Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε ρευστότητα 50 εκατ. ευρώ, η Ideal Holdings ετοιμάζει νέες εξαγορές

Με ρευστότητα 50 εκατ. ευρώ, η Ideal Holdings ετοιμάζει νέες εξαγορές

«Δημιουργούμε χώρο για νέες εξαγορές. Προχωράμε σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της μητρικής εταιρείας με καλύτερους όρους, ενώ θα μείνουν και πάνω από 25 εκατ. ευρώ για νέες εξαγορές. Αν προσθέσουμε και τα νούμερα των θυγατρικών θα έχουμε πάνω από 50 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις». Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ideal Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, εξηγώντας τη στρατηγική του ομίλου και τις επόμενες κινήσεις, μετά και την έκδοση του μεγάλου ομολογιακού δανείου των 100 εκατ. ευρώ.

Σήμερα θα ανακοινωθεί το εύρος της απόδοσης του ομολογιακού δανείου, ενώ η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11-13 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για κοινό ομολογιακό δάνειο, διάρκειας πέντε ετών, ενώ τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού μέχρι το ποσό των 74,8 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στην χρηματοδότηση εξαγορών την επόμενη διετία. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στο ομόλογο έχει δείξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Όπως επισήμανε ο ίδιος, στόχος είναι η δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης 50 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για εξαγορές εταιρειών, αν και εφόσον βρεθούν οι κατάλληλες που θα «κουμπώνουν» με τις υπάρχουσες αξίες του ομίλου και θα δημιουργούν υπεραξία. «Η επενδυτική μας στρατηγική είναι πάρα πολύ απλή. Επενδύουμε σε καλές εταιρείες με καλή διοίκηση που μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη και μεγάλωμα».

Τρεις κύριοι κλάδοι δραστηριοποίησης

Πλέον, κάτω από την ομπρέλα της Ideal Holdings βρίσκονται οι εταιρείες Byte Computer (πληροφορική), Adacom (κυβερνοασφάλεια), Astir Vitogiannis και Coleus (βιομηχανία μεταλλικών πωμάτων) και Attica Πολυκαταστήματα (λιανικό εμπόριο). Πρόκειται για έναν όμιλο που το 2023 θα παρουσιάσει ενοποιημένα έσοδα 385 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων πλέον των 40 εκατ. ευρώ.

Ο βιομηχανικός τομέας είναι μέσω των εταιρειών Astir Vitogiannis, με έδρα τον Πειραιά και Coleus Packaging με έδρα τη Νότιο Αφρική. Η Astir κατασκευάζει μεταλλικά πώματα με το 94% της παραγωγής της να αφορά εξαγωγές με βασικούς πελάτες πολυεθνικές ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών. Η Astir συμμετέχει με 75% στην Coleus Packaging η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός μεταλλικών πωμάτων στην Αφρική.

«Το βιομηχανικό μας κομμάτι είναι πλέον μια πολυεθνική εταιρεία με παραγωγή σε δύο χώρες με δύο εργοστάσια που απασχολούν συνολικά πάνω από 250 άτομα προσωπικό. Τα 70 βρίσκονται στην Ελλάδα και τα 180 στη Νότια Αφρική». Μάλιστα, όπως τόνισε, μόνο το 4% των εσόδων από τα καπάκια έρχονται από την Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 96% έρχεται από εξαγωγές σε 70 χώρες.

Ο ίδιος τόνισε πως φέτος θα έσοδα σε αυτή τη βιομηχανία θα είναι λίγο χαμηλότερα από πέρσι, λόγω της διαφοράς τιμής του χάλυβα, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τα EBITDA θα είναι υψηλότερα.

Στον κλάδο της πληροφορικής η Ideal έχει τις Byte Compouter και ADACOM. H Byte είναι από τις πλέον ιστορικές και εξειδικευμένες εταιρείες πληροφορικής στη χώρα μας, με σημαντικά ψηφιακά έργα που αφορούν στο κομμάτι των ψηφιακών υπογραφών και των ηλεκτρονικών συμβάσεων, ενώ η ADACOM δραστηριοποιείται στην κυβερνοασφάλεια. Πέρσι οι δύο εταιρείες είχαν πωλήσεις 83 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για φέτος είναι ότι μπορεί να ξεπεραστούν ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 8,9 εκατ. ευρώ ενώ φέτος εκτιμώνται μεταξύ 10 και 12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος τομέας έχει μηδενικό δανεισμό και ταμείο περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο όμιλος Ideal Holdings έχει ισχυρή συμμετοχή στον χώρο του λιανικού εμπορίου, μετά την προ μηνών μεγάλη εξαγορά της Attica Πολυκαταστήματα. Η εταιρεία μισθώνει περίπου 69 χιλ. τετραγωνικά μέτρα εκ των οποίων τα 55.400 τ.μ. στην Αθήνα και 13.600 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη.

Η εταιρεία το 2022 είχε κύκλο εργασιών 190 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένονται έσοδα 200-210 εκατ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ήταν 19,7 εκατ. ευρώ πέρυσι και φέτος εκτιμάται στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του 2023 εκτιμούνται στα 15-16 εκατ. ευρώ, ενώ όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου η εταιρεία θα κλείσει τη χρονιά με καθαρό ταμείο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ