Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜεγάλες εισροές και ισχυρά «πονταρίσματα» στην Alpha Bank

Μεγάλες εισροές και ισχυρά «πονταρίσματα» στην Alpha Bank

Συμπεριφορά leader έχει στον τραπεζικό κλάδο τις τελευταίες ημέρες η Alpha Bank, διακινώντας μακράν τους μεγαλύτερους όγκους και τζίρους, δεσπόζοντας σε όλο το χρηματιστήριο με πολύ εμφατικό τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυροί θεσμικοί του εξωτερικού χτίζουν θέσεις στη μετοχή, με φόντο την επίσπευση του μετασχηματισμού που «τρέχει» η διοίκηση τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν σύντομα.

Το χτίσιμο των θέσεων από τους ισχυρούς θεσμικούς του εξωτερικού έχει καθαρά μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και δεν είναι ευκαιριακή τοποθέτηση λίγων εβδομάδων ή μηνών. Από εκεί και πέρα όμως, γεγονός είναι ότι και εγχώριοι «παίκτες» αλλά και retail έχουν τοποθετηθεί στον τίτλο τις τελευταίες ημέρες της μεγάλης αφύπνισης των τραπεζών, δεδομένου ότι η μετοχή της Alpha Bank είχε μείνει πίσω συγκριτικά με τις Eurobank και Εθνική.

Η Alpha Bank είχε μείνει πίσω συγκριτικά με τις δύο προαναφερθείσες το 2021, καθώς ενισχύθηκε 12,9%, έναντι +54% της Eurobank και +29,7% της Εθνικής.

Έτσι, μόνο στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις στη μετοχή της Alpha Bank έχει διακινηθεί όγκος που ξεπερνά τα 71,6 εκατ. τεμάχια, μέσω τζίρου που ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας διακίνησε πάνω από 27 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο του Χ.Α. είχε συναλλαγές 100,82 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η Alpha Bank είχε πάνω από το ¼ του συνολικού τζίρου της αγοράς.

Μόνο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, Δευτέρας και Τρίτης έχει διακινήσει πάνω από 52 εκατ. ευρώ τζίρου, όταν στο σύνολο του Χ.Α. ο αθροιστικός τζίρος ήταν 218,7 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η Alpha Bank έκανε περίπου το 45%.

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 13,03%, έναντι +11% της Eurobank, +9,11% της Εθνικής και +7,21% της Πειραιώς Financial. Χθες η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 4,24%, τη Δευτέρα έκλεισε στο +5,18%, ενώ την Παρασκευή είχε ενισχυθεί κατά 2,52%.

«Τρέχει» ο μετασχηματισμός και ο καθαρισμός του χαρτοφυλακίου

Όλο το τελευταίο διάστημα το management της Alpha Bank έχει κάνει εντυπωσιακό κρεσέντο κομβικών διευθετήσεων που θα βοηθήσουν τον οργανισμό μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Ολοκληρώθηκαν πολλές συναλλαγές και τιτλοποιήσεις, με πώληση του τομέα καρτών, πώληση θυγατρικής στην Αλβανία και άλλες σημαντικές αλλαγές.

Την προηγούμενη Παρασκευή η τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξασφάλισης του χαρτοφυλακίου NPEs, ύψους 3,41 δισ. ευρώ (Project Cosmos).

Επίσης ανακοίνωσε και την ολοκλήρωση της συνθετικής τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,9 δισ. ευρώ με τους Christofferson, Robb & Company (CRC) ως κύριο επενδυτή, AnaCap Financial (AnaCap) καθώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Πρόκειται για εντυπωσιακό κρεσέντο ανακοινώσεων καθώς ωρίμασε όλη η προεργασία που έγινε τους προηγούμενους μήνες από τα στελέχη διοίκησης. Το 2021 έκλεισε με δείκτη NPEs στο 13%, λίγο καλύτερα του στόχου λόγω της ταχύτερης υλοποίησης του σχεδιασμού, οπότε το 2022 θα είναι απαλλαγμένο από βαρίδια και θα φέρει τη φυγή προς τα εμπρός.

Σε επιστολή του προς το προσωπικό του ομίλου ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης (φωτό δεξιά) επισήμανε την αισιοδοξία του ότι το 2002 θα είναι έτος ανάπτυξης για την τράπεζα και ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία.

Κάνοντας τον απολογισμό του 2021 ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση σειράς σύνθετων συναλλαγών, «ώστε η Τράπεζα να αφήσει πίσω την κληρονομιά των κόκκινων δανείων και να περιορίσει τον δείκτη ΜΕΑ κατά ευρώ 14 δισ. ή κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες», ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χαρακτηρίζοντάς τη αναπτυξιακού χαρακτήρα.

H μεγάλη ιστορία από την ίδρυση στην Καλαμάτα το 1879

Θυμίζουμε πως η Alpha Bank ιδρύθηκε το μακρινό 1879 από τον Ιωάννη Φ. Κωστόπουλο, ο οποίος δημιούργησε μία εμπορική επιχείρηση στην Καλαμάτα που επεκτάθηκε και στις τραπεζικές υπηρεσίες. Το 1918 το τραπεζικό τμήμα του οίκου «Ι. Φ. Κωστοπούλου» μετονομάστηκε σε «Τράπεζα Καλαμών».

Το 1924 η έδρα της τράπεζας, μεταφέρθηκε στην Αθήνα, και η Τράπεζα ονομάσθηκε «Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως», ενώ το 1947 η επωνυμία της τράπεζας, άλλαξε σε «Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως».

Το 1972 το ίδρυμα ονομάστηκε σε «Τράπεζα Πίστεως», το 1994 έγινε «Alpha Τράπεζα Πίστεως», ενώ το 1999 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης. Το 2000, μετά την απορρόφηση της Ιονικής Τραπέζης, η νέα διευρυμένη Τράπεζα ονομάστηκε Alpha Bank, brand που παραμένει έως σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Alpha Bank είναι η τρίτη παλαιότερη εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την Εθνική και τον Τιτάνα, καθώς εισήγαγε τις μετοχές της στις 2 Νοεμβρίου του 1925. Η Εθνική είχε εισαχθεί στις 22 Φεβρουαρίου του 1905, ενώ ο Τιτάνας πέρασε το κατώφλι του Χ.Α. στις 22 Φεβρουαρίου του 1912.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ