don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Με το βλέμμα σε MSCI, “ώρα μηδέν” για Μακρόν, τι (μας) ετοιμάζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και η τριπλή παγίδα για την ελληνική οικονομία

*Kαι η καταστροφή συνεχίζεται-κάθε χρόνο πλέον, μακάβρια…παράδοση- δραματική η χθεσινή ημέρα για τον Βαρνάβα. Ξανά, για πολλοστή φορά. Αντί προλόγου. 

*Τίτλοι τέλους και σε αυτή την Ολυμπιάδα, για πολλούς η πιο αμφιλεγόμενη εδώ και πολλές. Από σήμερα κιόλας, τα “κεφάλια μέσα” κατ’ αρχήν στο Παρίσι, καθώς το πολιτικό/οικονομικό κενό παραμένει ενεργό. Η άτυπη περίοδος χάριτος των vulture funds προς τον Εμανουέλ Μακρόν έληξε. Η κλεψύδρα έχει γυρίσει αντίστροφα, ο χρόνος μετρά ήδη. Για να μην έχει την…τύχη της Λιζ Τρας και για να μην καταντήσει το χρέος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη ο βολικός σάκος του μποξ…

*Παίρνει κεφάλι η υποψήφια των Δημοκρατικών έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στην εμπιστοσύνη των πολιτών για θέματα οικονομίας, στη σχετική έρευνα των Financial Times. Επί αυτών των θεμάτων παρακολουθώ τον Δημήτρη Απόκη, στο τελευταίο τεύχος της “Ακτής Μιαούλη”, θέμα του με τον εύγλωττο τίτλο ο Τραμπ, ο Βανς και ο μύθος του απομονωτισμού. 

*Ένα-ένα, κατ’ αρχήν για το τι (μας) ετοιμάζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Βασίλης Γούλας για τον “Ανοιχτό παγκόσμιο πόλεμο των επιτοκίων και το ραντεβού της 22ας Αυγούστου στο Τζάκσον Χόουλ. Πλέον οι traders στρέφονται προς την Fed, την ανακοίνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, με ορίζοντα την συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, τέλη Αυγούστου. Εκεί ο Τζερόμ Πάουελ- σχεδόν 3 μήνες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ (σ.σ 5 Νοεμβρίου) θα ανοίξει ( ; ) τα χαρτιά του, θα φανεί εάν ακολουθήσει πολιτική μειώσεων επιθετικότερη των 25 μ.β με πρώτη την συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο (17-18/9). Συν τω χρόνω στο διάστημα 1-8ης Αυγούστου καταγράφηκε σημαντική μετακίνηση κεφαλαίων προς μετοχές των S&P Small Cap 600 και S&P MidCap 400, μικρότερων κατηγοριών (αποτίμησης) όπου σε ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να μεταφερθεί μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού για την Wall Street. 

*Στις 20,37 μονάδες ο CBOE/Volatility Index μετά από φρενήρη ακραία διακύμανση- ξεπερνώντας ακόμη και τις 60 μονάδες- καθώς οι ανησυχίες περιορίστηκαν και αφού είχε εξαερωθεί “αξία” σχεδόν στο 18% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Η “τρύπα” που προκλήθηκε εξ’ αιτίας της ανατίμησης του γεν συνδυαστικά με την αύξηση των επιτοκίων από την BoJ καλύφθηκε, προσώρας, μέχρι την επόμενη φορά. 

*Συγκριτικά σε καλύτερη θέση η ελληνική οικονομία- καθώς είναι έξω από το στόχαστρο των “γυπών”- όμως: Σε 3πλή παγίδα η ελληνική οικονομία. Το “καμπανάκι” του ΙΟΒΕ, το alert των εξαγωγών και ο πληθωρισμός “θηρίο”. Σε μία περίοδο που ο δείκτης οικονομικού κλίματος διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητος τόσο στην Ε.Ε όσο στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται τον Ιούλιο, με τον δείκτη να υποχωρεί στις 106,8 από τις 110,5 μονάδες (τον Ιούνιο), στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 5 μηνών.  Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών η υποχώρηση προέρχεται κυρίως από τρεις επιχειρηματικούς τομείς: Βιομηχανία, Κατασκευές και Υπηρεσίες. Παράλληλα φθίνει και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας χαρακτηρίζει ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη τη μείωση των εξαγωγών αγαθών, παρά το γεγονός ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας διευρύνθηκε, αν και επιδεινώθηκε περαιτέρω το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Μάλιστα, τα στοιχεία που φέρνει το ΙΟΒΕ δείχνουν ότι η εγχώρια προστιθέμενη αξία των εξαγωγών της χώρας μας είναι χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφαινόμενη αυτή εξάντληση της δυναμικής έχει επιφέρει εκ νέου στο επίκεντρο τη συζήτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μείγματος της ελληνικής οικονομίας και δη στις βασικές συνιστώσες του μείγματος αυτού, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

*Διψήφια αύξηση για το εμπορικό έλλειμμα στο 6μηνο, νέα πτώση εξαγωγών. Άγγιξε το επίπεδο των 17 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα, με αύξηση 10,5%, με τις εξαγωγές να εμφανίζουν υποχώρηση 3,2%, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 1,9%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε 10,5%, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 3,2%, με τις εισαγωγές να έχουν αύξηση 1,9%. Φυσικό αέριο με αύξηση 23,4%, ασφάλιστρα υγείας με 14% και ελαιόλαδο με…56,7% είναι οι μεγαλύτερες αυξήσεις/επιβαρύνσεις τον Ιούλιο σε ζωτικούς τομείς. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτό το 2,7% είναι εντελώς στρεβλό-ουδόλως αποτυπώνεται η πραγματικότητα- καθώς ο δείκτης ακόμη και όταν μειώνεται δεν “παρακολουθεί” τον δομικό πληθωρισμό που οι πολίτες-στην πλειονότητα τους- αισθάνονται στην τσέπη τους καθημερινά. Πρακτικά ο πληθωρισμός έτσι όπως μετράται εμφανίζει “μαγική” εικόνα της δυσθεώρητης ακρίβειας, άλλωστε πρωτο-δεύτερο θέμα/πρόβλημα των πολιτών σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις.

*“Θεριό” ανήμερο ο πληθωρισμός που εν όψει του παραδοσιακά δύσκολου- για τα νοικοκυριά- Σεπτεμβρίου δεν αναμένεται να τιθασευτεί. Ενδεικτική η περίπτωση των ασφαλίστρων υγείας, το συν 14% τον Ιούλιο σε έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο αποδίδεται, εν πολλοίς, στην καταλυτική παρουσία των funds στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Γνωστό πως το CVC Capital μέσω της θυγατρικής Hellenic HealthCare Group αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκουν έξι από τα πιο σημαντικά ιδιωτικά νοσοκομεία και συγκεκριμένα τα: Metropolitan Hospital, Metropolitan General, Υγεία, Μητέρα, Λητώ και Creta Interclinic.

*Μια χαρά τα έγραφε χθες ο Αντώνης Καρακούσης (Βήμα της Κυριακής) για τις ΜμΕπιχειρήσεις που είναι χωρίς στήριξη από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τον “γερόλυκο” Αντώνη οι ΜμΕ απασχολούν το 84,6% του εργατικού δυναμικού, συνεισφέρουν το 67% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, ο αριθμός τους φθάνει τις 780.600 ( ! ) αποτελούν την “ραχοκοκαλιά” της πραγματικής οικονομίας-κοινωνίας. Και όμως παραμένουν not bankable- όπως ανερυθρίαστα είχε πει ο ex EET Βασίλης Ράπανος, όχι πως ο νυν Γκίκας Χαρδούβελλης, αλλά αυτά είναι μία άλλη συζήτηση, πολύ μεγάλη συζήτηση. Γνωριζόμαστε… 

*Για να δούμε, σήμερα το βράδυ οι ανακοινώσεις του οίκου MSCI Greece Standard, θα συμπεριληφθεί στους-ήδη- 10 ο ΤΙΤΑΝ; 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask