Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε συγκρατημένη αισιοδοξία παρακολουθεί ο ΣΕΤΕ την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς 

Με συγκρατημένη αισιοδοξία παρακολουθεί ο ΣΕΤΕ την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς 

Mε συγκρατημένη αισιοδοξία παρακολουθεί ο ΣΕΤΕ την εξέλιξη της εφετινής τουριστικής χρονιάς, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Παράσχης από το βήμα της κλειστής γενικής συνέλευσης τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι μια χρονιά που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των αφίξεων και των εσόδων για τον τουρισμό μας. 

Εξειδικεύοντας πάντα με πυξίδα τα στοιχεία του πενταμήνου του 2024, οι αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2023 παρουσιάζουν αύξηση +12,4% στο πεντάμηνο (ΔΑΑ +16,4% και Περιφερειακά+9,5%).Ο προγραμματισμός θέσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά +8,2% για το σύνολο του έτους, ο οδικός τουρισμός εμφανίζει αύξηση το πρώτο πεντάμηνο κατά +11% περίπου, ενώ η ΜΚΔ στο Α’ τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 3%. Στο μεταξύ και η αναπτυξιακή δυναμική του ισχυρού brand Ελλάδα που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα, παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις γειτονικές αγορές, την μειούμενη ένταση του λεγόμενου revanche travel μετά την πανδημία, αλλά και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις στην περιοχή μας με κυρίαρχες τις συρράξεις σε Ουκρανία και Γάζα, τις φυσικές καταστροφές που μας έπληξαν, τις συνεχιζόμενες πιέσεις στα εισοδήματα από τον επίμονο πληθωρισμό αλλά και την ευρύτερη κοινωνική προβληματική που ανέδειξαν οι Ευρωπαϊκές εκλογές, όπως εξήγησε ο κ. Παράσχης.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι τα εν λόγω θετικά μηνύματα αυτά δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τόσο τους εκπροσώπους του κλάδου όσο και την πολιτεία στην παγίδα ότι η επιτυχία είναι διασφαλισμένη και δεδομένη υπενθυμίζοντας τις πέντε κεντρικές προτεραιότητες με ορίζοντα το 2030 που χρήζουν λύσεων μέσα από τη συνεργασία με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού και των άλλων παραγωγικών τάξεων και αναφέρθηκε στα εξής:

   Στις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα

   Στο ζήτημα των υποδομών

   Στην διαχείριση των προορισμών

   Στην αγορά εργασίας

   Στην βιωσιμότητα

Στο σκέλος των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας σημείωσε ότι οι τουριστικές επενδύσεις ύψους 5,1 δισ. ευρώ το 2023 ήταν σχεδόν διπλάσιες από το 2019 συμβάλλοντας ουσιαστικά στην μείωση του κρίσιμου επενδυτικού κενού. Η συνέχιση της θετικής τάσης αυτής θα εξαρτηθεί όμως από μια σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επενδύσεων εξήγησε και ζήτησε περεταίρω διευκρινίσει και ρυθμίσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και λύση στη χρονίζουσα εκκρεμότητα του χωροταξικού ζητήματος, όπως είπε.

Εστιάζοντας στο ζήτημα των υποδομών υπογράμμισε ο κ. Παράσχης ότι είναι σαφές ότι οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της αύξησης των ροών προς το 2030. Όπως εξήγησε, έχει ήδη γίνει μια σημαντική προεργασία από τον ΣΕΤΕ και το Ινστιτούτο σε επίπεδο χαρτογράφησης και καταγραφής προτάσεων – που εξειδικεύονται για κάθε περιφέρεια της χώρας – εκ των οποίων το 50% αναφέρεται σε δημόσιες υποδομές που αφορούν άμεσα τον τουρισμό, ενώ άλλο ένα 20% αναφέρεται σε υποδομές ευρύτερης ωφέλειας.

Για την διαχείριση των προορισμών ζήτησε βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των DMΟ’s ή οποία χρήζει αλλαγής μοντέλου προκειμένου να περιλαμβάνει την ουσιαστική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των τοπικών κοινωνιών. Για την αγορά εργασίας επεσήμανε ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην αύξηση των θέσεων εργασίας, του χρόνου απασχόλησης αλλά και τελικά στο καθαρό εισόδημα των εργαζομένων. 

Πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ για τη μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων στην αειφορία.

Τέλος σε ό,τι αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού ο κ. Παράσχης ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία, για τη μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων στην αειφορία. Αυτή φέρει την ονομασία ΜΕΤRΟΝ Sustainable Tourism by SETE και σκοπός είναι δέσμευση και η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία. Όπως είπε ο ΣΕΤΕ δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης, ελέγχου, εκπαίδευσης, συμμόρφωσης, αυτοδέσμευσης και στοχοθέτησης, επαναξιολόγησης, και πιστοποίησης των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 ξεκινάει σε πιλοτική εφαρμογή η μέτρηση πέντε (5) βασικών δεικτών στις επιχειρήσεις: Κατανάλωση Ενέργειας, Κατανάλωση Νερού, Παραγωγή και Διαχείριση Αποβλήτων, Εργασιακά Θέματα, Κοινωνικό Αποτύπωμα στους εξής κλάδους: Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, Εναέριες Μεταφορές, Θαλάσσιες Μεταφορές, Χερσαίες Μεταφορές, Τουριστικά Γραφεία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ