβεβαίωσε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους. Παράλληλα έκανε και ειδική αναφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο χαρακτήρισε χρήσιμο παραδεχόμενος βέβαια η εφαρμογή τους εγείρει και ζητήματα ηθικής.
Η απελευθέρωση των ταξιδίων βέβαια δεν είναι η μόνη απόφαση που αναμένουν οι τουριστικοί φορείς της Ελλάδας, οι οποίοι ποντάρουν στην βρετανική αγορά για την φετινή σεζόν. Εξίσου σημαντική είναι και η λίστα στην οποία θα ενταχθεί η χώρα μας κατά την απελευθέρωση των ταξιδιών για τους βρετανούς τουρίστες. Να σημειωθεί ότι η επανεκκίνηση των ταξιδιών θα εφαρμοστεί με αυστηρά μέτρα ενώ θα υπάρξουν συγκεκριμένες χώρες στις οποίες θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν οι Βρετανοί με ένα απλό τεστ. «Δεν θέλουμε να εισαγάγουμε ξανά τον ιό στη χώρα» τόνισε ο κ. Τζόνσον.
Οι ελπίδες των τουριστικών φορέων της χώρας μας εδράζονται αφενός στην περσινή καλή πορεία των αφίξεων από την Βρετανία – τηρουμένων φυσικά των αναλογιών της πανδημίας – κι αφετέρου στην προτίμηση που εκφράζουν οι Βρετανοί τουρίστες να κάνουν και φέτος διακοπές στην Ελλάδα.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι Βρετανοί ήταν το 2019 εκείνοι που αύξησαν περισσότερο από κάθε άλλον τις δαπάνες τους για διακοπές σε ελληνικά νησιά και άλλα μέρη της χώρας. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στις 3.499 χιλ. ταξιδιώτες με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ.
Η χώρα μας μάλιστα παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεών τους και για φέτος. Πρόσφατο άρθρο των Financial Times, ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία, αναμένεται να «κονταροχτυπηθούν» για να κερδίσουν τους Βρετανούς τουρίστες. Προσέθετε μάλιστα ότι το μερίδιο των κρατήσεων για την Ελλάδα αυξήθηκε 4 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 8,6%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 160 χωρών που ελήφθησαν υπόψη στην ανάλυση των FT.
Το ενδιαφέρον επιβεβαίωσε και ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους, Jet2, τονίζοντας ότι οι κρατήσεις των Βρετανών για Ελλάδα άρχισαν να αυξάνουν από όταν ανακοινώθηκε ότι στη χώρα μας θα είναι ευπρόσδεκτοι επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αντισώματα ή έχουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW και η British Airways εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει κάποια από τα μεγαλύτερά της αεροπλάνα σε δρομολόγια προς την Ελλάδα, αν η ζήτηση συνεχιστεί. Αντίστοιχα και η πλατφόρμα αεροπορικών κρατήσεων Skyscanner, αναδεικνύει την Ελλάδα ως το νέο «place to be» για τους Βρετανούς με τις κρατήσεις να επικεντρώνονται προς το παρόν στον Αύγουστο.
Νίκη Παπάζογλου