Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜεγάλη επιτυχία της Εθνικής, πέτυχε 8,1 φορές υπερκάλυψη

Μεγάλη επιτυχία της Εθνικής, πέτυχε 8,1 φορές υπερκάλυψη

Εξαιρετικά επιτυχημένο και πέρα από κάθε πρόβλεψη ήταν το placement για την πώληση του 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, καθώς όχι μόνο καλύφθηκε σε μόλις είκοσι λεπτά από την έναρξή του την περασμένη Τρίτη, αλλά οι τελικές προσφορές έφτασαν στα 8,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε υπερκάλυψη 8,1 φορές, επίδοση που δεν έχουμε δει τα τελευταία πολλά χρόνια στο ελληνικό χρηματιστήριο, αν και δεν υπήρξε ξανά παρόμοια (ειδικών συνθηκών) διαδικασία για ελληνική τράπεζα.

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία για την Εθνική που πέτυχε πρωτοφανή υπερκάλυψη και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία, δείχνοντας ότι η Τράπεζα, η ελληνική οικονομία αλλά και ο τραπεζικός κλάδος έχει αλλάξει πίστα πλέον στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Στη διεκδίκηση του 22% της Εθνικής Τράπεζας πρόστρεξαν τα πλέον ισχυρά και σημαντικά επενδυτικά διεθνή επενδυτικά σχήματα, που βλέπουν πλέον πολύ πιο ξεκάθαρο τον ορίζοντα τόσο για την ίδια την τράπεζα, όσο και για όλο τον κλάδο αλλά και την ελληνική οικονομία ευρύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, το βιβλίο προσφορών για το 22% της Εθνικής Τράπεζας καλύφθηκε κατά 8,1 φορές, ενώ η τιμή «κλείδωσε» στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή. Η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών και δη των μικροεπενδυτών έφτασε στα 450 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας υπερκάλυψη κατά 1,5 φορές, ξεπερνώντας τα 300 εκατ. ευρώ που ήταν το πλαφόν που είχε βάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των μεγάλων επενδυτικών σχημάτων που έσπευσαν να τοποθετηθούν λιγότερο ή περισσότερο στο placement της Εθνικής συγκαταλέγονται κορυφαίοι διεθνείς επενδυτικοί όμιλοι όπως Capital Group, Blackrock, Wellington, Fidelity, Norgest (Νορβηγία), Lazard, Allianz, GIC (Σιγκαπούρης), Robecco (Ολλανδίας), RWC (HΠΑ). Παράλληλα τοποθετήθηκαν και μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, όπως γνωστοί εφοπλιστές αλλά και επιφανείς επιχειρηματίες αλλά και Family offices.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ