Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε «προίκα» την αναβάθμιση πήγε στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός και οι 36...

Με «προίκα» την αναβάθμιση πήγε στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός και οι 36 εισηγμένες

Στο καλύτερο timing της τελευταίας 15ετίας λαμβάνει χώρα το road show που διοργανώνει σήμερα και αύριο η Morgan Stanley και η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, όπου το παρών δίνουν 36 εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες καθώς και η Τράπεζα Κύπρου, ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα παρευρίσκεται ήδη και ο πρωθυπουργός που θα συμμετάσχει ενεργά, μιλώντας στους μεγάλους ξένους επενδυτές. Αυτές οι εισηγμένες θα παρουσιαστούν σε περίπου 200 διαχειριστές που εκπροσωπούν 100 από τα ισχυρότερα funds της παγκόσμιας αγοράς, που διαχειρίζονται περίπου 30 τρισ. δολάρια.

Η ελληνική οικονομία έχει βγει πλέον από την κατηγορία junk μετά από 13 χρόνια έχοντας κερδίσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι οι πιο δυναμικοί στην Ε.Ε., τα αποτελέσματα των εισηγμένων είναι εξαιρετικά, οι τράπεζες έχουν «καθαρίσει» με τα κόκκινα δάνεια και επιστρέφουν εμφατικά, ο τουρισμός κλείνει με έσοδα – ρεκόρ, ενώ υπάρχει και πολιτική σταθερότητα με κυβέρνηση που διατηρεί φιλοεπενδυτικό προφίλ, παραμένοντας αδιαπραγμάτευτα στη ρότα της Ευρώπης.

Επίσης, υπάρχει η τεράστια επιτυχία από την επένδυση της UniCredit στην Alpha Bank αλλά και από το άκρως επιτυχημένο placement της Εθνικής που στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις έχει διακινήσει συναλλαγές 1,53 δισ. ευρώ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου για καμιά μετοχή. Πλέον η περίπτωση της ΕΤΕ αποτελεί case study για όλο το οικοσύστημα της αγοράς, καθώς αναβάθμισε με τη μία προσδοκίες και απαιτήσεις.

Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό πως σημαντική θέση στη μετοχή έχει αποκτήσει πλέον το Capital Group, με ποσοστό 5,06%. Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 2,6 τρισ. δολ. Τα επενδυτικά «σπίτια» που μπήκαν στο placement της Εθνικής διαχειρίζονται πολλά τρισ. ευρώ και δολάρια, οπότε σε μια αγορά με συνολική κεφαλαιοποίηση 86,3 δισ. ευρώ και μόλις 19 εταιρείες με αποτίμηση πάνω από το 1 δισ. ευρώ, μπορούν όχι απλώς να κάνουν τη διαφορά, αλλά να οδηγήσουν σε αλλαγή πίστας.

Και φυσικά, πλην του Capital Group, μετοχές της Εθνικής απέκτησαν και άλλα κορυφαία παγκοσμίως θεσμικά χαρτοφυλάκια από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία όπως Blackrock, Fidelity, Capital, Norges, Allianz, Wellington, GIC, Romero, IRWS και πολλοί άλλοι εξαιρετικής ποιότητας θεσμικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το fund GIC, sovereign wealth fund της Σιγκαπούρης, με υπό διαχείριση κεφάλαια 770 δισ. δολαρίων θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιοτικά επενδυτές στον κόσμο και φημίζεται για τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια βάσει των οποίων υλοποιεί τις επενδύσεις του σε όλο το κόσμο.

Τα πάνελ

Το διήμερο Greek Investment Conference στο Λονδίνο θα φιλοξενήσει και δυνατά «πάνελ» όπως:

«Energy Transition in Greece» – Συμμετέχουν: Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόεδρος της Mytilineos, Πέτρος Τζενετάκης αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος της Motor Oil, Κωνσταντίνος Μαύρος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ο Αλέξανδρος Εξάρχου αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat.

«Private Investing in Greece» – Συμμετέχουν: Στέλιος Ελία Managing Director BC Partners, Σπύρος Σπυρόπουλος Senior Advisor Oaktree, Ana Plecas Country Head of SE Europe & Africa Macquarie Asset Management, Στέλιος Θεοδοσίου Managing Director, H.I.G. Realty.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν

Το παρόν στο Λονδίνο δίνουν οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Aegean Airlines, Alpha Banhk, EXAE, ΕΥΔΑΠ, AustriaCard Holdings, Autohellas, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy Holdings, Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Helleniq Energy, Ideal Holdings, Intrakat, Intralot, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Noval Property, Optima Bank, Πειραιώς Financial, ΟΛΠ, Prodea Investments, Profile Software, ΔΕΗ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Viohalco.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ