Τα επίπεδα τιμών στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, η μεγάλη συνεισφορά των ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό μίγμα αλλά και ο καλός καιρός ήταν οι βασικές αιτίες για την αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα. Έτσι στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέση τιμή διαμορφώθηκε για σήμερα στα 171,9 ευρώ/MWh, κατά 10,1% χαμηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες μέρες, στις 22 Δεκεμβρίου η τιμή είχε φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh.
Αναλυτικά η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα έφτασε στο 39%, την ίδια ώρα που το φυσικό αέριο έφτασε μόλις στο 26,9%. Στο 8,7% είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων, ενώ στο 11,8% είναι η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών και στο 8,9%των εισαγωγών.
Στην Ευρώπη,επίσης, οι τιμές αποκλιμακώθηκαν σημαντικά, με την Ισπανία να έχει τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη, στα 96,08 ευρώ/MWh. Στη Γαλλία, που για μέρες κατέγραφε μεγάλα ρεκόρ η τιμή για σήμερα είναι στα 161,08 ευρώ/MWh καταγράφοντας μείωση 13,1%. Στη γειτονική Βουλγαρία η τιμή ήταν στα 150,12/ MWh, στη Σερβία στα 212.54/ MWh με αύξηση 24.2%
Ο ρόλος του φυσικού αερίου
Ανάλογα πτωτικά κινήθηκε η πορεία του Ολλανδικού δείκτη αναφοράς TTF με τις τιμές την προηγούμενη μέρα των Χριστουγέννων να διαμορφώνονται για συμβόλαια Ιανουαρίου στα 108 ευρώ/MWh (-2,235%) και στα 108,9 ευρώ/MWh για τον Φεβρουάριο. Η κίνηση αυτή των τελευταίων ημερών αποδίδεται από αναλυτές στις ισορροπίες που διαμορφώνουν στην αγορά οι ΗΠΑ, που ουσιαστικά μέσω των εξαγωγών τους επιχειρούν να λειτουργήσουν ως «αντίβαρο» στη Ρωσία, που μέσω βέβαια των αγωγών είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης της Ευρώπης.
Αναλυτικά μέσα στο 2022 αναμένεται οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναδειχθούν στο μεγαλύτερο εξαγωγέα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στον πλανήτη, πάνω από μεγάλες δυνάμεις όπως το Κατάρ, η Ινδονησία και η Αυστραλία. Με βάση, μάλιστα, την Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια των ΗΠΑ οι εξαγωγές ΥΦΑ προβλέπεται το 2022 να φθάσουν τα 11,5 δισ κυβικά πόδια την ημέρα. Καθώς, δε, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αναμενόμενη ημερήσια παγκόσμια ζήτηση ΥΦΑ θα φτάσει τα 53,3 δισ κυβικά πόδια/ημέρα, το αμερικανικό ΥΦΑ θα αντιπροσωπεύσει το στο 22% της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Παράλληλα η συσσώρευση φορτίων ΥΦΑ στην Ευρώπη λόγω των αυξημένων τιμών, αλλά και η μείωση προς ώρας της ζήτησης στην Ασία έπαιξε ρόλο στην πτώση τιμών στον Ολλανδικό δείκτη αναφοράς για τις τιμές φυσικού αερίου.